Izvorak/tepelenas !-Selman Hysi


IZVORAK/TEPELENAS !

Tepelene,e bukura Tepelene…

Shkelqen ne at’ koder,nder te bene Ali Pashe Beu…

Veri/perendim gjendet Laberia..,

Une jam djal prej Toskerie…

Lind n’Izvor,shtepi e ndertuar mbi nje koder gjithe peme…

Gjysh,e stergjyshit ne kete fise(Hysi),bene emer…

Shume vite nga ajo kohe kane kaluar…

Per vendlindjen time ndjej dashuri dhe shume mall…

Lart,n’ato kodra bukuroshe…

Ku bilbili kenges ja thoshte…

Ku kam qesh e ku kam qar…

Aty prehen stergjysh,gjysh e prinderit tane..!

Viti 1969,vjeshte e pare…

Termeti lekundi token,demtoje vatan…

Tere banesat e fshatit u rrafshuan…

Por asnje jete njerezish,nuk u lenduan…

Toka u ça,çdo dite vendi renkonte,ne agoni,panik… ,

Fshatit po i kanosej jeta nga nje “perbidesh..!”

Vendim i shpejte nga Qeveria u muare…

Izvorin ne fshatin Luftinje e spostuan…

Per 6-muaj,nje fshat i tere me banesa njekateshe u ngrite…

Njerezit hyne neper shtepi,ndare nga paria e fshatit…

Me shkolle te mesme,kopsht e çerdhe…

Infrastrukture e kohes,teper moderrne..!

Erdhen kohet e ndryshimit te sistemit politike…

Minierat e qymyrgurit u mbyllen, fshataresia u fut ne panik…

Ne vend te punes,mireqenies,e qetesise…

Skamja fashiti vendin,gjithe fshati u braktise…

Po te ktheshe koken mbrapa nga fshati ku lindem…

Nuk shikon asgje,as peme,a varre ne kembe…

Çdo gje u shkaterrua,u rrenua si me magji…

Shpendet,egersirat,s’kishin vend ku te jetonin, e jo me “shtepi..!”