Imazhe të reja të pabesueshme të të hënës së akullt të Jupiterit Evropa të publikuara nga NASA


Këto imazhe të hënës së akullt të Jupiterit, Europa, u morën nga instrumenti JunoCam në bordin e anijes Juno të NASA-s gjatë një afrimi të afërt më 29 shtator 2022 dhe u përpunuan nga shkencëtarët qytetarë.

“Duke filluar me fluturimin tonë në Tokë në vitin 2013, shkencëtarët qytetarë të Junos kanë qenë të paçmuar në përpunimin e imazheve të shumta që marrim me Juno,” tha hetuesi kryesor i Juno, Dr. Scott Bolton, një studiues në Qendrën Kërkimore Jugperëndimore.

“Gjatë çdo fluturimi të Jupiterit dhe tani hënave të tij, puna e tyre ofron një perspektivë që mbështetet si në shkencë ashtu edhe në art.”

“Ata janë një pjesë thelbësore e ekipit tonë, duke udhëhequr rrugën duke përdorur imazhet tona për zbulime të reja.”

“Këto imazhe të fundit nga Europa bëjnë pikërisht këtë, duke na treguar karakteristikat sipërfaqësore që zbulojnë detaje se si funksionon Europa dhe çfarë mund të fshihet si në majë të akullit ashtu edhe më poshtë.”

JunoCam mori imazhin e tij më të afërt (lart) në një lartësi prej 1,521 km (945 milje) mbi një rajon të hënës të quajtur Annwn Regio .

Në imazh, terreni pranë kufirit ditë-natë zbulohet se është i thyer, me gropa dhe koritë.

Kreshta dhe breza të shumtë të shndritshëm dhe të errët shtrihen në një sipërfaqe të thyer, duke zbuluar streset tektonike që hëna ka duruar gjatë mijëvjeçarëve.

Tipari rrethor i errët në pjesën e poshtme të djathtë është krateri Callanish.

“Imazhe të tilla JunoCam ndihmojnë në plotësimin e boshllëqeve në harta nga imazhet e marra nga misionet Voyager dhe Galileo të NASA-s,” vunë në dukje shkencëtarët e Juno.

Në imazhin e dytë, kontrasti i zgjeruar i ngjyrave bën që veçoritë më të mëdha të sipërfaqes të dallohen më shumë sesa në versionin e imazhit të përpunuar lehtë (majtas).

Një shembull i rezultateve mund të shihet në pjesën e poshtme djathtas të imazhit të zgjeruar, ku gropat dhe një bllok i vogël hedhin hije të dukshme.

Tekstura në shkallë të vogël e sipërfaqes në imazh duhet të studiohet me kujdes për të dalluar veçoritë dhe objektet nga përpunimi, por imazhi na tërheq më thellë në peizazhin e huaj të Evropës.

“Shkencëtarët qytetarë të Junos janë pjesë e një përpjekjeje të bashkuar globale, e cila çon në perspektiva të reja dhe njohuri të reja,” tha bashkë-hetuesi kryesor i JunoCam Dr. Candy Hansen, një studiuese në Institutin e Shkencave Planetare.

“Shumë herë, shkencëtarët qytetarë do të kapërcejnë plotësisht aplikimet e mundshme shkencore të një imazhi dhe do të fokusohen në mënyrën se si Juno frymëzon imagjinatën ose sensin e tyre artistik dhe ne mirëpresim krijimtarinë e tyre.”

About Post Author