Kometa 2022 E3 ZTF po bëhet akoma më e ndritshme


Don Machholz

Eddie Irizarry

Don Machholz e shkroi këtë artikull për EarthSky në mars 2022. Mjerisht, Don vdiq nga Covid-19 më 9 gusht 2022. Nëse dëshironi të mbështesni familjen e tij në kohën e tyre të nevojës, kjo është një lidhje me GoFundMe të tij . Përditësimet e fundit në këtë artikull janë nga Eddie Irizarry dhe redaktorët në EarthSky.

Kometa 2022 E3 ZTF i afrohet perihelionit

Kometa C/2022 E3 (ZTF) do të arrijë në perihelion , pikën e saj më të afërt me diellin, më 12 janar 2023. Në perihelion, kometa do të jetë 1,11 njësi astronomike ( AU ) nga dielli. Më pas, më 2 shkurt 2023, kometa do të arrijë pikën e saj më të afërt me Tokën, në një distancë prej 0.29 AU ose 27 milionë milje (44 milionë km) larg. Pra, janari dhe shkurti janë kohët kryesore për të parë këtë vizitor të paqartë dhe të akullt nga sistemi i jashtëm diellor.

Tani për tani, kometa është në drejtim të yjësisë Corona Borealis , Kurorës Veriore. Vendndodhja e saj veriore do të thotë që ju duhet të jeni në hemisferën veriore për ta dalluar atë. Vlerësimi aktual i shkëlqimit të kometës është në magnitudën 7.4 , kështu që do t’ju duhet ende ndihmë optike për ta parë atë. Por nëse vazhdon të shkëlqejë siç ka ndodhur, mund të jetë magnitudë 5 ose 6, në sferën e syve të pandihmuar nga një vend në qiell të errët , deri në fund të muajit.

Siç mund ta shihni nga grafiku i kurbës së dritës në astro.vanbuitenen , kometa ka ndjekur pak a shumë kurbën e parashikuar ndërsa shkëlqen dhe hyn në sistemin e brendshëm diellor. Faqja e internetit parashikon që kometa të shkëlqejë me magnitudë 6.8 në perihelion dhe magnitudë 5 në afrimin e saj më të afërt me Tokën në fillim të shkurtit.

Si e mori emrin kometa C/2022 E3 (ZTF).

Astronomët zbuluan kometën duke përdorur teleskopin robotik Samuel Oschin 48 inç (1.2 metra) , pjesë e objektit kalimtar Zwicky ( ZTF ), i vendosur në malin Palomar në Kaliforninë jugore. Ata e zbuluan atë më 2 mars 2022 dhe ishte objekti i tretë i tillë i zbuluar në gjysmëmujorin e pestë (A, B, C, D, E) të vitit. Kështu, 2022 E3 ZTF.

Si të shihni kometën

Aktualisht, Kometa 2022 E3 është zhvendosur në qiellin e mëngjesit për vëzhguesit e Hemisferës Veriore. Ju duhet të qëndroni zgjuar pas mesnatës ose të ngriheni para agimit për ta dalluar atë. Tani është në Corona Borealis, duke shkuar drejt polit qiellor verior dhe Polaris . Më vonë, do të jetë në afërsi të përgjithshme të Polaris më 30 janar. Shpresojmë që deri atëherë, ai do të jetë i dukshëm me sy të lirë. Ndërsa i afrohet Polaris-it, do të bëhet i dukshëm më herët në mbrëmje. Përdorni grafikët tanë të gjetësve më poshtë për të ndihmuar në gjetjen e tij në qiellin tuaj.

Në perihelion më 12 janar, shikoni poshtë në horizontin verilindor pak para mesnatës. Kometa do të ngrihet midis Boötes dhe Hercules .

Hartat e gjetjes specifike të datës për kometën 2022 E3 ZTF

Kometa 2022 E3 ZTF do të jetë në perihelion, ose më afër diellit, më 12 janar 2023. Më pas, më 1 shkurt 2023, kometa C/2022 E3 (ZTF) do të kalojë Tokën në një distancë shumë të sigurt prej më shumë se 26 milionë. milje (42 milionë km).

Kometa dhe Marsi

Nëse është përpjekja juaj e parë për të gjetur një kometë, provoni më 10 shkurt 2023, kur kometa shfaqet jashtëzakonisht afër Marsit. Të apasionuarit pas qiellit si dhe fotografët e rastësishëm mund të përpiqen të kapin imazhe të kësaj kometë duke e drejtuar një kamerë drejt vendndodhjes së saj të përafërt në qiell dhe duke bërë foto me ekspozim të gjatë prej 20 deri në 30 sekonda. Imazhet mund të zbulojnë një objekt të turbullt, me bisht. Duke përdorur këtë teknikë, shumë kanë qenë në gjendje të fotografojnë një kometë edhe nëse nuk e shohin atë vizualisht.

