In memoriam,Frederik Rreshpja-Përparim Hysi


Përparim Hysi

18-vjet pa ty
    In memoriam, FREDERIK RRESHPJA  *  
                        (poezi)1. Ikja e POETIT
     “…po shkoj të gozhdohem në kryqin tim” **
Si një SHENJT që del nga BIBLA,
Papritur,u nise në amshim!
Unë atëherë isha në FLORIDA
Por dhëmbi shumë shpirti  im.

Ti ike si një dre i plagosur
I sakatosur nga jeta
Vuajtje dhe privimet të pasosur
Jeta e ligë si”njerka”.

Ti ishe si një shi i butë maji
Që nuk dëmton dhe një lule të brishtë
Dhe nuk e kam fare kollaj
Të ndalë lotin dhimbshurisht.

Iku pëllumbi  i bardhë që gugiste paqësisht
Po ç’kumte la në ato çaste?
La mesazhin e madh të dashurisë
Për njerëzillëk dhe paqe.

Të gjitha pushtetet ia shtuan rrudhat e ballit
Ai rebelohej  dhe nuk lëpinte jargët e pushtetit
Jetoj në zgrip dhe iku në pikë të hallit
Turp për  shtetin dhe lavdi për Poetin.

*ka vdekur më 17 shkurt 2006.
** në thonjëza vargje të Poetit.

2. Kur varrosej Poeti
  “Po s’të deshi “vjehrra”
   Të do lala vet”
                Popullore

Asnjë nga shtetarët tek varri i POETIT
Nuk ka kund turp më të madh
Se POETI i bënte opozitë pushtetit
Ndaj anatemoj pushtetin me timin varg.

Mu tek porta e MINITRISË së KULTURËS
Këtë ditë duhej lidhur një shiritë i zi
SE POETI për vargje provoi prangat e diktaturës
Të njëjta “pranga” dhe në demokraci!

Por atë që nuk bëri shteti,e bën miqtë
Që kudo që ishin,shkuan në Shkodër
Është e gjatë shumë ajo listë
Për t’i thënë ministrit të çkulturës
Që je krejt mediokër.

Atje qe MOIKOM ZEQO e SHPËTIM KELMENDi
Atje RIZA LAHI e MYFTAR GJANA
SKËNDER DRINI dhe ALFRED ÇAPALIKU
ARBEN BLLACI e HASAN LEKA
Atje dhe BEDRIU I ZENEL  ISLAMIT
Dhe fisniket,FATIME KULLI e LEDIA DUSHI
MARK SIMONI me të tjerë nga LEZHA
Dhe…
Po ku ka “varrim” më madhështor, se…
Drejt vorrezave ku prehën katolikët,në Rmajë.
Bashkë me miqtë,erdhën:
“Luanët e fëmijërisë që pinë ujë tek pusi i vjetër” *
Dhe që nga PERSIA mbrriti SAADIU me një turban vese mbi krye”
*vargje të poetit
** Të më falin për listën që mund të jetë dhe më e gjatë.

3. Pse inatin e kam mbi hundë?  *
JU lutem lexoni ç’ka ndodhur
“… do bëhet një koncert-homazh.nën nismën  e minisrit të kulturës.për IBRAHIM KODRËN,KELË KODHELIN e VATH KORESHIN që ndërruan jetë në shkurt 2006.”
               Nga shtypi
Dikush mungon në këtë koncert-homazh
Si Lipe  Shtogu është lënë pas listës!!!  **
Nuk kam si e përtyp(nuk gjej dot llaf)
Ka lënë pas listës,PRINCIN e LIRIKËS!***

Si mund të harrohet një LIRIK I BUKUR
Që një pjesë të jetës e kaloi me pranga?
Jam krejt i kthiellët dhe aspak i turbull
Kjo “harresë”e qëllimshme e ka mesazhin prapa.

Se FREDERIK RRESHPJA gjithonë ka qenë opozitar
Rebelohej gjithmonë kundër pushtetit
Veç një ministër me mendësi mesjetar
I vë mëkëmbëse lavdisë së POETIT.

Ndaj mua inati më rri mbi hundë
Dhe bërtas:”Qeveri dhe ministër turpin ta hani me bukë!”

* ka ndodhur më 28 shkurt 2006
** peronazh i i krijuar nga i madhi Pëllumb Kulla me estradën e Fierit
*** unë FREDERIK RRESHPJEN e quaj PRINC të LIRIKËS SHQIPTARE(Mbret quaj LASGUSHIN).
*** janë shkruar në FLORIDA në shkurt 2006 dhe kam bërë ndonjë ndërhyrje të vogël sot.