Kërkimi i AI për alienët jep 8 sinjale të mundshme


Paul Scott Anderson

Kërkimi i AI për alienët: Radio teleskop me pjatë të madhe të siluetuar kundër qiellit të errët portokalli-kuq të lavdishëm të perëndimit të diellit.Kërkimi i ri i inteligjencës artificiale për alienët ka shqyrtuar tashmë të dhënat nga ky teleskop .

Një ekip ndërkombëtar studiuesish, i udhëhequr nga shkencëtarët në Universitetin e Torontos, ka zhvilluar një algoritëm të ri të mësimit të makinerive për të ndihmuar në përgjigjen e një prej pyetjeve më të mëdha të të gjithave: A jemi ne vetëm në univers?  Është një tjetër përdorim i inteligjencës artificiale ( AI ), në të cilin një kompjuter kryen detyra që njerëzit (ose kompjuterët më pak të sofistikuar) i kryenin. 

Studiuesit njoftuan lajmin më 30 janar 2023. Ata shpresojnë se algoritmi i tyre i ri do të thjeshtojë kërkimin për inteligjencën jashtëtokësore, të njohur zakonisht si SETI. Mund të gjejë sinjale të mundshme në të dhëna që metodat e tjera mund të kenë humbur. Dhe në fakt, pasi shikoi 820 yje fillestarë, tashmë ka gjetur 8 sinjale të mundshme interesi .

Astronomët zbuluan sinjalet në të dhënat radio të mbledhura më parë nga teleskopi Robert C. Byrd Green Bank në Virxhinia Perëndimore. Teleskopi mblodhi të dhënat si pjesë e iniciativës Breakthrough Listen . Shkencëtarët kishin humbur sinjalet paraprake në ekzaminimet e mëparshme të të dhënave.

Studiuesit botuan punën e tyre në një punim të ri të rishikuar nga kolegët në Nature Astronomy më 30 janar 2023. Një version paraprintimi i letrës është gjithashtu i disponueshëm nga UC Berkeley SETI .

Përveç Universitetit të Torontos, Instituti SETI dhe Breakthrough Initiatives lëshuan gjithashtu njoftimet e tyre për shtyp.

Kërkim i ri i AI për të huajt: Ndarja e grurit nga byku

Gjatë gjithë historisë së SETI, ndërhyrja nga sinjalet e radios të shkaktuara nga njeriu ka qenë një problem i vazhdueshëm. Gjetja e sinjaleve aktuale jashtëtokësore – nëse ato janë atje – nuk është një detyrë e lehtë. Peter Ma , një universitar në Universitetin e Torontos dhe autori kryesor i punimit të ri, tha :

Në shumë nga vëzhgimet tona, ka shumë ndërhyrje. Ne duhet të dallojmë sinjalet radio emocionuese në hapësirë ​​nga sinjalet radio jointeresante nga Toka.

Prandaj, astronomët kishin nevojë për një metodë të re për zbulimin e sinjaleve të radios ose nënshkrimeve të tjera teknologjike, e cila mund të “ndante grurin nga byku” si të thuash. Këtu hyjnë Ma dhe ekipi i tij. Ata zhvilluan një algoritëm të ri të mësimit të makinerive që mund të dallojë më mirë sinjalet e mundshme të alienëve nga e gjithë zhurma e sfondit në Tokë. Ky kërkim fillestar përmbledhi të dhëna nga 820 yje aty pranë. Gazeta thoshte :

Këtu ne paraqesim një kërkim gjithëpërfshirës të nënshkrimit të bazuar në të mësuarit e thellë mbi 820 objektiva yjor nga katalogu Hipparcos , që kapin totalin mbi 480 orë të të dhënave në qiell të marra me teleskopin Robert C. Byrd Green Bank si pjesë e iniciativës Breakthrough Listen.

