Kometa C/2017 K2 është më afër diellit


Kometa C/2017 K2 është më afër diellit më 19 dhjetor

Eddie Irizarry

Kelly Kizer Whitt

Kometa C/2017 K2 (PanSTARRS)

Hej, vëzhgues të hemisferës jugore, kjo është për ju! Kometa C/2017 K2 (PanSTARRS) po bën afrimin e saj më të afërt me diellin – të quajtur perihelion – më 19 dhjetor 2022. Dhe ju duhet të jeni në jug të globit për ta dalluar atë. Kometa është aktualisht afër kufirit të yjësisë Ara Altar dhe shkon në Pavo Pallua . Raportet tregojnë kometën rreth magnitudës 8.5, që do të thotë se do të dëshironi dylbi të mira dhe qiell të errët për ta parë atë.

Afrimi i afërt i kometës me Tokën u kthye në 14 korrik 2022, në qiellin verior. Por kometa vazhdon të shkojë më thellë në qiejt jugor, duke e bërë këtë objektiv vëzhgimi në domenin e 12% të popullsisë së Tokës që jeton në hemisferën jugore.

Si të shihni C/2017 K2

Faqja e internetit The Sky Live do t’ju ndihmojë të dalloni kometën. Aty mund të gjeni harta me yje nga këndvështrimi i vendndodhjes suaj. Pastaj mund ta lokalizoni kometën ndërsa ajo zhvendoset midis yjësive.

 

Pra, si shkoni për ta parë atë? Së pari, do të dëshironi të jeni nën qiellin jugor. Më pas, gjeni një vend në qiell të errët . Më pas, përdorni dylbi ose një teleskop të vogël për të gjurmuar kometën.

Ju duhet ta shihni kometën K2 si një copëz të paqartë drite. Paqartësia është kryesisht atmosfera gjigante e jashtme e kometës, ose koma. Kjo koma është rreth 80.700 milje (129.900 km), që është 10 herë diametri i Tokës! Dhe ndërsa kometa fshihet më afër diellit, bishti duhet të duket më i gjatë se kur ishte më larg. Imazhet me ekspozim të gjatë duhet të zbulojnë kometën dhe bishtin e saj në gjithë lavdinë e saj.

Astronomët vlerësojnë se kometa C/2017 K2 (PanSTARRS) ka udhëtuar nga reja Oort për rreth 3 milionë vjet në një orbitë hiperbolike . 

Historia e kometës

Astronomët e vunë re për herë të parë kometën në vitin 2017 duke përdorur instrumentin e anketimit Pan-STARRS në Hawaii. Në atë kohë, ata thanë se ishte kometa më e largët në hyrje që kishin parë. Ajo ishte e vendosur midis orbitave të Saturnit dhe Uranit kur ata e panë për herë të parë.

Kometat janë kryesisht shkëmbinj dhe akull. Ato bëhen aktive kur ngrohen nga dielli. Megjithatë, kjo kometë ishte tashmë aktive në vitin 2017. Teleskopi Hapësinor Hubble mori një imazh të kometës që dukej si një top bore e paqartë ndërsa ishte ende në sistemin e jashtëm diellor. Kometa duket se ka një bërthamë të madhe dhe tregon një atmosferë të madhe kometare ose gjendje kome .

PanSTARRS

Nëse emri i kometës PanSTARRS i bie një zile, kjo ndodh sepse ka shumë prej tyre. Pan-STARRS është një sondazh i qiellit që është veçanërisht i mirë në zbulimin e asteroidëve të rinj, kometave, supernovave dhe të ngjashme. Kjo është kometa C/2017 K2 (PanSTARRS). Në zbulimin e tij, K2 ishte 1.49 miliardë milje (2.4 miliardë km) nga dielli. Kjo është 16 herë më larg se sa Toka është nga dielli.

Dhe nëse emri K2 ju kujton malin e dytë më të madh në Tokë, i quajtur gjithashtu K2, mbani në mend se mali është 28,251 këmbë (8,611 metra) i gjatë. Nëse kometa K2 është rreth 11 milje ose 18 km (një vlerësim i arsyeshëm), kjo përkthehet në rreth 58,000 këmbë ose 18,000 metra. Me fjalë të tjera, kometa K2 e kalon malin K2, i cili është rreth gjysma e madhësisë së tij.

Nga rruga, titullari i ri për kometën më të largët aktive është kometa Bernardinelli-Bernstein . Astronomët vunë re këtë kometë gjigante rreth 100 herë më të madhe se një kometë normale. Në atë kohë ishte më shumë se 2.7 miliardë milje (4.4 miliardë km) nga dielli. Kometa “Bern-Bern” do të ketë afrimin e saj më të afërt më 21 janar 2031. Por nuk keni asgjë për t’u frikësuar prej saj, pasi do të jetë pak më larg se orbita e Saturnit.

Pothuajse aq i madh sa Jupiteri

Një tjetër tregues që sugjeron se C/2017 K2 është i madh, ose të paktën shumë aktiv, është se vëzhgimet treguan se ai zhvilloi një atmosferë kometare, ose koma, me një diametër prej rreth 81,000 milje (130,000 km). Kjo do të thotë se koma e kësaj kometë është një sferë gazesh 10 herë më e madhe se diametri i planetit Tokë, ose pothuajse aq i madh sa diametri i planetit Jupiter. Kjo është e madhe!

Gjithashtu, disa vëzhgime të hershme zbuluan një bisht tepër të madh, rreth 500,000 milje (800,000 km) të gjatë.

Shkencëtarët mendojnë se kometat që janë shumë larg nga dielli nuk duhet të sublimojnë sasi të mëdha akulli. Pra, aktiviteti i kësaj kometë ndoshta nxitet nga një përzierje e akullit me substanca si azoti, dioksidi i karbonit, monoksidi i karbonit dhe oksigjeni molekular.

Shumica e kometave kanë një bërthamë prej rreth 0,5 deri në 2 milje (1 deri në 3 km) në diametër, ndërsa të tjerat mund të jenë deri në 10 milje (16 km) të gjerë. Megjithatë, disa janë vërtet të mëdhenj, duke përfshirë Hale-Bopp (37 milje ose 60 km), Bernardinelli-Bernstein (93 milje ose 150 km) dhe 95P/Chiron, i njohur gjithashtu si 2060 Chiron ) në 124 milje ose 200 km. Në fakt, 95P/Chiron mund të jetë një planet xhuxh . Megjithatë, ajo tregoi sjellje kometare dhe kështu mori një emërtim kometë.

Kur do ta shohim kometën tjetër të ndritshme?

Kometa C/2022 E3 (ZTF) pritet të jetë aq e ndritshme sa magnituda 5 në janar 2023. Pas kësaj, e mira tjetër e mundshme duket të jetë kometa 12P/Pons-Brooks , e cila mund të arrijë magnitudën 5 ose 4 në mars 2024.

Imazhet e kometës PanSTARRS përpara afrimit më të afërt me Tokën

Përfundimi: Kometa C/2017 K2 (PanSTARRS) arrin pikën e saj më të afërt me diellin – perihelion – më 19 dhjetor 2022. Tani është një objektiv për qiejt jugor.

About Post Author