Kode të padukshme të gjetura në panelin metalik misterioz të avionit Amelia Earhart


A përfundoi Earhart në një atoll të largët të Paqësorit? 

Shkronja dhe numra të paparë më parë janë gjetur në një panel metalik që mendohet se kanë ardhur nga avioni i Earhart.Më shumë se 82 vjet pasi Amelia Earhart u zhduk mbi Oqeanin Paqësor gjatë një përpjekjeje për të rrethuar globin me Lockheed Model 10 Electra, pyetja se çfarë i ndodhi asaj vazhdon të mbetet një nga misteret më të mëdha pa përgjigje të epokës moderne.

Vitet e fundit, janë gjetur të dhëna që sugjerojnë se avioni i Earhart mund të ketë rënë diku në atolin e largët të Paqësorit të Nikumaroro dhe se aviatori dhe navigatori i saj Fred Noonan mund të kenë mbijetuar edhe për disa ditë në një ishull të vogël ndërsa prisnin shpëtimin.

Megjithëse përpjekjet për të gjetur rrënojat e avionit të saj në ujin jashtë ishullit deri më tani kanë dalë bosh, në vitin 1991, Richard Gillespie i Grupit Ndërkombëtar për Rimëkëmbjen Historike të Aeroplanit zbuloi atje një pllakë misterioze metalike që dukej sikur mund të kishte ardhur nga një aeroplan. .

Ndërsa pllaka nuk dukej të ishte një komponent nga Electra e Earhart, Gillespie më vonë përcaktoi se mund të kishte qenë në fakt një copëz që ishte vendosur mbi një nga dritaret e avionit në maj 1937.

Tani një analizë e rinovuar e kësaj pllake metalike ka zbuluar shkronja dhe numra të paparë më parë – si ‘D24’, ‘XRO’ dhe ose ‘355’ ose ‘385’ – të cilat mund të japin të dhëna se nga erdhi pllaka.

“Ne gjetëm atë që duket si shenja të stampuara ose të pikturuara që mund të jenë nga prodhuesi origjinal,” tha profesori i inxhinierisë bërthamore Kenan Unlu nga Universiteti Shtetëror i Pensilvanisë.

“Nuk e dimë se çfarë nënkuptojnë, por janë informacioni i parë i ri nga ky panel që është shqyrtuar nga ekspertë të ndryshëm me teknika të ndryshme shkencore për mbi 30 vjet”.

Ndërsa zbulimi nuk ka gjasa të zgjidhë misterin e zhdukjes së Earhart-it, ai mund të ndihmojë për të konfirmuar se nga erdhi pllaka dhe nëse ishte përdorur apo jo si një copëz për aviatorin. 

About Post Author