“Kafshimi”-Eqerem Canaj


Poezi

“Kafshimi”

Mbremja, lekure kunadhe,

zbritur ne qytet hileqarisht,

keshtu, qyshkur, italianet, 1)

nderruar rruge, rene rastesisht:

deti derdhte dallge,

djaleria te kuqin gjak.

Duhej maleve, perplasje kokash,

kokat e nxehura te merrnin flake,

te trandej nata nga gryk’ e topave,

te klithte shqiponja, Vloren s’jap:

permbi rere dallg’ e kripur,

detit blu, gjak i sterpikur.

Kadifejta mbremje, s’me ka pelqyer,

as aniet me flamure te huaj,

nuk mbahet shtepia me 100 dyer,

si dhe mbreti ne garen e kuajve:

dallga dhel reren,

kujtesa kafshon zemren.

Mbremja, lekure kunadhe,

zbritur ne qytet hileqarisht,

keshtu, qyshkur, italianet,

nderruar rruge, rene befasisht.

gusht, 2023.

___________________________

1)Vlore e vitit 1920, ergjigjia e merituar ndaj pushtimit te kaumfluar, mbetet kujtese historike ne ndergjegjenbpopullore.