Këtu,në një cep të botës-Llesh Gjoka


I përkas dheut me ngjyrën e gjakut.

Të parët e mi u lindën me jataganë ngjeshur.

Kishte edhe burra të ndritur

shkruanin me penë të artë.

Thirrjet e tyre e zgjonin atdheun e përgjumur.

Por nesër

Nesër kur unë nuk do të jem.

Nesër të tjerë do të vijnë

për të rishkruar historinë.

Nuk dua

që trimërinë që patëm

me emra trimash t’i

arkivojnë.

E në vend të shpatës ta fusin në milll

si diçka të vdekur.

Nuk dua

që heroizmit t’i shpallin

një kod të ri kompjuterik.

Dhe bustet prej bronxi

mbi piedestalet arkaike

ndoshta do t’i shesin për skrap

më lirë se një paketë cigaresh Malboro.

Këtu në një cep të botës

Këtu ku jam unë

me një taborr luftëtarësh në ikje.

S’ka më thirrje me tërsëllimë

saherë kanoset atdheu.

Sepse me kufijtë e tij

po thuren histori të reja,

të ligshta.

Nuk është faji im

që jam

I Fundit i Mohikanëve.

Dhe asgjë nuk mund të ndryshoj.

As kodin e ri të heroizmit

as atë të moralit

qē tani po shitet shumë lirë

çarshive të mbipopulluara.

Këtu!

Në një cep të botës!

Vendlindja ime!

Sepse bijtë morën arratinë në çdo anë.

Në toka të reja

hodhën rrënjë të reja mbijetimit

duke e lënë cullak të mjerën

pa rrënjë, pa filiz, pa farë.

Nuk e di pse po ndihem

i vetmuar rrugëve.

Përherë e më pak të njohur po shquaj këndej

pērherë e më pak

kore gazmore fëmijësh

më shfaqen

lagjeve me diell.

Veç qielli, po!

Veç qielli i hirtë me limontinë e tij

na dërgon ca pika të hutuara shiu

bash si sytë e nënave

që rrinë përvuajtshëm pragjeve

në ditë të kërrusura pleqërie.

Dhe dheu i kafejtë pa ugar

pemët që dështojnë

pa lindur fryte

lulet që pērpëliten hijes së zhegut

e disa gjëra të vlera

që natyra na i fali bujarisht.

Veç ato, aty janë!

Dhe unë që po shkruaj brengën sot

në vend të një elegjie.

Këtu!

Në një cep të botës!