Jeta aliene mund të fshihet në këto 4 vende të çuditshme në sistemin tonë diellor


Jeta Alien mund të fshihet në këto 4 vende të çuditshme në sistemin tonë diellor

Nëse ka jetë në planetë të tjerë në Sistemin tonë Diellor, disa studime të fundit sugjerojnë se ajo mund të shfaqet në disa vende vërtet të çuditshme.

KIONA SMITHKIONA SMITH

Një varg studimesh të fundit sugjerojnë se jeta mund të shfaqet në disa vende të pamundura në Sistemin Diellor.

Kur bëhet fjalë për kërkimin e jetës në Sistemin tonë Diellor, pjesa më e madhe e vëmendjes sonë është e përqendruar te Marsi. Ndonëse tani jo shumë mikpritëse, dikur dukej shumë si Toka, dhe kështu mund të kishte jetë të thjeshtë. Por disa studime të fundit kanë gjetur shenja inkurajuese të jetës në disa vende shumë të pazakonta, nga detet e ftohta të metanit të Titanit te retë e Venusit dhe nga oqeanet e errëta të thella të Enceladusit deri në shkretëtirat e ftohta të Hënës.

Nëse ka jetë në Sistemin tonë Diellor, mund të jetë shumë më e çuditshme dhe shumë më e vështirë nga sa presim.

4. ENCELADUS: TË GJITHA MINERALET QË KA NEVOJË PËR JETËN

Nën koren e akullt të Enceladusit, një oqean me ujë të lëngshëm që përfshin globin mund të përmbajë shumicën e përbërësve të nevojshëm të jetës.

GJITHÇKA PËR REVISTËN HAPËSIRË/E ARDHMJA/GETTY IMAGES

Një përbërës kyç për jetën duket se lundron në oqeanin e hënës së akullt të Saturnit Enceladus. Në një punim të Astronomisë së Natyrës , shkencëtari planetar i Universitetit të Lirë të Berlinit, Frank Postberg dhe kolegët e tij së fundmi ekzaminuan disa të dhëna shtatëvjeçare nga misioni Cassini i NASA-s. Jo shumë kohë përpara përfundimit dramatik të misionit , një instrument i quajtur Cassini Cosmic Dust Analyzer kapi mostra të shtëllungës masive të akullit dhe ujit që shpërtheu nga çarjet në akullin e Enceladusit. Dhe rezulton se shtëllunga përmban molekula fosfori.

Fosfori është thelbësor për jetën. Së bashku me oksigjenin, ai formon fosfatin, molekulën që i jep ADN-së shtyllën kurrizore dhe ndihmon në formimin e membranave qelizore. Ndërsa oqeanet e Tokës kanë një bollëk fosfori dhe fosfati, kjo është hera e parë që ne kemi gjetur ndonjë fosfor në një oqean të huaj.

Bazuar në atë që dimë për përbërjen e Enceladus dhe të dhënat e reja, Postberg dhe kolegët krijuan një mini-Enceladus në një laborator për të parë nëse ata mund të prodhonin fosfat. Fragmentet e meteorit u vendosën në një tretësirë ​​të karbonatit të natriumit dhe ata monitoruan se sa fosfat shpërndahej.

Eksperimenti tregoi se mund të ketë rreth 100 herë më shumë fosfat në oqean në Enceladus sesa këtu në Tokë, dhe se e njëjta gjë mund të përkthehet në botët e tjera oqeanike në Sistemin Diellor.

3. VENUSI: JETA, UH, GJEN NJË MËNYRË

Ky imazh nga anija kozmike Galileo e NASA-s tregon shtresat e sipërme të reve të acidit sulfurik të Venusit.

NASA

Ne kemi parë shumë spekulime të egra rreth jetës në retë e Venusit gjatë viteve, por një studim i ri sugjeron se blloqet bazë të ndërtimit të jetës mund të mbijetojnë atje. Astronomja Sara Seager dhe kolegët e saj prezantuan gjetjet e tyre në një takim të fundit të Shoqatës Astronomike Amerikane, në të cilin vendosën adeninën, citozinën, guaninën, timinën dhe uracilin (të cilat përdoren në ADN dhe ARN) në kushte të ngjashme me ato në atmosferën e sipërme të Venusit. ku mbretëron acidi sulfurik), molekulat mbijetuan.

Studiuesit prezantuan gjetjet e tyre në një takim të fundit të Shoqatës Amerikane Astronomike.

Shtresat e reve të Venusit janë jomikpritëse për jetën e Tokës, por shtresat e sipërme të atmosferës së saj nuk janë aq të nxehta sa sipërfaqja poshtë. Gjetjet shkuan kundër mençurisë konvencionale dhe treguan se baza e ADN-së mund të mbijetonte lehtësisht në banjën e acidit lundrues.

