Komanda e gabuar e NASA-s ndërpret kontaktin me sondën Voyager 2 12 miliardë milje larg


Voyager 2 është pasardhësi i Voyager 1 dhe anija e dytë kozmike që hyn në hapësirën ndëryjore.
Agjencia amerikane e hapësirës NASA ka humbur përkohësisht kontaktin me sonden hapësinore Voyager 2, objekti i dytë më i largët i krijuar nga njeriu i dërguar në hapësirë. Aktualisht ndodhet më shumë se 12.3 miliardë milje (19.9 miliardë kilometra) nga Toka. Në një deklaratë, Laboratori Jet Propulsion i NASA-s (JPL) tha se shkencëtarët humbën kontaktin me sondën hapësinore më 21 korrik pasi një seri komandash të planifikuara pa dashje shkaktuan që Voyager 2 të kthente antenën e tij larg nga Toka. Megjithëse antena e anijes kozmike u zhvendos vetëm 2 për qind, ishte e mjaftueshme për të ndërprerë komunikimet.

Ky ndryshim ka ndërprerë komunikimin midis Voyager 2 dhe antenave tokësore të rrjetit të hapësirës së thellë të NASA-s (DSN). Të dhënat që dërgohen nga anija kozmike nuk po arrijnë më në DSN dhe anija kozmike nuk po merr komanda nga kontrollorët tokësor,” tha JPL. në deklaratë .

Sipas një raporti, antena e Canberra-s, e cila është pjesë e DSN-së së NASA-s, do t’i dërgojë sinjalin e duhur Voyager 2 duke shpresuar se do të godasë shenjën e saj.

Përndryshe, NASA do të duhet të presë deri në tetor.

Duhen më shumë se 18 orë që një sinjal të arrijë në Tokë nga kaq larg.

“Voyager 2 është programuar të rivendosë orientimin e tij disa herë çdo vit për të mbajtur antenën e tij të drejtuar nga Toka; rivendosja e radhës do të ndodhë më 15 tetor, e cila duhet të mundësojë rifillimin e komunikimit. Ekipi i misionit pret që Voyager 2 të qëndrojë në trajektoren e tij të planifikuar. gjatë periudhës së qetë”, thuhet në deklaratën e JPL.

Voyager 2 është pasardhësi i Voyager 1 dhe anija e dytë kozmike që hyn në hapësirën ndëryjore. I nisur nga Florida në 1977 për të studiuar sistemin e jashtëm diellor, ai iu bashkua binjakëve të tij më 10 dhjetor 2018.

Voyager 1 dhe 2 u projektuan për të përfituar nga një shtrirje e rrallë planetare për të studiuar nga afër sistemin e jashtëm diellor. Voyager 2 studioi Jupiterin, Saturnin, Uranin dhe Neptunin.