Ish-Shkencëtar i Nasa-s zbulon planetë ‘të tmerrshëm’ ku jeta aliene mund të ekzistojë potencialisht


Imagjinoni një botë ujore të dominuar nga krijesa që ngjasojnë me oktapodët. Imagjinoni një planet të ndarë midis dritës dhe errësirës, ​​ku dielli nuk del kurrë. Imagjinoni një ferr të zjarrtë ku shkëmbinjtë e shkrirë vërshojnë nga qiejt.

Këto përshkrime nuk janë nga romanet fantastiko-shkencore, por nga ekzoplanetet që aktualisht konsiderohen si më të mundshmit për të mbështetur jetën aliene. Eksoplanetë të shumtë, që rrotullohen rreth yjeve përtej sistemit tonë diellor, janë identifikuar si “potencialisht të banueshëm” ose “tokësorë” dhe janë detajuar gjerësisht në një libër të ri.

Në “Alien Earths”, Dr. Lisa Kaltenegger, një ish-gjyqtare e misionit të NASA-s, sugjeron se zbulimet astronomike të tre dekadave të fundit paralajmërojnë një epokë të re të artë eksplorimi.

Që nga zbulimi i ekzoplanetit të parë në vitin 1992, mbi 5000 janë konfirmuar në galaktikën tonë, me 70 që zotërojnë kushtet ideale për jetë.

Duke marrë parasysh se disa janë 17,000 vite dritë larg, një distancë që do t’i merrte anijes Juno të NASA-s 6.9 milionë vjet për të përshkuar, Dr. Kaltenegger beson se sfida tjetër e madhe për njerëzimin është të gjejë mënyra krijuese për të zbuluar dhe komunikuar me jetën jashtëtokësore.

“Shpresoj të tregoj se sa e vështirë do të jetë kërkimi i jetës jashtëtokësore. Mund të mos e njohim as kur na shikon në sy”, thotë Dr. Kaltenegger në librin e saj.

Që nga regjistrimi fillestar në vitin 1992, mbi 5000 planetë janë zbuluar jashtë sistemit tonë diellor. I pari nga këto “ekzoplanete”, një gjigant gazi i ngjashëm me Jupiterin, njihet si “Dimidium”.
“Zgjidhja e enigmës së këtyre botëve të reja kërkon përdorimin e një game të gjerë mjetesh, të tilla si rritja e habitateve shumëngjyrëshe në laboratorin tonë të biologjisë […] dhe shikimi mbrapa në historinë e gjatë të evolucionit të Tokës për të dhëna se çfarë duhet kërkuar”, i pari. Shpjegoi shkencëtari i NASA-s.
Dr. Kaltenegger, drejtor themelues i Institutit Carl Sagan në Universitetin Cornell dhe një profesor, deklaroi se Toka duhet të shërbejë si “laboratori ynë” për testimin e koncepteve të reja në lidhje me evolucionin e larmishëm të jetës në të gjithë galaktikën.
“Shenjat e jetës jashtëtokësore janë shkruar në dritën e një planeti”
Aktualisht, Laboratori i Banueshmërisë Planetare të Universitetit të Puerto Rikos tregon se 29 ekzoplanetë shkëmborë të identifikuar kanë më shumë gjasa të mbështesin jetën, të paktën siç e kuptojmë ne në Tokë.
Për më tepër, astronomët konsiderojnë 41 ekzoplanetë të tjerë si “botë ujore” – të ngjashme me versionet më të vogla të Neptunit në sistemin tonë diellor – gjë që i bën ata kandidatë të mundshëm për të pritur jetën jashtëtokësore, megjithëse në një masë më të vogël.
Teleskopi Hapësinor James Webb (JWST) prej 10 miliardë dollarësh, i nisur në vitin 2021, mbledh dritën nga hapësira e thellë me një pasqyrë mbi gjashtë herë më të madhe se ajo e teleskopit të njohur Hubble, i cili ka kontribuar ndjeshëm në zbulimin e këtyre ekzoplaneteve të reja.

“James Webb është teleskopi i parë i aftë për të kapur mjaftueshëm dritë me pasqyrën 6.5 metra për të eksploruar përbërjen kimike të atmosferave të botëve të tjera shkëmbore,” tha Dr Kaltenegger për Big Think.

“Madhësia është çelësi për mbledhjen e dritës. Imagjinoni një kovë: sa më e madhe të jetë, aq më shumë ujë shiu mund të mbledhë […] Pasqyra e teleskopit funksionon në të njëjtën mënyrë: sa më e madhe të jetë, aq më shumë dritë mund të mbledhë,” shpjegoi ajo.

