Kometa C/2021 T4 Lemmon po kalon nëpër qiellin jugor


Guy Ottewell

Kometa C/2021 T4 Limoni

Kometa C/2021 T4 Lemmon u zbulua më 7 tetor 2021, në imazhet e marra në Observatorin Mount Lemmon , në verilindje të Tucson në Arizona. T4 nënkupton zbulimin ose rikuperimin e 4-të në gjysmën e parë të tetorit.

Mount Lemmon është pika më e lartë e maleve Santa Catalina, një nga katër vargmalet malore rreth Tucson. Nuk duhet ngatërruar me Katilinën, komplotin që u përpoq të merrte pushtetin mbi republikën romake në vitin 63 pes . Më kujtohen spekulimet e mia se Navajos mund të kenë parë Canopus , yllin e madh të jugut, nga një nga katër majat e shenjta që rrethojnë tokën e tyre. Në fakt, është paraqitur si foto e kopertinës për Kalendarin Astronomik 2023 .

Kur u zbulua, kometa C/2021 T4, për shkak të gjeometrisë së orbitës së saj, u shfaq në drejtim të veriut, me pjerrësi +12°.

00:34

Kometa C/2021 T4 Lemmon është një kometë me periudhë të gjatë

Në fakt, është një kometë me periudhë të gjatë; nëse do të kishte rënë ndonjëherë nga hapesira e saj e largët – në 44,000 AU jashtë – në sistemin e brendshëm diellor, do të kishte qenë miliona vjet më parë. Pra, gjatë kalimit të tij të tanishëm, ajo do të ndjejë shqetësime gravitacionale nga planetët që do të shkurtojnë periudhën e saj në vetëm mijëra vjet.

Orbita e saj është e prirur rreth 20° në rrafshin ekliptik . Megjithatë, ajo po shkon në një drejtim retrograd, ose në të kundërt me drejtimin në të cilin rrotullohen planetët. Rezultati është se do të bëjë një spastrim shumë të gjatë të shpejtë në qiellin tonë jugor.

Aktualisht kometa është 60° në qiellin e mëngjesit, në jug (në deklinimin -13°), 1,75 AU nga dielli dhe 2 AU nga Toka. Megjithatë, është ende në një magnitudë të zbehtë prej rreth 11 . Më pas, më 27 qershor 2023, distancaj nga ne do të tkurret në 1 AU.

Më 18 korrik 2023 do ta kalojmë në opozitë . Dhe rreth kësaj kohe, ajo do të jetë më e afërta me ne, 0.54 AU, dhe më e ndritura, ndoshta rreth magnitudës 8 ose 7, por ende nën kufirin e syve të lirë. Afërsia e tij do ta bëjë atë të shfaqet edhe më në jug, në pjerrësi -56° më 20 korrik.

Më pas në muajt në vijim do të ngjitet në veri, duke u ulur në qiellin e mbrëmjes dhe më i largët. Në të njëjtën kohë do të zbehet ndoshta me 2 ose 3 magnitudë. Ajo do të arrijë në perihelion , 1,48 AU nga dielli, më 31 korrik 2023. Më në fund, do të ngjitet përgjatë ekliptikës më 10 shtator 2023 dhe do të jetë në lidhje pas dhe veriut të diellit më 9 nëntor 2023.

Natyrisht, duhet të kujtojmë se parashikimet e shkëlqimit të një komete dhe madhësia e bishtit të tyre, mund të jenë jo të besueshme. Kjo për shkak se ato varen nga shkrirja e akullit dhe lirimi i pluhurit në këto objekte rrotulluese me gunga.

Kometa-Hale Bopp ende e vëzhgueshme? Uau!

Meqë ra fjala, Alan Hale na lajmëroi (Guy Ottewell) për këtë kometë me një postim në Facebook më 22 maj. Alan ishte zbulues i kometës së madhe Hale-Bopp (C/1995 O1). Dhe, pavarësisht se tani është më shumë se 47 AU larg, ajo është e para në listën e kometave aktualisht të vëzhgueshme të Qendrës së Planetit të Vogël , jo për shkak të madhësisë së saj aktuale por sepse është kometa jo periodike me numër më të hershëm që konsiderohet ende e vëzhgueshme. fare.

Përfundimi: Kometa C/2021 T4 Lemmon u zbulua nga Observatori Mount Lemmon në 2021. Aktualisht është duke përfshirë qiellin jugor.