Kometa C/2022 E3 (ZTF) në qiell, në shkurt kalon afër tokës


Gjuajtësit e mprehtë të kometave po i mbajnë sytë te C/2022 E3 (ZTF) ndërsa arrin në perihelio. Por a do të jetë një tjetër NEOWISE?

Ndërsa e shkruaj këtë në një mëngjes të zymtë të së enjtes, 12 janar, në Kendal, MB, shiu që përplas dritaren dhe era ulëritës si një banshe, kometa C/2022 E3 ZTF po i afrohet perihelionit – pika më e afërt me Diellin në orbitën e saj.

Kjo është një ngjarje e rëndësishme sepse pas këtij takimi të ngushtë kozmik, kometa do të rrotullohet rreth yllit tonë dhe do të kthehet përsëri drejt thellësive të hapësirës, ​​duke lënë pas saj ngrohtësinë dhe dritën e Diellit.

Marsi vodhi shfaqjen në vitin 2022, por me fillimin e vitit 2023, astronomët amatorë po i kthejnë sytë nga kometa C/2022 E3 ZTF. Është duke bërë tituj në media të shumta në internet.

 Po, janari i vitit 2023 po bëhet mbi një kometë që, nëse sillet vetë, mund të bëhet e para me sy të lirë që kur kometa NEOWISE na kënaqi të gjithëve disa vjet më parë.

C/2022 E3 (ZTF) është një kometë me periudhë të gjatë që u zbulua nga objekti kalimtar Zwicky Aquila , pesë herë më larg nga Dielli se Toka.(prandaj emri tërheqës ‘ZTF’) më 2 mars 2022, duke përdorur teleskopin 1.2 m, f/2.4 Schmidt në malin Palomar . Kur u zbulua ishte vetëm një njollë e vogël, me magnitudë të 17-të .

Kur astronomët shtypën numrat, ata zbuluan se kometa C/2022 E3 (ZTF) do të arrinte perihelion – pikën e saj më të afërt me Diellin – më 12 janar 2023 dhe më pas do t’i afrohej Tokës në fillim të shkurtit 2023, kur mund të arrinte në 6. magnitudë.

A do të jetë C/2022 E3 (ZTF) po aq e ndritshme sa NEOWISE?

Është e rëndësishme të thuhet që në fillim se C/2022 E3 (ZTF) nuk do  përsërisë shfaqjen e paharrueshme që na dha NEOWISE.

Nëse arrin një magnitudë midis +5 dhe +6 siç shpresojnë vëzhguesit e kometës – dhe kjo nuk është aspak e garantuar – ndoshta do të jetë e dukshme vetëm pa ndihmën e dylbive ose një teleskopi nga një vend në qiell të errët, larg ndotjes e drites. 

Një bisht i gjatë i mjegullt si NEOWISE nuk ka gjasa gjithashtu.

Në vend të kësaj, C/2022 E3 (ZTF) ka më shumë të ngjarë të duket si një njollë në qiell, sikur dikush të ketë zhytur gishtin në pluhur shkumës dhe ta lyejë atë në një dërrasë të zezë.

Duke thënë këtë, E3 do të jetë lart në qiellin verior kur të jetë në maksimumin e tij dhe do të lëvizë gjithashtu me shpejtësi ndërsa do të kalojë pranë Polaris.

Pra, edhe nëse nuk na mahnit me një bisht të ngjashëm me flamurin, Comet C/2022 E3 (ZTF) do të jetë ende e vlefshme për ta kërkuar.

Dhe kush e di, mund të ketë një ose dy surpriza për ne.

Ku është C/2022 E3 (ZTF) për momentin?

Kometa C/2022 E3 ZTF arriti në perihelion më 12 janar, pika e saj më e afërt me Diellin.

Dhe kjo është kur gjërat do të fillojnë të bëhen interesante për vëzhguesit e kometave këtu në Tokë, sepse kometa do të kalojë pranë botës sonë ndërsa largohet nga Dielli dhe ne do të marrim pamjet tona më të mira për të.

Por së pari, le t’i hedhim një sy historisë së deritanishme

Kometa C/2022 E3 ZTF: historia deri tani

Që nga fillimi i dhjetorit 2022, Comet E3 ka lëvizur me të gjithë shpejtësinë e një linje.

Moti në shumë pjesë të Britanisë së Madhe gjatë periudhës festive ishte shumë mizor.

I ngulitur fort brenda konstelacionit të Corona Borealis, Kurorës Veriore, ai ishte vetëm një njollë e vogël në fillim, pak më shumë se një yll jashtë fokusit, por me kalimin e dhjetorit ai u bë më i ndritshëm dhe gjithashtu zhvilloi një bisht jon.