Dr. Kaltenegger sugjeron se treguesit e jetës jashtëtokësore në planetë të tjerë janë “të gdhendur në dritën e planetit – nëse dikush di ta interpretojë atë”.

Kur drita nga yjet e largët përshkon ose kërcen nga atmosfera e një ekzoplaneti, “përbërja kimike atmosferike e botës së huaj ngulitet në dritën që mbërrin në teleskopin tim,” shpjegon ajo.

Tre planetë që mund të strehojnë jetë jashtëtokësore të paeksploruar

Planetët më të largët, si bota e llavës CoRoT-7 b, e vendosur 489 vite dritë nga Toka, do të ishin shumë të paqëndrueshëm me nxehtësinë e tyre të përhershme të magmës për të mbështetur jetën.

Megjithatë, vetëm tre sisteme yjesh të largëta me ekzoplanetë kanë treguar shenja në spektrat e tyre të dritës që sugjerojnë mundësinë e jetës jashtëtokësore të paeksploruar.

Kepler-62: Një sistem yjor me oqeane globale

“Jeta që nuk u largua kurrë nga oqeanet mund të jetë çuditërisht më e çuditshme nga sa mund ta imagjinonim ndonjëherë,” shkruan Dr. Kaltenegger në librin e saj.

Ylli xhuxh portokalli Kepler-62, i vendosur afërsisht 980 vite dritë nga sistemi ynë diellor, krenohet me të paktën dy botë të mundshme ujore në orbitën e tij: Kepler-62e dhe Kepler-62f.

Këto ekzoplanetë janë të përmasave midis Tokës dhe Neptunit. Veçanërisht, Kepler-62f konsiderohet si një nga “planetët më premtues të zbuluar” për mbështetjen e mundshme të jetës jashtëtokësore, sipas një studimi të NASA-s të vitit 2015.

Por çfarë mund të jetojë atje?

“Krijesat e ngjashme me oktapodin, heptapodët, të parashikuara në romanin fantastiko-shkencor të Ted Chiang të vitit 1998, Story of Your Life, i cili përbën bazën e filmit të vitit 2016 “Arrival”, më kalojnë në mendje kur mendoj për botë të mëdha oqeanike”, tha Dr. Kaltenegger.

Në dramën fantastiko-shkencore të vitit 2016 me regji nga Denis Villeneuve, i cili gjithashtu drejtoi Dune, alienët me tentakula të tmerrshëm i japin një gjuhë një gjuhëtareje njerëzore, të portretizuar nga Amy Adams, që ndryshon vetë perceptimin e saj për hapësirën dhe kohën.

Qeniet e avancuara që banojnë në botët ujore të Kepler-62 mund të shfaqin sjellje të turbullta dhe paqëndrueshmëri mendore, siç sugjerohet nga Dr. Kaltenegger. Megjithatë, ajo shpreh dyshime për aftësinë e tyre për udhëtime në hapësirë, ndryshe nga entitetet në narrativën e Chaing.

“Jeta në këto botë do të ishte nën ujë pa qasje të lehtë në metale, energji elektrike ose zjarr për metalurgji,” tha ajo menjëherë pasi teleskopi hapësinor i NASA-s Kepler zbuloi për herë të parë botët.

“Megjithatë, këto botë do të jenë ende planetë blu të bukur që rrotullohen rreth një ylli portokalli,” shtoi astrofizikani, “dhe ndoshta zgjuarsia e jetës për të arritur një fazë teknologjike do të na befasojë.”

Pavarësisht mungesës së jetës së avancuar jashtëtokësore, Dr. Kaltenegger mbetet optimist se planetët e Kepler-62 mund të bëhen përfundimisht destinacionet kryesore për turistët njerëzorë.

TRAPPIST-1: Botët e perëndimit të diellit me alga të ndezura

Vetëm 40 vite dritë nga Toka, një grup ekzoplanetësh të lidhur ngushtë rrethojnë yllin xhuxh të kuq TRAPPIST-1, me tre nga këto botë që banojnë në “zonën e tij të banueshme”. Këta planetë mund të kenë potencialin për të mbështetur jetën, siç sugjerohet nga Dr. Kaltenegger.

“Sa më larg do të ishte aftësia jonë e udhëtimit në hapësirë ​​nëse do të kishte një botë tjetër të banueshme që rrotullohet rreth Diellit tonë,” pyet ajo në librin e saj.

Ndër shtatë ekzoplanetët më të afërt me TRAPPIST-1, të caktuar TRAPPIST-1b deri në TRAPPIST-1h, dy dallohen veçanërisht për astronomët për temperaturat e tyre të moderuara dhe karakteristikat e tjera të përshtatshme: TRAPPIST-1e dhe TRAPPIST-1f.