Nga ana tjetër, molekula e fosfatit që formon shtyllën kurrizore të ADN-së shpërbëhet shumë shpejt në acidin sulfurik. Pra, nëse jeta ekziston vërtet në retë e Venusit, evolucioni do të duhej të kishte krijuar një strukturë tjetër për të mbajtur së bashku informacionin e tij gjenetik.

2. TITAN: JETA SIÇ NUK E DIMË

Jeta, ose të paktën pararendësit e saj, mund të kenë ekzistuar dikur në vendin e uljes së ardhshme të NASA Dragonfly Lander.

GJITHÇKA PËR REVISTËN HAPËSIRË/E ARDHMJA/GETTY IMAGES

Titani i ngjan shumë Tokës – ka liqene, lumenj, oqeane dhe shi – por ky është një iluzion vdekjeprurës. Ato pika shiu dhe lumenj janë bërë nga metani dhe etani i lëngshëm, dhe në 300 gradë nën zero, i vetmi ujë është i ngrirë aq fort sa që vepron si shkëmb. Por kjo nuk e përjashton jetën.

Titani, hëna më e madhe e Saturnit, mund të duket sipërfaqësisht si Toka, por është shumë e ftohtë për çdo jetë të ngjashme me Tokën, dhe të gjitha lëngjet në sipërfaqe janë hidrokarbure si metani dhe etani. Por një dokument paraprintimi i kohëve të fundit hipotezon se Selk Crater – një zonë që anija kozmike e NASA-s Dragonfly do të eksplorojë pas një dekade – mund të ketë pasur përbërësit e duhur për jetën falë përplasjes që e formoi atë.

Ky ndikim la një grumbull uji të lëngshëm dhe metan të lëngshëm që vazhdoi si liqen për mijëra vjet, duke filluar potencialisht biokiminë. Kushtet nën sipërfaqe gjithashtu mund të bëjnë pothuajse të njëjtën gjë, me ndenjat gjeotermale që shtyjnë ujin e amoniuar në detet hidrokarbure. Kjo mund të krijojë oaza të ngrohta për jetën.

1. HËNA: KY ËSHTË FAJI YNË

Tardigradët mund të mbijetojnë pothuajse çdo gjë, dhe shumë lloje të arkeave dhe baktereve janë pothuajse aq të vështira; që mund të jetë një lajm i çuditshëm për misionet e ardhshme në Hënë.

Ndërkohë, ne mund të mbjellim farat e një lloj lulëzimi mikrobik shumë më afër shtëpisë. Sipas shkencëtarit planetar të NASA-s, Prabal Saxena dhe kolegëve të tij, krateret me hije të përhershme pranë Polit Jugor të Hënës mund të strehojnë jo vetëm akullin, por popullatat e përcaktuara të mikrobeve shumë të forta. Këto kratere ofrojnë një strehë nga rrezatimi vdekjeprurës dhe mund të krijojnë pjesë të vogla të terrenit të banueshëm në sipërfaqen e Hënës. Dhe mikrobet mund të mbërrijnë me ekuipazhet e para të Artemis.

Saxena dhe kolegët e tij prezantuan gjetjet e tyre në një seminar shkencor të kohëve të fundit të fokusuar në vendet e mundshme të uljes së Artemis 3.

“Ne së shpejti do të kemi 50 vjet histori të njerëzve dhe objekteve të tyre në sipërfaqe pa kërkesa të rrepta në lidhje me ndotjen përpara,” thotë për LiveScience gjeokimisti i NASA-s Heather Graham, një bashkëautore në studimin e fundit . Për shembull, merrni parasysh misionin e vitit 2020 që hodhi tardigradat e ngrira në sipërfaqen hënore. Nuk ka gjasa që ndonjë prej tyre të ketë mbijetuar kaq gjatë në atë vend, por nëse ajo derdhje do të kishte ndodhur në një nga nyjet e vogla të terrenit të mbijetueshëm pranë polit jugor, ne mund të kishim tardigradë të Hënës duke pritur për misionet e ardhshme.

Nuk ka gjasa që jeta të lulëzojë në ato kushte, sigurisht, por mund të jetë në gjendje të gjejë një bazë të mjaftueshme për t’u varur. Dhe ndërsa misionet e ardhshme hënore riformësojnë mjedisin lokal, disa nga ato kamare mund të lulëzojnë – imagjinoni copa të vogla myku që ngjiten pas shkëmbinjve të akullt të Hënës në hijen e një habitati njerëzor.