Isak Njuton mendoi se Piramida e Madhe mban çelësin e Apokalipsit


Gezim Llojdia

1.

Gazetat e shitura nga dokumenti i Sotheby’s kërkimet e shkencëtarit britanik për egjiptianët e lashtë dhe Biblën,shkruan Livia Gershon.

…Mesazhe në lidhje me një apokalips të ardhshëm ,që mund të deshifrohet përmes matjeve arkitektonike? Çelësat e sekreteve të Biblës, që gjenden në Piramidën e Madhe të Egjiptit ?

Këto mund të duken si nocione të pakuptimta larg botës së shkencës. Por, për Isak Njutonin , ato ishin mani të vërteta të detajuara në tre faqe shënimesh të shitura nga Sotheby’s për 378,000 £ (rreth 504,700 dollarë dollarë).

3.

Njutoni mbante bindje fetare jokonvencionale dhe zhytej nga alkimia dhe okulti. (Sotheby’s).

…”Ai po përpiqej të gjente prova për teorinë e tij të gravitacionit, por përveç kësaj egjiptianët e lashtë mendohej të kishin sekretet e alkimisë që janë humbur që atëherë,” thotë Gabriel Heaton, specialisti i dorëshkrimeve i Sotheby.

“Sot, këto duken zona të ndryshme studimi – por nuk dukeshin në atë mënyrë për Njutonin në shekullin e 17-të.

4.

Siç raporton Peter Dockrill për Science Alert , shumë nga shënimet e pabotuara të Njutonit në lidhje me alkiminë, çështjet okulte dhe apokalipsin biblik u rishfaqën vetëm pas vdekjes së tij në 1727. Në ditën e vetë shkencëtarit britanik, udhëheqësit e kishës do të kishin parë shumë nga idetë e tij mbi këto tema si heretik.

“Pasardhësit e tij u siguruan që shumë pak i shihnin letrat sepse ishin një thesar pluhuri mbi njeriun” , tha për Wired Sarah Dry, autori i The Newton Papers: The Strange and True Odyssey of Isaac Newton’s Dorëshkrimet . “… gazetat po shpërthenin me prova se sa heretike ishin pikëpamjet e tij. “

Njutoni ishte pa dyshim figura më domethënëse e Revolucionit Shkencor të shekullit 16 dhe 17 . Ai formuloi tre ligjet e lëvizjes që formojnë bazën e fizikës moderne, zbuloi se drita e bardhë përbëhet nga drita nga ngjyra të ndryshme dhe ndihmoi në zhvillimin e llogaritjes, ndër shumë arritje të tjera.

5.

Njutoni filloi studimin e piramidave në vitet 1680. Në atë kohë, ai ishte në mërgim i vetë-imponuar në shtëpinë e tij të familjes, Woolsthorpe Manor në Lincolnshire, duke u rikuperuar nga një sulm ndaj punës së tij nga Robert Hooke , një rival shkencor dhe anëtar anëtar i institucionit të hershëm shkencor :”Shoqëria Mbretërore “. Shënimet digjen rreth skajeve të tyre – dëmtimi i atribuohet qenit të Njutonit, duke trokitur mbi një tavolinë dhe duke rrëzuar një qiri.