Jeta aliene mund të ekzistojë në planetin e afërt me diellin që po vdes…


Jeta aliene mund të ekzistojë në planetin e afërt me diellin që po vdes, pohojnë shkencëtarët

Shkencëtarët mendojnë se kanë zbuluar një planet të aftë për të mbajtur jetën në një zbulim të ri të madh.Ekspertët nuk po kërkonin as alienët kur gjetën shenja të përbërësit kryesor që të gjitha gjallesat kanë nevojë – ujin.Më mirë akoma, ata besojnë se planeti ndodhet në të ashtuquajturën “zonë të banueshme” të diellit të tij, që do të thotë se nuk është shumë i ftohtë apo shumë i nxehtë që jeta të lulëzojë.Nerdët e hapësirës janë të emocionuar sepse nëse konfirmohet, do të jetë hera e parë që një planet që mund të mbështesë jetë do të gjendet në orbitën e një ylli të këtij lloji, i njohur si një “xhuxh i bardhë”.

Një xhuxh i bardhë është në thelb një diell që vdes – dhe 95% e të gjithë yjeve përfundimisht do të kalojnë nëpër të njëjtën gjë, duke përfshirë edhe tonën.Kur të ndodhë me sistemin tonë diellor, Mërkuri, Venusi dhe ndoshta Toka do të gëlltiten.Nuk ka nevojë të shqetësoheni së shpejti, pasi nuk pritet për 4 deri në 5 miliardë vite të tjera.Astronomët nuk mund ta shohin ende këtë planet të ri, kështu që ekzistenca e tij nuk është e vendosur në gur.

“Mundësia e një planeti të madh në zonën e banueshme është emocionuese dhe gjithashtu e papritur; ne nuk po e kërkonim këtë”, tha profesori Jay Farihi nga University College London, i cili drejtoi hulumtimin.

Një përshtypje e binarit me rreze X me masë të lartë të quajtur Cygnus X-1. Ai përbëhet nga një yll supergjigant blu (djathtas) i quajtur HDE 226868, që rrotullohet rreth asaj që sipas të gjitha gjasave është një vrimë e zezë.“Megjithatë, është e rëndësishme të kihet parasysh se nevojiten më shumë prova për të konfirmuar praninë e një planeti.

“Ne nuk mund ta vëzhgojmë planetin drejtpërdrejt, kështu që konfirmimi mund të vijë duke krahasuar modelet kompjuterike me vëzhgimet e mëtejshme të yllit dhe mbeturinave në orbita.”Duke përdorur teknologjinë e sofistikuar të zbulimit, shkencëtarët besojnë se planeti është atje për shkak të mbeturinave planetare pranë tij.Zjarri i fortë i ngjan sipërfaqes së diellit me flakë diellore që rrezatojnë nga jashtë.Strukturat po arrijnë të mbajnë një distancë të qëndrueshme larg nga të tjerët, duke sugjeruar se një planet po ndikon në gravitetin e tyre.Ata mendojnë se planeti mund të jetë rreth 117 vite dritë larg nga Toka.Megjithëse nuk mund të ëndërronim kurrë të udhëtonim atje gjatë jetës sonë, kur merrni parasysh sa i madh është universi, nuk është shumë larg.Një përshtypje e binarit me rreze X me masë të lartë të quajtur Cygnus X-1. Ai përbëhet nga një yll supergjigant blu (djathtas) i quajtur HDE 226868, që rrotullohet rreth asaj që sipas të gjitha gjasave është një vrimë e zezë.Por ne nuk kemi arritur ende në Mars, i cili është më pak se 1 vit dritë larg.Planeti gjithashtu besohet të jetë 60 herë më afër yllit të tij sesa planeti ynë me diellin.“Meqenëse dielli ynë do të bëhet një xhuxh i bardhë në disa miliardë vjet, studimi ynë ofron një paraqitje të shkurtër të së ardhmes së sistemit tonë diellor”, shtoi Farihi.

Jamie Harris, The Sun

Studimi është publikuar nga Royal Astronomical Society.

About Post Author