Kërkimi për jetën aliene janë qëllimet e astronomisë së gjeneratës tjetër


Zbulimi i kozmosit për prova të jetës jashtëtokësore do të jetë një përparësi kryesore në dekadat e ardhshme.

Më 18 dhjetor të këtij viti, më në fund do të lëshohet teleskopi hapësinor James Webb.

I aftë për të parë nëpër kozmos dhe, ndër të tjera, për të përcaktuar banueshmërinë e mundshme të planetëve rreth yjeve të largët, do të jetë platforma më e sofistikuar e vëzhgimit e lëshuar ndonjëherë në hapësirë ​​dhe do të sjellë me vete një epokë të re emocionuese të zbulimeve astronomike.

Megjithatë, nëse ka sukses, çfarë do të ndodhë më pas? Ku të shkojmë nga atje?

Këtë muaj u publikua një raport i ri i madh me titull ” Rrugët drejt zbulimit në astronomi dhe astrofizikë për vitet 2020″ – një publikim një herë në dekadë që synon të përcaktojë prioritetet kryesore të astronomisë duke kërkuar gjithashtu të mbledhë mbështetje financiare nga politikëbërësit federalë .

Për të lehtësuar kërkimin e vazhdueshëm për botët jashtëtokësore potencialisht të banueshme, raporti përshkruan atë që njihet si “Programi i Misionit të Observatorëve të Madh dhe Maturimit të Teknologjisë” – një iniciativë prej 1.2 miliardë dollarësh e krijuar për të ndryshuar rrënjësisht mënyrën se si NASA zhvillon dhe nis projekte të mëdha astronomike duke investuar në teknologjitë e nevojshme për të reduktuar koston dhe rrezikun e platformave të tilla dhe për t’i bërë ato më të shpejta dhe më të lehta për t’u ndërtuar dhe nisur.

Një vëzhgues i tillë do të jetë pasardhësi i Teleskopit Hapësinor Hubble – një platformë orbitale shumë më e madhe dhe më e sofistikuar që kushton rreth 11 miliardë dollarë.

Ndërsa nuk do të fillojë zhvillimin deri në fund të kësaj dekade dhe mund të mos lëshohet deri në mesin e viteve 2040, ky teleskop hapësinor super i avancuar do të jetë në gjendje të vëzhgojë planetët jashtë diellit në detaje të pabesueshme – duke ndihmuar astronomët në gjetjen e shenjave të alienëve. jeta.

“Ky raport vendos një vizion ambicioz, frymëzues dhe aspirativ për dekadën e ardhshme të astronomisë dhe astrofizikës,” tha bashkëkryetarja e komitetit Fiona Harrison.

“Në ndryshimin e mënyrës se si ne planifikojmë për projektet më ambicioze strategjike hapësinore, ne mund të zhvillojmë një portofol të gjerë misionesh për të ndjekur qëllime vizionare, të tilla si kërkimi i jetës në planetët që rrotullohen rreth yjeve në lagjen tonë galaktike – dhe në të njëjtën kohë të shfrytëzojmë pasurinë e Astrofizika e shekullit të 21-të përmes një flote pankromatike.”

About Post Author