TRAPPIST-1e, me një masë vetëm 70% të masës së Tokës, rrotullohet rreth yllit të tij vetëm 2.7 milion milje larg – një pjesë e vogël e 93.6 milion miljeve që ndan Tokën nga dielli.

TRAPPIST-1f, vetëm 4% më i madh se Toka, rrethon yllin e tij në një distancë pak më të madhe, vetëm 3.6 milionë milje.

Këta planetë jashtëtokësorë janë aq të afërt me TRAPPIST-1 – një “yll xhuxh super i ftohtë” me një shkëlqim 2000 herë më të zbehtë se dielli – sa që periudha e tyre e orbitës rreth yllit është vetëm çështje ditësh.

Një “vit” në TRAPPIST-1e zgjat pothuajse 6.1 ditë, mezi më shumë se në TRAPPIST-1f, të cilit i duhen 9.2 ditë për të përfunduar orbitën e tij.

“Ky sistem planetar është grumbulluar aq dendur sa TRAPPIST-1d dhe TRAPPIST-1f do të dukeshin të dy po aq të mëdhenj sa hëna jonë në qiellin e natës të planetit të mesëm TRAPPIST-1e,” tha Dr. Kaltenegger, me gjasë duke u bërë pika kulturore të kontaktit për çdo qytetërimet aliene mijëvjeçarë përpara se të vinin për të takuar fqinjët e tyre më të afërt aliene.

Disa shkencëtarë sugjerojnë se nëse qeniet jashtëtokësore në TRAPPIST-1e posedonin teleskopë aq të avancuar sa teleskopi James Webb i NASA-s, ata mund të jenë në gjendje të vëzhgojnë planetin tonë nga larg.

Astrobiologu Jacob Lustig-Yaeger nga Universiteti Johns Hopkins, së bashku me ekipin e tij, futën të dhëna atmosferike nga Toka në një simulim të ekzoplanetit të largët ujor. Ata arritën në përfundimin se një ekuivalent i huaj i JWST mund të zbulojë shenja të jetës njerëzore.

Nga pika e tyre e favorshme 40 vite dritë larg, një teleskop i tillë, nëse vendoset nga jashtëtokësorët në TRAPPIST-1e, mund të identifikojë nënshkrime të dallueshme molekulare në atmosferën tonë që tregojnë qytetërimin teknologjik, përkatësisht ndotësit.

“Klorofluorokarburet (CFC) janë propozuar si nënshkrime teknologjike për shkak të aplikimeve të tyre të shumta industriale dhe famës së tyre si katalizatorë të varfërimit të O3,”  shkruan Lustig-Yeager dhe ekipi i tij në punimin e tyre.

Proxima Centauri: Dielli nuk perëndon kurrë

Një nga fqinjët më të afërt të sistemit tonë diellor, sistemi yjor Proxima Centauri është vetëm 4,25 vite dritë larg, rreth një e dhjeta e distancës së sistemeve yjore si TRAPPIST-1.

Proxima Centauri b, që konsiderohet “me shumë gjasa e banueshme”, është e mbyllur në mënyrë të baticës me yllin e saj pritës, që, sipas Dr. Kaltenegger, do të thotë se është një planet “ku dielli nuk perëndon apo lind kurrë”.

Jeta, spekulon ajo, mund të lulëzojë në muzgun e përhershëm të linjës së terminatorit, kufiri që ndan anët e ditës dhe natës të planetit, duke marrë mjaftueshëm energji yjore për të mbajtur veten.

“Retë e kuqe të fryra mbushin një qiell portokalli, lart mbi myshkun e purpurt që ndan disa ishuj të ekspozuar në horizont,” shkruan ajo në librin e saj Alien Earths. “Valët thyhen në copat e vogla të bregut, duke vezulluar në rrezet e kuqe të diellit lart.” “Shtyrja e një lente përtej kufirit në anën e errët të Proxima Centauri b mund të çojë potencialisht në zbulimin e shumë specieve që evoluan për të prodhuar vetë dritë,” vazhdon Dr. Kaltenegger.

Në vitin 2016, Dr. Kaltenegger dhe kolegu i saj në Cornell, Dr. Jack O’Malley-James, eksploruan një mundësi shtesë për sigurimin e jetës në Proxima Centauri b: një mburojë biologjike që mund t’i mbrojë banorët e saj nga stuhitë e shpeshta dhe intensive diellore. të yllit të tyre.
“Për kohëzgjatjen e një shpërthimi, planeti duhet të shkëlqejë dhe ky ndryshim mund të jetë mjaft i fortë për t’u zbuluar në planetët rreth yjeve të afërt me anë të flakërimit,” tha Dr. O’Malley-James për  
kërkimin e tyre, i cili u botua në Monthly. Njoftimet e Shoqërisë Mbretërore Astronomike.