Instituti SETI citoi gjithashtu Ma :

Në total, ne kishim kërkuar 150 TB të të dhënave të 820 yjeve aty pranë, në një grup të dhënash që ishte kërkuar më parë në vitin 2017 me teknika klasike, por etiketuar si pa sinjale interesante.

Sinjalet e huaja kundrejt ndërhyrjeve të shkaktuara nga njeriu

Pra, si funksionon ky mjet i mësimit të makinës? Në thelb, studiuesit trajnuan algoritmin për të bërë dallimin midis sinjaleve potenciale të huaja dhe atyre të shkaktuara nga njeriu duke simuluar të dy llojet e sinjaleve.

Algoritmi i ri bazohet në krahasimet e algoritmeve të ndryshme të mësimit të makinerive. Qëllimi është të zvogëlohen normat false-pozitive dhe të rritet saktësia në zbulimin e sinjaleve bonafide. Steve Croft , shkencëtar i projektit për Breakthrough Listen në teleskopin Green Bank, shtoi :

Çështja kryesore me çdo kërkim teknologjik është kërkimi përmes këtij grumbulli të madh sinjalesh për të gjetur gjilpërën që mund të jetë një transmetim nga një botë aliene. Shumica dërrmuese e sinjaleve të zbuluara nga teleskopët tanë vijnë nga teknologjia jonë: satelitët GPS, telefonat celularë dhe të ngjashme. Algoritmi i Peter na jep një mënyrë më efektive për të filtruar kashtën dhe për të gjetur sinjale që kanë karakteristikat që presim nga teknofirmat.

Kërkimi i AI për alienët jep 8 ‘sinjale interesi’

Algoritmi mund të jetë i ri dhe ende në testim, por tashmë ka zbuluar tetë sinjale me interes . Astronomët kërkuan 820 yje aty pranë nga katalogu Hipparcos për nënshkrime të mundshme teknologjike. Dhe çuditërisht, ajo tashmë ka gjetur … diçka. Tetë sinjalet duket se e kanë origjinën nga drejtimi i pesë prej yjeve, që variojnë nga 30 deri në 90 vite dritë larg. Studiuesit nuk i panë ato në analizën e mëparshme të të dhënave, të cilat nuk përdorën teknikën e mësimit të makinës. Edhe pse nuk është vërtetuar se janë jashtëtokësorë, ato janë sigurisht interesante. Croft tha:

Së pari, ato janë të pranishme kur shikojmë yllin dhe mungojnë kur shikojmë larg, në krahasim me ndërhyrjet lokale, e cila përgjithësisht është gjithmonë e pranishme. Së dyti, sinjalet ndryshojnë në frekuencë me kalimin e kohës në një mënyrë që i bën ato të duken larg teleskopit.

Ata duken si sinjale aliene… por a janë ata?

Studiuesit vunë në dukje se sinjalet kanë karakteristika kryesore që i bëjnë ato të vlejnë një vështrim më të afërt:

1. Sinjalet ishin me brez të ngushtë , që do të thotë se ata kishin gjerësi të ngushtë spektrale, në rendin e vetëm disa Hz . Sinjalet e shkaktuara nga fenomenet natyrore priren të jenë me brez të gjerë.

2. Sinjalet kishin shpejtësi lëvizjeje jo zero, që do të thotë se sinjalet kishin një pjerrësi. Pjerrësi të tilla mund të tregojnë se origjina e një sinjali kishte një përshpejtim relativ me marrësit tanë, pra jo lokale për observatorin e radios.

3. Sinjalet u shfaqën në vëzhgimet e burimit ON dhe jo në vëzhgimet jashtë burimit. Nëse një sinjal vjen nga një burim i caktuar qiellor, ai shfaqet kur drejtojmë teleskopin tonë drejt objektivit dhe zhduket kur shikojmë larg. Ndërhyrja e radios njerëzore zakonisht ndodh në vëzhgimet ON dhe OFF për shkak të burimit afër.

