Kapiteni gjerman i zbulimit Hujbert…!Nga Selman Hysi


Kapiteni gjerman i zbulimit Hujbert…!

Episodin kryesor e zinte nje pike e avancuar e zbulimit hitlerian ne kohen e Luftes Dyte Boterore,qe drejtohej nga Kapiteni gjerman Hujbert…

Zbulimi sovjetik i asaj kohe arriti te zbulonte dhe te shkaterronte nga brenda kete pike spiunash te zbulimit gjerman….

Por çfare lidhje ka kjo me Drejtorine e Sigurime Shoqerore Fier,ketu ne mes te qytetit…?

Qe nga koha qe “fuksionoj” portali “e albania” per te “diturit” e qeverise,kjo Drejtori spostoj takimet me qytetaret,te cilet u dyden tek privatet per te marre sqarimet ne lidhjet me pensionet..etj

Ne afersi te kesaj Drejtorie eshte krijuar dhe nje zyre e tille per shume fusha te biznesit dhe pensioneve…qe administrohet nga nje specialist teper i pergatitur,me pervoje pune ne Sigurimet Shoqerore per vite me radhe,por puna ja deshi qe te “largohet” dhe te ushtroj aktivitet privat,dhe ja vlene te kesh te tille njerez me pervoje….

Sote me erdhi radha mua(pensionist) qe ti drejtohesha kesaj Drejtorie per tu sqaruar ne lidhje per nje Ligj a VKM,se si dilet ne pension,konkretisht te nje njeriu tim te familjes qe del pas 6- muajesh si:

Per vitet e punes qe duhen,(37 v.8 muaj apo 38 vjet…!)

Koha e shtyrjes te moshes per grate .(periudha 2015-2023, …18 apo 20 muaj…!)

Dhe dokumentacioni perkates..!

Keto desha qe te sqaroja,sepse vete kishja njohuri por jo te plota,e konkretisht per shtyrjen e moshes per grate..(2015 -2023 = 9 vjet X 2 muaj per çdo vit = 18 muaj,por nese jane rritur vitet e punes ne 38 vjet,i bie qe viti 2023 te kete 4 muaj shtyre moshe per grate…)Kete gje kishja te pa qarte..edhe pse gazeta Panorama qe boton ne editorialin e saj,ka shume paqartesira dhe me teper jane lajme per te shitur gazeten se sa nje realitet i mbeshtetur ne Ligj..

Para ketij Institucioni te rendesishem ka roje private (polic) qe gati per 30 vjet vegjeton sherbim vetem turni i pare si “polic i.pergatitur dhe me pervoje!”,por brutaliteti i tij ne komunikim,pa takt,pa etike, te kujton zbuluesin gjerman “kapitenin Hujbert” e qe duket, se kete godine,personelin qe paguhet nga ne populli,mendon se e ka “shtepine e vete” per ta mbajtur nenkontroll..!

Porta e hekurt nuk hapet edhe sikur te biere shi me gjyme ose vapa e gushtit tè tè marre jeten duke mos te lene te futesh ne oborrin e kesaj Drejtorie…!

Gjitheshka “e vdekur…”!

Dolli per t’me kontaktuar nje vajze qe u prezantua si juriste…

Qendroi para hekurave nga ana e brendshme dhe pa hezituar me tha:

“Cfare keni…?”

“Dua te komunikoje me ju per nje ceshte ligjore,juridike,…”,sqarova.

“Fol” tha….juristia nga brenda hekurave…!

“Po une e kam personale me ju dhe jo per ta diskutuar ne lagje,te vije brenda hekurave dhe do ua shpjegoj…”- i thashe! “Nuk lejohet te hyni brenda,se une hiqem nga puna”,perfundoj zonjusha!

Po mire moj zonje i thash,ne nuk jemi ne kushte burgu,te vije brenda portes,te them arsyen dhe largohem…!

Ne asnje menyre,tha..

Po drejtori,dua ta takoje,kur prete…e pyeta!

Nuk di se ku eshte,s’di gje…tha

Polici (“kapiteni”) i ketij objekti shikonte se mos hynte ndonje mize nga boshelleqet e hekurave per tu prishur qetesine zoterinjeve a zonjave te kesaj Drejtorie qe eshte kthyer ne nje “fole gregeza” per qytetaret,pensionistet,sepse gjitheshka,sqarimet,dokumentacioni,qe nga koha e krijimit te Portalit Qeveritar “e albania” duhet ti marresh tek private kudrejte pageses detyrimisht…!

Kur eshte e molepsur,e “çorentuar” kupola larte ne piramide,çfare nuk pret nga “koke boshet” apo nga nje byth drejtori partiak qe nuk ve disipline te vartesit per komunikim me qytetaret,e ndoshta na quajne “dele” dhe u duket se ne rrojme nene hijen e tyre,na kane nene hyqem…

Por gabohen…!

Te vjene peshtire kur shikon keto veprime qe s’kane te bejne aspak me postin zyrtar,etiken,por dhe te nje kulture individuale qe le per te deshiruar…

Ketej bidem se femijet tane,rinia,kane te drejte qe e kane braktisur kete vend te mberthyer nga mos respektimi i vlerave te njeriut,ç’ka nxjerre ne pah menaxhim mizerabel te administrates qeverise qe nga baza e gjere ne maje,fund e krye te korruptuar dhe te papergjegjshme…!

Kjo nuk.ka te beje me ate se çfare bindje kam une,por ky eshte nje realitet i hidhur i kesaj Drejtorie ne raport me qytetarin…

A mund te komunikohet si ne burg…!?

Fier,25 Gusht 2023 !