Jeta e huaj në galaktikën tonë është më e mundshme nga sa mendohej


Shkencëtarët tani besojnë se shanset për të gjetur jetë të huaj në Rrugën e Qumështit janë shumë më të larta se ç’kishte menduar dikush.Sipas një studimi të ri të drejtuar nga Dr John Ilee në Universitetin e Leeds, kushtet themelore kimike përgjegjëse për lindjen e jetës në Tokë tani mendohet të jenë shumë më të zakonshme në Rrugën e Qumështit sesa besohej më parë.

Për ta përcaktuar këtë, studiuesit përdorën të dhëna nga teleskopi Atacama Large Millimeter/Submillimetre Array (Alma) në Kili për të studiuar disqet e materialit përreth yjeve të rinj.

Këto disqe, të cilat një ditë do të formojnë planetë të rinj, u zbuluan se përmbajnë sasi të mëdha të molekulave pararendëse të nevojshme për të formuar molekulat më komplekse të kërkuara për zhvillimin e jetës.

“Alma na ka lejuar të kërkojmë këto molekula në rajonet më të brendshme të këtyre disqeve, në shkallë madhësie të ngjashme me sistemin tonë diellor,” tha Dr Ilee .

Analiza jonë tregon se molekulat janë të vendosura kryesisht në këto rajone të brendshme me bollëk midis 10 dhe 100 herë më të larta se sa kishin parashikuar modelet.”

Në mënyrë interesante, këto zona disk janë gjithashtu aty ku formohen kometa dhe asteroidë, që do të thotë se këto molekula gjithashtu mund të barten në distanca të mëdha dhe të depozitohen edhe në planetët e tjerë.

“Rezultati kryesor i kësaj pune tregon se të njëjtët përbërës të nevojshëm për mbjelljen e jetës në planetin tonë gjenden edhe rreth yjeve të tjerë,” tha Dr Catherine Walsh.

“Pos si është e mundur që molekulat që nevojiten për të filluar jetën në planet janë në dispozicion në të gjitha mjediset që formojnë planet.”

Nga :Unexplainde-mysteries.com

About Post Author