Karrocat e perëndive: si UFO-t lanë gjurmën e tyre në kulturat e lashta

Enët misterioze janë shfaqur në folklor gjatë historisë. 

UFO-t nuk janë një fenomen ekskluzivisht modern – njerëzit kanë parë objekte në qiell për mijëra vjet.

Për mijëra vjet, njerëzit kanë përshkruar objekte të pashpjegueshme që shkëlqejnë në qiell.

Disa dukuri ajrore si kometat, shirat e meteorëve, bolidet, aurorat apo edhe vetëtimat e tërmeteve – të gjitha lehtësisht të shpjeguara nga njohuritë e sotme – u raportuan gjerësisht në botën e lashtë.

Kongresi i SHBA-ve aktualisht po heton fenomene të paidentifikuara ajrore (UAP – ato që ju mund të mendoni si UFO), në vazhdën e pamjeve të klasifikuara më parë të UAP-ve që u zbuluan dhe një ish-zyrtar i inteligjencës që pretendon se qeveria amerikane zotëron teknologji “jashtë botës”.

Ndërkohë, një raport i fundit i NASA-s arriti në përfundimin se nuk ka prova që sugjerojnë se UAP-të janë me origjinë jashtëtokësore.

Shkrimtarët e lashtë i shihnin këto dukuri si shenja të shqetësimit shoqëror dhe katastrofës së afërt. Në këtë mënyrë, reagimet moderne ndaj UAP-ve janë të ngjashme me ato të mijëra viteve më parë. Ekziston një histori e gjatë e objekteve të çuditshme në qiell që lidhen me kriza politike dhe ushtarake.

Shenjat e lashta të telasheve

Në Bibël, profeti Ezekiel përmendi një karrocë hyjnore: ajo shkëlqente si metal i nxehtë në zjarr dhe Ezekieli mund të shihte katër qenie të gjalla në të. Ata dukeshin si njeriu, megjithëse kishin katër fytyra dhe katër krahë.

Vimāna – karrocat fluturuese të perëndive – shfaqen gjithashtu në epikat e lashta indiane, duke përfshirë Mahābhārata dhe Rāmāyana.

Në mitet hindu, perënditë u portretizuan teksa hipnin në këto karroca në çdo cep të universit.

Duke përshkruar shenjat e dimrit të vitit 218 pes , historiani romak Livy tha se një “spektakël anijesh shkëlqenin në qiell”. Lufta e Dytë Punike kishte filluar dhe gjenerali armik Hannibal ishte në prag të një sërë fitoresh.

Ndoshta këto “anije” në qiell ishin formacione resh të çuditshme, por zgjedhja e fjalëve nga Livy sugjeron diçka “shkëlqyese” ose “shkëlqyese” – cilësi edhe sot të lidhura me UAP-të.

Livy raporton një tjetër paraqitje të anijeve në qiell në 173 para Krishtit, kur supozohet se u shfaq një “flotë e madhe”. Në pranverën e vitit 217 pes, me Hannibalin që ende kërcënonte Romën, Livy thotë se “mburoja të rrumbullakëta u panë në qiell” mbi Italinë qendrore.

Livy nuk thotë nëse këto objekte shkëlqenin si “anijet” e parë një vit më parë, por “mburojat” kujtojnë pamjen e “disqeve fluturuese”, lloji i UAP-it që u bë i njohur në kulmin e Luftës së Ftohtë.

Një tjetër UAP klasike kurioze është regjistruar nga shkrimtari grek Plutarku në Jetën e tij të Lucullus, një gjeneral romak. Forcat e Lucullus ishin gati të luftonin Mbretin Mithridates VI të Pontit, kur një objekt i çuditshëm u shfaq midis dy ushtrive:

“papritmas, qielli u ça dhe një trup i madh, i ngjashëm me flakën u pa se binte midis dy ushtrive. ishte shumë si një kavanoz vere (pitos) dhe me ngjyrë, si argjend i shkrirë. Të dyja palët u mahnitën nga pamja dhe u ndanë”.

Fakti që objekti përshkruhej si një pitos, një enë që ka një formë specifike, sugjeron diçka më shumë se një dritë vezulluese. Disa e kanë interpretuar këtë si një meteor, por fokusi i Plutarkut në natyrën e tij metalike me shkëlqim nuk përputhet me këtë mundësi.

Sido që të ishte, të dyja ushtritë menduan se ishte një ogur i keq dhe u tërhoqën.

Historiani romako-hebre Josephus, duke shkruar për luftën midis forcave romake dhe hebraike, regjistron një betejë ajrore midis UAP-ve në vitin 65 es. Para perëndimit të diellit, “karrocat” u panë në qiell, të shoqëruara nga “batalione të armatosura që hidheshin nëpër re”.

Jozefi thotë se shumë dëshmitarë okularë e panë atë dhe besuan se paratha fitoren romake që pasoi.

Nga ditët e fundit të botës së lashtë në moderne


Ufologjia mijëvjeçare është një zhvillim magjepsës i parashikimeve të fundit .
Miliona të rritur çdo vit raportojnë përvoja me UAP: kur intervistohen për përvojat e tyre, disa pranojnë se janë fetarë; të tjerët këmbëngulin se nuk janë. Më e rëndësishmja, ufologjia mund të jetë një mënyrë për të pajtuar fenë me shkencën, një qasje që shumë e konsiderojnë tërheqëse.

Ne kurrë nuk do të dimë se cilat ishin objektet dhe dritat e përshkruara nga tekstet e lashta, dhe nëse ato ishin reale apo rezultat i stresit psikologjik. Të paktën, pamjet e rëndësishme të lashta të UAP-ve pothuajse gjithmonë flasin për kushte ankthi dhe ndryshimi të afërt.

UAP-të – të lashta dhe moderne – konfirmojnë nevojën tonë për të projektuar krizat tona tek objektet në qiell.

Njerëzit e lashtë nuk kishin Orën e Fundit për t’i paralajmëruar se sa afër ishte fundi, por ata vëzhguan qiellin me kujdes dhe gjetën shumë paralajmërime atje lart.

Michael B. Charles , Profesor i Asociuar, Disiplina e Menaxhimit, Fakulteti i Biznesit, Arteve dhe Ligjit, Universiteti i Kryqit të Jugut ; Eva Anagnostou-Laoutides , Profesor i asociuar në Historinë e Lashtë, Bashkëpunëtor i Ardhshëm i Këshillit Kërkimor Australian, Universiteti Macquarie dhe Marcus Harmes , Profesor në Pathways Education, Universiteti i Queensland-it Jugor