Katër librat e Enver Sahitit-Nga Nazif Laçi


Shkruan Nazif Laçi

REÇENSION

Sot, miku im poet, Enver Sahiti mi dhuroi 4 libra, të botura . Ishte vërtet kënaqësi e madhe kur nga krijuesi vitias i sheh vërrtyet e punës së palodhur krijuese. Poeti, nga Morava e Epërme-Budrika, Enver Sahiti, qysh në moshën rinore-shkollore ka filluar të mirret me punë krijuese dhe ky angazhim ka ardhur duke u përkryer edhe në moshën madhore. Libri i parë monografik, i dedikohet vajzës së tij, një këngëtare e emrituar, Merita Sahitit. Zëri i Meritës është i veqaur, sepse me talentin e saj krijues e mahnit dëgjuesin e mirërfillët. Këngët, nga tradita e jonë e pasur të interpetuara për mrekulli, ka bërë, që Merita të bëhët emër i njohur në zhanrin muzikor, në tërë gjeografinë shqiptare. Libri i parë me poezi është,, JETA SI VALË DETI”, në të cilën janë përmbledhë poezi të shkruara nëpër interval kohe, që nga vitet 1978/79. Në këto poezi, poeti shpreh emucione dhe nastalgji për kohën, por edhe këtu përvohet talenti krijues i poetit Enver Sahitit. Libri i dytë ,, GURËT E VENDLINDJËS “, këto vargje poetike janë vazhdimësi e poezive të para. Poeti, Enver Sahiti, tani shumë më i kalitur në artin letërarë, poezit e t’ia të motivuara nga atdhedashuria, familja dhe rrethi shoqëror. Poeti, me një stil të veçantë dhe gjuhë të kjartë për lexuesin. Në librin e tretë,, PLAGËT E PORTËS SË VJETËR”, autori paraqet vazhdimësinë e vargjeve, por me një përsosmëri letërare. Këto poezi, poeti i paraqet ndjenjat e tija, si preokupim të kohës në vendlindjen e tij të dashur. Vargjet e poetit Enver Sahitit i dedikohet atdheut, heronjve, familjës dhe përsonave të dashur. Enveri, shpesh me vargje, shprej edhe dëshprimin në shoqëri, dhe ai kërkon me ngulm sinqeritet, punë dhe angazhim pa hile për zhvillimin e atdheut.