Por lëvizi vetëm një sasi të vogël nga mëngjesi në mëngjes, duke u zvarritur drejt dhe pastaj përmes kthesës së kurorës me një ritëm kërmilli. Kjo është gati të ndryshojë.

Stuart Atkinson e përballoi të ftohtin në orën 05:45 UTC më 7 dhjetor 2022 për të kapur këtë imazh (të prerë) të kometës C/2022 E3 ZTF.

Duke qenë i dukshëm në qiellin e mbrëmjes gjatë fundit të verës dhe vjeshtës, E3 ishte, që nga fillimi i dhjetorit, një objekt mëngjesi për vëzhguesit veriorë, i dukshëm në orët para agimit si një njollë e vogël me magnitudë të 9-të përmes teleskopëve, afër kufirit midis Serpens dhe Corona Borealis.

Ai ishte i rezervuar për pronarët e teleskopëve dhe madje edhe atëherë dukej si pak më shumë se një njollë e vogël, e zbehtë, si një galaktikë ose mjegullnajë e largët që ishte shfaqur nga askund për t’u ulur brenda Corona Borealis.

Ndërsa dhjetori përparonte, kometa filloi të zhvillohej dhe të bëhej më interesante. Fotot me ekspozim të gjatë treguan një bisht të shkurtër por të dukshëm jonik, që dukej si një gërvishtje e zbehtë gri-blu pas kokës së saj, e cila vetë kishte marrë një pamje të dukshme në formë ventilatori.

E gjithë kjo ishte në përputhje me parashikimet, gjë që ishte qetësuese: nëse E3 nuk do të kishte filluar të zhvillohej në këtë mënyrë, mund të thoshte se nuk do të bëhej një objekt me sy të lirë.

José J. Chambó kapi këtë imazh të kometës C/2022 E3 (ZTF) më 24 dhjetor 2022 nga Mayhill, New Mexico, SHBA.

Deri në vitin e ri, fotot me ekspozim të gjatë të marra përmes teleskopëve dhe të përpunuara për të nxjerrë në pah detaje treguan se bishti jonik i kometës filloi të zgjatej, shkëlqeu dhe ndahej në të paktën dy fije.

Koka e saj në formë ventilatori po rritej gjithashtu, dhe shkëlqimi i kometës po rritej në përputhje me parashikimet, deri në pikën ku vëzhguesit nën qiej shumë të errët po raportonin se e shihnin atë me dylbi.

Me afrimin e Vitit të Ri, kometa po kapej nga astrofotografit me DSLR dhe lente të gjata, duke gjurmuar qiellin në montime të motorizuara.

Disa vëzhgues po raportonin se shkëlqimi i tij ishte rritur në më shumë se magnituda 9: një tjetër shenjë inkurajuese.

Më vonë në dhjetor, C/2022 E3 (ZTF) u zhvendos deri në Corona dhe më pas eci ngadalë përmes Kurorës Veriore gjatë Vitit të Ri.

Kometa E3 me të vërtetë po fillon të zhvillohet mirë tani, që nga fillimi i janarit 2023, duke treguar një bisht të gjatë jonik dhe një bisht pluhuri të ndritshëm e të gjerë.

Fotot me ekspozim të gjatë po tregojnë shumë detaje në bishtin jonik, duke përfshirë puçrra delikate dhe gjilpëra me ngjyrë blu-gri të tymosur që kalojnë poshtë saj.

Dhe tani është mjaft e ndritshme – ndoshta magnituda 7 mendojnë disa – që edhe ekspozimet e vetme, të pa gjurmuara të marra duke përdorur DSLR, lente të gjata dhe ISO të larta po regjistrojnë kometën.

Jo për të tunduar fatin, por duket premtuese për të ardhmen, dhe ato parashikime që E3 të arrijë shkëlqimin e syve të lirë në fund të janarit dhe në fillim të shkurtit, nuk duken shumë skandaloze.

Tani ajo duhet të fillojë të marrë shpejtësinë dhe të shkëlqejë, dhe nga mesi i janarit 2023 C/2022 E3 (ZTF) do të ketë kaluar në Bootes veriore, gjatë rrugës për në “fluturimin” e saj të Polaris në Ursa Minor në fund të janarit.

Pastaj duhet të jetë i dukshëm në qiellin verior gjatë gjithë natës dhe ndoshta lëviz mjaft shpejt që lëvizja e tij të shihet me dylbi.

Megjithatë, ajo është ende relativisht e vogël në qiell, dhe ende jo mjaft e ndritshme me sy të lirë.

About Post Author