Kometa C/2017 K2 lëviz në qiellin jugor


Eddie Irizarry Kelly Kizer Whitt

Kometa C/2017 K2 (PanSTARRS)

Kometa C/2017 K2 (PanSTARRS) bëri afrimin e saj më të afërt me Tokën më 14 korrik 2022, kur ishte në qiellin verior. Tani ajo po shkon drejt perihelionit – pika e tij më e afërt me diellin – më 19 dhjetor 2022. Kometa ka rënë në jug nga Akrepi , duke u drejtuar në Lupus dhe yjësitë që janë të arritshme për vëzhguesit e Hemisferës Jugore. Stephen James O’Meara ndau imazhin e tij të kometës (lart) nga Botsvana, në gjerësinë gjeografike 20 gradë jugore , më 21 shtator 2022. Ai raportoi se kometa ka një magnitudë 8.7. Vëzhguesit në jug duhet të mbajnë një sy që kometa të shkëlqejë dhe bishti të zgjatet ndërsa i afrohet diellit.

Si të shihni C/2017 K2

Faqja e internetit The Sky Live do t’ju ndihmojë të dalloni kometën. Aty mund të gjesh harta yjesh që e lokalizojnë ndërsa zhvendoset midis yjësive. Pas Lupusit, kometa do të ngjitet në sfondin e yjeve në Ara dhe Pavo .

Pra, si ta shihni atë? Së pari, do të dëshironi të jeni nën qiellin jugor. Më pas, gjeni një vend në qiell të errët . Pastaj, përdorni një teleskop të vogël për të gjurmuar kometën. Nëse vazhdon të shkëlqejë, mund ta kapni vetëm duke përdorur dylbi.

Ju duhet ta shihni kometën K2 si një copëz të paqartë drite. Paqartësia është kryesisht atmosfera gjigante e jashtme e kometës, ose koma. Kjo koma është rreth 80.700 milje (129.900 km), që është 10 herë diametri i Tokës! Ju gjithashtu mund të shihni bishtin e kometës, ndërsa imazhet me ekspozim të gjatë duhet të zbulojnë kometën dhe bishtin e saj në të gjithë lavdinë e saj.

Astronomët vlerësojnë se kometa C/2017 K2 (PanSTARRS) ka udhëtuar nga reja Oort për rreth 3 milionë vjet në një orbitë hiperbolike . 

Historia e kometës

Astronomët e vunë re për herë të parë kometën në vitin 2017 duke përdorur instrumentin e anketimit Pan-STARRS në Hawaii. Në atë kohë, ata thanë se ishte kometa më e largët në hyrje që kishin parë. Ajo ishte e vendosur midis orbitave të Saturnit dhe Uranit kur ata e panë për herë të parë. Ajo bëri afrimin e saj më të afërt me Tokën më 14 korrik. Kometa do të jetë më afër diellit më 19 dhjetor 2022.

Kometat janë kryesisht shkëmbinj dhe akull. Ato bëhen aktive kur ngrohen nga dielli. Megjithatë, kjo kometë ishte tashmë aktive në vitin 2017. Teleskopi Hapësinor Hubble mori një imazh të kometës që dukej si një top bore e paqartë ndërsa ishte ende në sistemin e jashtëm diellor. Kometa duket se ka një bërthamë të madhe dhe tregon një atmosferë të madhe kometare ose gjendje kome .

PanSTARRS

Nëse emri i kometës PanSTARRS i bie një zile, kjo ndodh sepse ka shumë prej tyre. Pan-STARRS është një sondazh i qiellit që është veçanërisht i mirë në zbulimin e asteroidëve të rinj, kometave, supernovave dhe të ngjashme. Kjo është kometa C/2017 K2 (PanSTARRS). Në zbulimin e tij, K2 ishte 1.49 miliardë milje (2.4 miliardë km) nga dielli. Kjo është 16 herë më larg se sa Toka është nga dielli.

Nëse emri K2 ju kujton malin e dytë më të madh në Tokë, i quajtur gjithashtu K2, mbani në mend se mali është 28,251 këmbë (8,611 metra) i lartë. Nëse kometa K2 është rreth 11 milje ose 18 km (një vlerësim i arsyeshëm), kjo përkthehet në rreth 58,000 këmbë ose 18,000 metra. Me fjalë të tjera, kometa K2 e kalon malin K2, i cili është rreth gjysma e madhësisë së tij.

Nga rruga, titullari i ri për kometën më të largët aktive është kometa Bernardinelli-Bernstein . Astronomët vunë re këtë kometë gjigante rreth 100 herë më të madhe se një kometë normale. Në atë kohë ishte më shumë se 2.7 miliardë milje (4.4 miliardë km) nga dielli. Kometa “Bern-Bern” do të ketë afrimin e saj më të afërt më 21 janar 2031. Por nuk keni asgjë për t’u frikësuar prej saj, pasi do të jetë pak më larg se orbita e Saturnit.

Pothuajse aq i madh sa Jupiteri

Një tjetër tregues që sugjeron se C/2017 K2 është i madh, ose të paktën shumë aktiv, është se vëzhgimet treguan se ai zhvilloi një atmosferë kometare, ose koma, me një diametër prej rreth 81,000 milje (130,000 km). Kjo do të thotë se koma e kësaj kometë është një sferë gazesh 10 herë më e madhe se diametri i planetit Tokë, ose pothuajse aq i madh sa diametri i planetit Jupiter. Kjo është e madhe!

Gjithashtu, disa vëzhgime të hershme zbuluan një bisht tepër të madh, rreth 500,000 milje (800,000 km) të gjatë.

Shkencëtarët mendojnë se kometat që janë shumë larg nga dielli nuk duhet të sublimojnë sasi të mëdha akulli. Pra, aktiviteti i kësaj kometë ndoshta nxitet nga një përzierje e akullit me substanca si azoti, dioksidi i karbonit, monoksidi i karbonit dhe oksigjeni molekular.

Shumica e kometave kanë një bërthamë prej rreth 0,5 deri në 2 milje (1 deri në 3 km) në diametër, ndërsa të tjerat mund të jenë deri në 10 milje (16 km) të gjerë. Megjithatë, disa janë vërtet të mëdhenj, duke përfshirë Hale-Bopp (37 milje ose 60 km), Bernardinelli-Bernstein (93 milje ose 150 km) dhe 95P/Chiron, i njohur gjithashtu si 2060 Chiron ) në 124 milje ose 200 km. Në fakt, 95P/Chiron mund të jetë një planet xhuxh . Megjithatë, ajo tregoi sjellje kometare dhe kështu mori një emërtim kometë.

Kur do ta shohim kometën tjetër të ndritshme?

Kometa C/2022 E3 (ZTF) pritet të jetë aq e ndritshme sa magnituda 5 në janar 2023. Pas kësaj, e mira tjetër e mundshme duket të jetë kometa 12P/Pons-Brooks , e cila mund të arrijë magnitudën 5 ose 4 në mars 2024.

About Post Author