Gjeometri e mirë

Kometa C/2022 E3 (ZTF) ka gjeometri të favorshme në lidhje me Tokën. Normalisht, një kometë do të kalojë afër afërsisë së diellit dhe zgjatimi , i cili është këndi në gradë midis diellit dhe kometës siç shihet nga Toka, rritet i vogël dhe kometa zhduket në shkëlqimin e diellit për disa javë. Jo ky! Në të kundërt, ai qëndron në qiellin e errët për pjesën më të madhe të udhëtimit të tij nëpër sistemin e brendshëm diellor.

Për më tepër, pjerrësia e orbitës në rrugën tonë rreth diellit është e pjerrët dhe retrograde , që do të thotë se kometa rrotullohet rreth diellit në drejtim të kundërt sesa planetët. Kjo do të thotë se në një moment do të lëvizë shpejt nëpër qiellin tonë. 

Kometa hyri në sistemin tonë diellor nga veriu dhe më 12 shkurt 2023 kalon në jug të planit tonë orbital.

Vëzhguesit e hemisferës veriore do të kenë një pamje të kometës deri në fund të prillit 2023, kur kometa, atëherë një objekt teleskopik, do të zhduket në muzgun e mbrëmjes.

Megjithatë, vëzhguesit e Hemisferës Jugore humbën pamjen e kometës në fillim të tetorit 2022. Ajo u zhduk në muzgun e mbrëmjes ndërsa u nis me shpejtësi drejt veriut. Pamja e tyre e ardhshme e kometës do të vijë në fillim të shkurtit 2023, kur ajo të dalë mbi horizontin e tyre verior.

Historia e zbulimit

Kometa C/2022 E3 (ZTF) ishte në qiellin e mëngjesit, në drejtim të yjësisë Aquila Shqiponja , kur astronomët me objektin kalimtar Zwicky e vunë re për herë të parë. 

Programi ZTF imazhon të gjithë Hemisferën Veriore çdo dy netë duke kërkuar për supernova, yje të ndryshueshëm, yje binarë, yje neutronike që shkrihen, asteroide dhe kometa. Në përgjithësi, ajo ka zbuluar 10 kometa në tre vitet e fundit, dhe gjysma e tyre mbajnë akronimin ZTF në emrat e tyre. Njëri, i zbuluar një vit më parë, u emërua C/2021 E3 (ZTF) . Emër i ngjashëm, për të qenë të sigurt, por mos i ngatërroni dy kometat. Sot po flasim për vitin 2022!

Në zbulimin e saj të marsit 2022, kjo kometë kishte një shkëlqim shumë të dobët të magnitudës së 17-të. Fillimisht, ai u shfaq si një objekt yjor, domethënë si një pikë e zbehtë e shndritshme. Por, ndryshe nga yjet, distancat e të cilëve i bëjnë lëvizjet e tyre të pazbulueshme, përveçse nëpërmjet teknikave të veçanta, ky objekt lëvizte përpara yjeve.

#Kometa interesante e konfirmuar:
C/2022 E3 (ZTF)
Pas perihelionit më 13 janar 2023, ajo i afrohet tokës në 0,29 AU më 2 shkurt. Deri atëherë ajo mund të jetë më e ndritshme se magnituda 6, ndërsa është e vendosur në mënyrë të përshtatshme për vëzhguesit e hemisferës veriore në Camelopardalis.

Duke konfirmuar natyrën e tij kometare

Kështu e dinë astronomët e tjerë se çfarë të imazhojnë dhe shpresojmë, në këtë mënyrë, të konfirmojnë objektin. Ndërsa astronomët profesionistë dhe amatorë e gjejnë objektin e ri, ata paraqesin më shumë pozicione për të në Qendrën e Planetit të Vogël. Pastaj, shkencëtarët mund të përcaktojnë një orbitë paraprake. Në këtë rast, fillimisht dukej më shumë si një orbitë kometë sesa një orbitë asteroidi. Kjo do të thotë, rruga rreth diellit ishte e zgjatur dhe jo rrethore. 

Në atë pikë, objekti shkoi në faqen e konfirmimit të kometës së mundshme . Astronomët u përpoqën ta imazhojnë atë për të parë nëse kishte një gjendje kome ose atmosferë të zgjeruar që rrethonte bërthamën ose bërthamën e objektit. Pse është kjo e rëndësishme? Është e rëndësishme sepse pothuajse të gjithë asteroidët – që priren të jenë shkëmborë ose metalikë – duken si yje (emri asteroid do të thotë “yll”) nga Toka. Por, një kometë e akullt do të formojë një halo, ose koma, rreth bërthamës së saj ndërsa materiali në bërthamë nxehet kur kometa po lëviz nga brenda drejt diellit. Në të vërtetë, vetëm disa imazhe me zmadhim të lartë, të grumbulluara për të rritur kontrastin, do të tregojnë komën e një komete të zbehtë.

Tre ekipe e fotografuan këtë objekt të ri dhe gjetën një gjendje kome. 

Përfundimi: Kometa 2022 E3 (ZTF) është afër pikës së saj më të afërt me diellin, ose perihelion. Mund të bëhet e dukshme me sy të lirë deri në fund të janarit.