Jam gënjeshtar


Vaso Papaj

Jam gënjeshtar

Jam gënjeshtar,

Mos u lodhni kot!

Jam gënjeshtar që kur linda,

Nuk ndryshoj dot.

Madje, jo vetëm

Jam mësuar të duartrokas tërë jetën

Atë,

Zonjën e madhe: Gënjeshtrën.

Jam gënjeshtar,

Bëj pjesë në piramidën e saj

(S’ka rëndësi, në bazë a në majë)

Pres medalje të përlaj,

Të bëhem Hero, Nder i kombit, Mjeshtër

Mjeshtër i madh,… i punës, i gunës.

Kam qenë dhe do të jem:

I flamurit të gënjeshtrës, tundës.

Jam gënjeshtar, vërtet

Vendin e çova të kacavaret litarëve, në det

Të mbytet thellësive,

Të ngrijë shtigjeve të dhive,

Të vdesë shpirtin te semaforët,

Të kapërcejë mure ambasadash:

Kope që i kanë varë këmborët.

Të uritur

Dhe me gënjeshtrën e madhe në xhep

Si vendi më i ushqyer në planet,

Vetëm medalje nuk i dhashë,

Medaljet i mora për vete,

Me gjithë ç’sillnin nga pas.

Jam gënjeshtar

I paparë

Dhe kur të mos jem,

Portretin do t’ma kenë varë

Në muzeun e madh të gënjeshtrës,

Si më i madhi atdhetar.

Jam gënjeshtar,

Vendi im, djepi im!

Vetëm ti do të mbetesh batall,

Me dallgët si gjithmonë përballë.

Medaljet do të kenë mbaruar

Dhe ti:

I rrahur, i zhvatur, i mashtruar…

Deri kur kështu, vallë?…

About Post Author