Sinjalet duken si ato që shkencëtarët presin që sinjalet jashtëtokësore ka të ngjarë të jenë. Megjithatë, ka një problem. Vëzhgimet vijuese – gjithsesi deri më tani – nuk i panë më. Astronomët duhet t’i zbulojnë ato përsëri në mënyrë që t’i studiojnë më nga afër dhe të përpiqen të përcaktojnë nëse ato janë në të vërtetë nga hapësira e thellë apo thjesht ndërhyrje tokësore. Në letër thuhet:

Puna jonë gjithashtu ktheu tetë sinjale premtuese të inteligjencës jashtëtokësore me interes të pa identifikuar më parë. Ri-vëzhgimet mbi këto objektiva deri më tani nuk kanë rezultuar në rizbulimin e sinjaleve me morfologji të ngjashme.

Përshpejtimi i kërkimit për teknofirma

Edhe pse këto tetë sinjale janë intriguese, por të pakonfirmuara, ato tregojnë se algoritmi i ri po funksionon. Astronomët do të jenë në gjendje ta zbatojnë atë edhe në grupe të tjera të dhënash. Siç vuri në dukje bashkëautori Cherry Ng :

Duke grumbulluar të dhënat me çdo teknikë, ne mund të jemi në gjendje të zbulojmë sinjale emocionuese. Më bën përshtypje se sa mirë ka ecur kjo qasje në kërkimin e inteligjencës jashtëtokësore. Me ndihmën e inteligjencës artificiale, jam optimist se do të jemi në gjendje të përcaktojmë më mirë gjasat e pranisë së sinjaleve jashtëtokësore nga qytetërimet e tjera.

Ma shtoi:

Me teknikën tonë të re, të kombinuar me gjeneratën e ardhshme të teleskopëve, ne shpresojmë që mësimi i makinerive mund të na çojë nga kërkimi i qindra yjeve në kërkimin e miliona.

Më premtuese se Wow! sinjal?

Megjithatë, analiza e sinjaleve origjinale po vazhdon. Edhe pse mund të rezultojnë të jenë një rast tjetër i ndërhyrjes tokësore, ato janë potencialisht premtuese. Astronomi Michael Garrett në Qendrën Jodrell Bank për Astrofizikë, Universiteti i Mançesterit, tha :

Një rishikim i përciptë i dokumentit të ri sugjeron se këto janë vërtet sinjale premtuese. Ata janë shumë më bindës se ai që është ndoshta kandidati më i famshëm i SETI, Wow! sinjal, emetim radio që mban shenjat e një origjine jashtëtokësore që u mblodh nga një teleskop i Ohajos në 1977. Realisht, ka shumë të ngjarë që këto tetë sinjale të reja të jenë gjeneruar nga teknologjia njerëzore. Por historia e vërtetë këtu është efektiviteti i AI dhe teknikat e përdorura nga ekipi për të gërmuar sinjale të rralla dhe interesante të varrosura më parë në zhurmën e ndërhyrjeve të frekuencave radio të krijuara nga njeriu, si telefonat celularë dhe GPS.

Studiuesit do të vazhdojnë të shikojnë yjet nga ku dukej se vinin sinjalet, sipas Drejtorit Ekzekutiv të Breakthrough Initiatives S. Pete Worden :

Ne do të vazhdojmë të monitorojmë yjet që vëzhgoi Pjetri dhe do të vazhdojmë të zhvillojmë përdorimin tonë të inteligjencës artificiale për të na ndihmuar të përpiqemi t’i përgjigjemi pyetjes më të thellë të njerëzimit: A jemi vetëm?

Astronomët zbuluan më parë sinjalin e parë kandidat të Breakthrough Listen , të quajtur BLCI, në vitin 2020. Ai dukej se vinte nga drejtimi i yllit më të afërt me diellin, Proxima Centauri , por më vonë u gjurmua në ndërhyrje tokësore.

Përfundimi: Një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh tha se një kërkim i ri i sofistikuar i AI për alienët ka gjetur tashmë 8 sinjale të mundshme interesi nga 5 yje aty pranë.