“Kometa e djallit” të gjelbër që shpërtheu duke zmadhuar galaktikën Andromeda


Kometa me ngjyrë të gjelbër 12P/Pons-Brooks aktualisht po garon drejt diellit përpara një takimi të ngushtë me Tokën më vonë këtë vit (foto 4 mars). (Kredi i imazhit: Michael Jäger)
Një kometë shpërthyese, jeshile që vrapon drejt Tokës po kalon aktualisht galaktikën e afërt Andromeda në qiellin e natës, duke krijuar skenën për disa fotografi mahnitëse. Ju gjithashtu mund të shikoni kometën duke fluturuar pranë fqinjit tonë galaktik spirale në kohë reale, falë një transmetimi të drejtpërdrejtë të ardhshëm.
Kometa 12P/Pons Brooks (12P), e njohur gjithashtu si kometa e djallit, është një kometë 10.5 milje e gjerë (17 kilometra) që rrethon diellin në një orbitë shumë eliptike çdo 71 vjet ose më shumë. 12P është një kometë kriovolkanike ose vullkan akulli. Kjo do të thotë që herë pas here shpërthen kur rrezatimi diellor plasaritet duke hapur guaskën ose bërthamën e tij të akullt, duke e lejuar atë të nxjerrë në hapësirë ​​një kombinim akulli dhe gazi, të njohur si kriomagma. Kur kjo ndodh, kriomagma zgjeron masivisht komën e 12P – renë e gazit dhe pluhurit që rrethon bërthamën – duke e bërë kometën të duket shumë më e ndritshme për ditët e ardhshme. 
Në korrik 2023, astronomët panë 12P duke fryrë majën e saj për herë të parë në pothuajse 70 vjet , dhe që atëherë ka shpërthyer mjaft shpesh. Gjatë shpërthimeve të hershme të kometës, koma e zgjeruar e 12P u rrit anash falë një niveli në bërthamën e saj, duke e bërë atë të duket sikur kishte rritur një palë brirë demonikë . Megjithatë, pas shpërthimeve më të fundit, brirët duket se janë zhdukur përgjithmonë . Fotot më të reja të kometës tregojnë gjithashtu se ajo ka zhvilluar një shkëlqim të gjelbër, i cili shkaktohet nga nivelet e larta të dikarbonit (dy atome karboni të mbërthyer së bashku) në koma dhe bishtin e saj, gjë që është mjaft e rrallë.

12P pritet të bëjë afrimin e tij më të afërt me Tokën më 2 qershor, pas rrotullimit të parë me llastiqe rreth diellit në fund të prillit. Pasi të na kalojë, ai do të udhëtojë përsëri në kufijtë e jashtëm të lagjes sonë kozmike, ku do të kalojë shumicën e 70 viteve të ardhshme.
Ndërsa vazhdon të lëvizë drejt sistemit të brendshëm diellor , 12P tani mund të vërehet në të njëjtën pjesë të qiellit të natës si galaktika e Andromedës – një galaktikë spirale e vendosur rreth 2.5 milionë vite dritë nga Rruga e Qumështit , e cila është e destinuar të përplaset me galaktikën tonë në rreth 4.5 miliardë vjet . 
Ju mund ta shikoni këtë lidhje jashtëzakonisht të rrallë (një fenomen astronomik që ndodh kur dy objekte shfaqen afër në qiell, pavarësisht se janë triliona milje larg njëri-tjetrit) të zhvillohet në kohë reale falë transmetimeve të drejtpërdrejta nga Projekti Virtual Telescope , i cili do të shfaqë spektaklin kozmik si parë nga observatori i projektit në Manciano, Itali nga ora 14:30 ET të dielën (10 mars) dhe të martën (12 mars).

Tani për tani, lidhja e gjerë është më qartë e dukshme pikërisht mbi horizont pas perëndimit të diellit, sipas Spaceweather.com . Andromeda është e dukshme me sy të lirë me qiell të pastër, por do t’ju duhet një teleskop i mirë , aparat fotografik ose një palë dylbi të përshtatshme për vëzhgimin e yjeve për të dalluar 12P, që është rreth 10 gradë nën galaktikë. (Kjo është afërsisht e njëjta gjerësi me grushtin tuaj kur e mbani lart në qiell, sipas orës dhe datës .)
Projekti Virtual Telescope tashmë ka kapur një pamje mahnitëse me ekspozim të gjatë 12P dhe Andromeda që shkëlqen krah për krah (shih më lart). 
Astrofotografi Petr Horálek , ka kapur gjithashtu një seri imazhesh mahnitëse të çiftit nga Sllovakia. Në këto foto duken qartë edhe galaktika Triangulum (M33) dhe ylli Mirach, i përdorur shpesh si “udhërrëfyes” për të gjetur Andromedën.
Kjo nuk është hera e parë që 12P ka fotobombë një strukturë kozmike: Në janar, kometa kaloi përpara Mjegullnajës së Gjysmëhënës – një re masive e gazit të kuq jonizues që ndodhet 5000 vite dritë nga Toka.
Astrofotografit gjithashtu shpresojnë të kapin kometën gjatë eklipsit total diellor të ardhshëm më 8 prill , kur 12P do të orientohet shumë afër diellit të penguar përkohësisht. Nëse shpërthen në ditët para eklipsit, kometa mund të jetë gjithashtu e dukshme me sy të lirë gjatë gjithësisë .
MBYLL