Kockat e dragoit në Mars? Kurioziteti spiunon gurë të çuditshëm


Paul Scott Anderson

Kockat e dragoit: Shkëmb i zgjatur me një rresht horizontal me thumba të shkurtra cilindrike. Roveri Curiosity i NASA-s pa këtë pllakë shkëmbi me “thinja” të çuditshme në Sol 3786 të misionit (1 prill 2023).  Disa kanë sugjeruar me shaka se këta shkëmbinj të çuditshëm me gjemba duken si kocka dragoi . 

Kockat e dragoit në Mars?

Eksploruesit robotikë marsianë na kanë treguar shumë formacione shkëmbore të çuditshme të Marsit. Atmosfera e hollë marsiane dhe graviteti më i ulët mund të prodhojnë struktura të çuditshme shkëmbore që duken si çdo gjë, mini-rrathë deri te lulet e deri te portat . Më 1 prill 2023 roveri Curiosity i NASA-s hasi në disa nga formacionet shkëmbore me pamje më të çuditshme deri më tani. Këto pllaka shkëmbi kanë rreshta me “gjemba” pak a shumë të barabarta që dalin prej tyre. Ato duken si gjemba të fosilizuara. Në fakt, disa me lojëra po i quajnë kocka dragoi .

Curiosity aktualisht është në krye të kanalit Gediz Vallis në malin Sharp . Peizazhi në këtë rajon është mahnitës . Krahas shkëmbinjve të pazakontë, Curiosity ka eksploruar dhe studiuar kanalin, mesat dhe buzët në këto shpate më të ulëta të malit.

Roveri Curiosity gjen gurë të çuditshëm me gjemba

Pikat e pazakonta u diskutuan në një postim në faqen e Facebook ‘Mars Rovers: Mozaikë, Panorama & Përditësime’. Përveç kësaj, imazhet u postuan gjithashtu në Twitter dhe Reddit, duke gjeneruar disa diskutime të ndezura.

Pamjet e paraqitura më sipër janë ato më të spikaturat, megjithëse ka më shumë edhe në pllakat shkëmbore aty pranë. Të gjitha ato duket se ndjekin shtresat e imta të shtresimit në pllakat sedimentare. Shumë duket se janë të vendosura mjaft rregullisht përgjatë rreshtave horizontale. A janë këto të dhëna për origjinën e tyre? Veçoritë u shfaqën për herë të parë disa ditë më parë në imazhet e MastCam nga Sol 3786 (dita 3786 e misionit të roverit në kohën e Marsit). Që atëherë, kamera ChemCam e roverit ka marrë disa imazhe më të afërta, megjithëse bardh e zi.

Si u formuan këto tipare të ngjashme me shtyllën kurrizore?

Deri tani, ekipi shkencor i Curiosity nuk ka komentuar ende mbi to. Por, sigurisht, kjo nuk i ka penguar njerëzit të spekulojnë. Konsensusi aktual duket se anon drejt erozionit të erës, njëlloj si për formacionet e tjera të çuditshme të parë më parë. Siç sugjeroi john_s në forumin online Unmannedspaceflight.com:

Unë do të hedh një hipotezë për këto thumba: valëzime paralele në sedimente, me kokrra më të trashë ose më të çimentuar që grumbullohen në koritë e valëzimeve. Kjo mund të rezultojë në veçori lineare paralele të distancuara rregullisht në sediment që janë më rezistente ndaj erës. Shtoni erozionin e erës afërsisht paralel me ato veçori, në mënyrë që ata të mbrohen ndërsa pjesa tjetër e sipërfaqes tërhiqet, dhe mund të merrni diçka të tillë. Ose jo.

Shihni të gjitha ‘kockat e dragoit’ në GigaPan të ri

Ju mund të shikoni të gjithë shkëmbinjtë me gjemba në këtë GigaPan nga Neville Thompson. Zmadhoni dhe shikoni se çfarë tjetër mund të gjeni!

Përfundimi: A gjeti roveri Curiosity i NASA-s kocka dragoi në Mars? Jo. Por këta shkëmbinj me gjemba të çuditshëm janë disa nga formacionet më të çuditshme që roverët kanë parë deri më tani.

About Post Author