Kili – Vendi ku çdo person sheh një ufo është sërish në qendër të vëmendjes.


Kili është një vend unik, pjesërisht për shkak të vendndodhjes dhe klimës së tij. Vendi magjeps me diversitetin e tij, me shkretëtirën Atacama që është pika kryesore në pjesën veriore të vendit. Nga ana tjetër, pamjet e UFO-ve në qiejt e Kilit janë më të shumtat, krahasuar me çdo vend tjetër në botë dhe një pjesë e konsiderueshme e tyre shoqërohen ose me vetëtima ose me emetime të energjisë në atmosferë, të ngjashme me vetëtimat.

Kjo histori filloi në vitin 2010. Një familje duke bërë piknik në Ande bëri një fotografi të një UFO-je gjigante të dalluar mbi Kili. Fotoja tregonte një objekt portokalli të ndezur të fshehur pas reve.

Qendra Kombëtare e Raportimit të Anomalive të Aviacionit (NARCAP) hetoi të njëjtin vit dhe tani shkencëtarët po rifillojnë hetimin si pjesë e një dokumentari të ri.

Ekspertët thonë se objekti i vërejtur në qiellin mbi Kili është vërtet i paidentifikuar dhe është një UFO e vërtetë. Fotoja është bërë në shkurt 2010 dhe tregonte re të kuqërremta dhe një objekt të ndezur.

Qeveria kiliane ndau foton me NARCAP, i cili kreu një analizë të detajuar të imazhit. Ekspertët arritën në përfundimin se kjo është një UFO e vërtetë.

Si dëshmi, ne mund të sugjerojmë shikimin e një dokumentari krejt të ri nga ufologët kilianë të cilët kaluan më shumë se dhjetë vjet duke analizuar fotot e vitit 2010:

Fotoja tregon, nga njëra anë, një lloj objekti në formë disku, dhe nga ana tjetër, një hapësirë ​​të madhe me ndriçim të kuq të krijuar nga ky objekt. Kjo do të thotë, disk gjeneron një lloj fushe të fuqishme, e cila ose ndriçon retë përreth më të ndritshme se drita e ditës, ose e thyen këtë dritë në të kuqe. 

Natyrisht, nëse një UFO e tillë rri pezull mbi kokën tuaj në mes të natës, do të shihni vetëtima. Dhe nëse UFO-ja është gjithashtu e madhe, me një diametër prej një ose dy miljesh, atëherë rrufeja do të dalë të jetë mjaft e madhe, e dukshme shumë përtej horizontit. 

Sidoqoftë, një numër vëzhgimesh të fundit të “UFO-ve të çuditshme” na lejojnë të propozojmë një opsion krejtësisht të ndryshëm, i cili nuk do t’i pëlqejë as ufologëve dhe as kujtdo tjetër – përveç nëse luftëtarët kundër gjurmëve kimike eksitohen shumë. Ne do të shkruajmë pak për këtë në të ardhmen e afërt, por ndërsa entuziastët po mbledhin dhe sistemojnë materiale të reja të filmuara nga njerëzit, ne do të citojmë teoritë e disponueshme për fenomenin e pashpjegueshëm dhe krejtësisht të egër kilian në atmosferë. 

Për shembull, astronomi dhe projektuesi i efekteve video Mark de Antonio sugjeron se ky mund të jetë rezultat i një efekti prizmi që krijon ylberin.

Kur një imazh ndahet në gjysmë, dielli është në njërën anë dhe objekti në anën tjetër. Distanca nga korniza qendrore tek subjekti mbetet e njëjtë. Mundësia që një objekt të jetë saktësisht në të njëjtën distancë nga dielli është i ulët nëse nuk ka ndezje të lenteve.

Ndezja e lenteve ndodh kur rrezet e ndritshme godasin kamerën, duke krijuar ato që quhen artefakte. Megjithatë, jo të gjithë ekspertët pajtohen me mendimin e de Antonio.

Juan Hernandez, një meteorolog në Shërbimin Kombëtar të Motit, tha se megjithëse nuk është ekspert fotografie, ai nuk mendon se ka një efekt prizmi. Ai tregoi një pikë portokalli në re, prania e së cilës është mjaft e vështirë të shpjegohet me iluzione optike. Shumica e objekteve zakonisht shfaqen si vija, ndërsa objekti i vëzhguar ka një formë disku.

Fizikani Matthew Shidagis nga Universiteti në Albany gjithashtu mbështeti mendimin e Juan Hernandez. Ai pajtohet me gjetjet e raportit të NARCAP, i cili tregon se ajo që është në imazh është një objekt fluturues i paidentifikuar dhe jo një artefakt.Sidoqoftë, Chris Harris, një pjesëmarrës në programin e njohur shkencor “The Proof is Out There”, vuri në dukje se statusi i një objekti të paidentifikuar dhe ekzistenca e të huajve janë fenomene të ndryshme.