Japonia planifikon të ndërtojë strukturë artificiale të gravitetit në Hënë


Inxhinierët kanë zhvilluar një koncept për një strukturë rrotulluese super të avancuar, brenda së cilës njerëzit mund të jetojnë një ditë.

Pavarësisht se sa komod mund të jetë stacioni juaj hapësinor, baza e Hënës ose kolonia e Marsit, gjithmonë do t’i mungojë një nga gjërat më të rëndësishme që trupi i njeriut i duhet për të qëndruar i shëndetshëm për një kohë të gjatë – një mjedis lokal graviteti i barabartë me qëndrimin në sipërfaqen e Toka.
Ndërsa astronautët në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës përpiqen të zbusin efektet afatgjata të mungesës së peshës duke ushtruar, kjo mund të sigurojë vetëm një shkallë të caktuar efektiviteti – veçanërisht për dikë që mund të kalojë pjesën më të madhe të jetës në hapësirë.
Kolonistët e ardhshëm në Hënë dhe Mars do të shkojnë pak më mirë sepse të paktën ka një gravitet, por nuk mjafton për të mbajtur dikë fizikisht të shëndetshëm gjatë viteve apo dekadave.
Tani në një përpjekje për të zgjidhur këtë problem, inxhinierët në Universitetin e Kiotos dhe Korporata Kajima në Japoni kanë zhvilluar një koncept për një ndërtesë futuriste, rrotulluese, e aftë për të prodhuar gravitet artificial përmes forcës centrifugale e njohur si “Glass”, kjo strukturë super e avancuar në formë koni do të kishte një rreze prej rreth 100 metrash, një lartësi prej 400 metrash dhe do të përfundonte një rrotullim çdo 20 sekonda.
Qëllimi është që të ndërtohet një nga këto realisht në Hënë para fundit të shekullit.
Ekipi ka dalë gjithashtu me një plan për të ndërtuar një rrjet transporti me shpejtësi të lartë që lidh Tokën me botët e tjera, si dhe një biome futuriste në të cilën njerëzit mund të jetojnë dhe punojnë.

About Post Author