“Këpuca e vjetër”


EQEREM CANAJ

“Kepuca e vjeter”

Poezi

Mengjes gri i asaj dite ndodhi,

kur nata qorre shlodh gjymtyret:

nje kembe burri mbetur ne sokak,

kepuca e vjeter ma shtyp trurin,

thashe me vete, shpejt thashe:

kepuca e jetegjatit!

kur ka jete,

edhe vdekje ka,

zgjedhja qe ka bere natyra:

pse moj kepuce e vjeter,

me rremben ne te tilla rryma?

Jetegjate, therrisnin fshataret,

atij qe djersen derdhte lume,

i cili vetem fjalet kishte te pakta

dhe jeten qe s’e kursente kurre:

kooperativisti me plumb ne kembe…

ia kishte lene lufta ate kujtim,

arratisur gjermaneve mbi ure,

nderruan emrin shoket e luftes –

qepallazjarrtet ne Brigade…

te cilet e therriten”Jetegjat”

se castesh betejash lufte,

per emrat s’duhej laps as pene,

shenohesin me flake plumbash:

atebote therritej emri i Atdheut

ne dite-netet, sqote e furtune,

fshatari zbritkesh ne qytet,

kemben qe s’e punon dot shume,

pertypte inat e kafshonte rete,

nje Benz nbi trup i rendoi:

.

krisi plumbi gjerman ne kembe,

krisma qytetin pushtoi…

kur ka jete,

edhe vdekje ka,

zgjidhja qe ka bere natyra:

ah, moj kepuca e vjeter,

c’me rremben ne te tilla rryma?!

Vlore, me 24,08,2022

About Post Author