Koleksioni i sendeve personale të Lord Bajronit shfaqen në Universitetin e Edinburgut


Sendet personale të çmuara nga poeti Lord Bajron janë ekspozuar në Universitetin e Edinburgut.

Artikujt janë nga udhëtimi i fundit i poetit në Greqi, një vend që ai e vizitonte shpesh.

George Gordon Bajron u rrit në Aberdeenshire, por ai ishte një mbështetës i përkushtuar i luftës greke për pavarësi, e cila filloi 200 vjet më parë.

Ai vdiq në qytetin grek të Missolonghi në 1824.

Artefaktet në ekspozitë, e cila është nisur për të eksploruar lidhjet skoceze-greke në fillim të shekullit të 19-të, janë emblematike të marrëdhënies së Lord Bajronit me Greqinë.

Ato përfshijnë një libër frazash të shkruar me dorë, ditarin përfundimtar të poetit dhe një certifikatë që i jep atij lirinë e Missolonghi.

Ata do të shfaqin gjithashtu lidhjet greke të Bajronit përmes një serie ekspozitash të huazuara nga Biblioteka Kombëtare e Skocisë.

Edhe pse e përshkruar në mënyrë të famshme nga Lady Caroline Lamb si “i çmendur, i keq dhe i rrezikshëm për t’u njohur”, poeti i madh romantik u nderua në të gjithë Greqinë.

Bajroni, i cili përdori famën e tij për të ndërkombëtarizuar luftën e grekëve për liri, mbërriti për herë të parë në Athinë në ditën e Krishtlindjes 1809, kur Greqia ishte ende nën sundimin osman.

Poeti u kthye në Greqi në 1823, më shumë se dy vjet pas revolucionit në atë kohë, kohë në të cilën ai po bëhej gjithnjë e më i përkushtuar ndaj çështjes greke.

“Ndërsa shumica e turistëve të mëdhenj shkuan në Athinë për arkeologjinë e saj mbresëlënëse, Bajronit i dukeshin rrënojat si ‘varri i një kombi’, tha Dr Alasdair Grant, kuratori i ekspozitës.

“Midis këtyre simboleve të vdekjes, Bajroni e kërkonte jetën në gjuhën e gjallë të grekëve.

“Ai filloi të përpilonte një listë të frazave të dobishme të greqishtes moderne në një fletore.”

Ekspozita do të organizohet nga Shkolla e Historisë, Klasikëve dhe Arkeologjisë e Universitetit të Edinburgut në lidhje me Qendrën e Universitetit për Koleksionet Kërkimore.

Ai do të zgjasë nga 29 tetori deri më 29 janar 2022.

                Katharine Hay, reportere e PA Skoci

About Post Author