“Koçi Petriti ishte krenar për Korçën”-Hysen Kobellari


Hysen Kobellari

KORÇA ËSHTË KRENARE PĒR KOÇI PETRITIN”

Mendoj se poetin Koçi Petriti duhet ta vlerësojmë si njē Intelektual Shumēdimensional.

Ai është:

I – Poet i veçantë, i dallueshëm, i spikatur

a- Poet lirik, i dashurisë njerēsore

b- Poet lirik i natyrës

c- Poet lirik i ndjenjave atdhetare

2- Poet i dallueshëm Balladash:

a-Ballada popullore

b- Balladat e Sopotit

c-Ballada figurash të shquara historike

3- Poet i Shqetësimeve Sociale, poeti si zhbirues i ligësisë së shfaqur në shpirtin e njeriut, nē veprimet e tyre kundër të tjerēve

II – Mësues i Merituar, me 50 vjet kontribute në edukimin e gjithanshēm të brezave tē rinj

III – Studiues kēmbēngulës vizionar i folklorit dhe teoricien, autor i librit tekst për shkollat e mesme “Teoria e Letërsisë” dhe studimin për veprēn e Martin Camajt, etj.

Koçi Petriti ishte Profesor dhe Doktor i Shkencave letrare dhe gjuhēsore… Veprimtaria e tij studimore ka përmasa të vērteta Akademike…

Ai ndihmoi në mbledhjen e botimin e krijimtarisë folklorike të Sopotit dhe legjendat mbi Gjorg Golemin, etj. në Rrethin e Librazhdit.

IV – Koçi Petriti ishte drejtues i aftë, Kryetar i LSHA – Librazhd, Shef Katedre, Dekan Fakulteti, Sekretar i Talenteve tē Reja në LSHA, emëruar nga Dritëro Agolli, Kryetar.

Ai ishte i dashur dhe përkrahës i talenteve të reja të fushave të ndryshme; Ai ishte “Matka” e tyre i papērtuar për shumē vite me radhë.

Koçi Petriti ishte poet i lindur dhe i kultivuar. Ai i dinte përmendësh të gjitha vargjet që kishte shkruar vetë; mjaftonte t’ia kijtoje titullin e vjershës dhe sakaq ta recitonte atë…

V – Koçi Petriti ishte aktivist i shquar social.

Ai u nda para kohe nga ne, duke lēnē pa mbaruar mjaft kontribute të pakryera nē dobi tē letërsisë dhe kulturës kombëtare.

Koçi Petriti do të mbetet i paharruar në zemrat tona.

(Pjesë nga fjala e mbajtur në aktivitetin pērkujtimor nē Bibliotekēn “Thimi Mitko”,

Korçē.