Kometa e energjisë pozitive C/2017 K2 tani është e dukshme…


Eddie Irizarry

Kelly Kizer Whitt

|David Hoskin në Halifax, Nova Scotia, Kanada, bëri këtë imazh më 25 qershor 2022. David shkroi: “Mbrëmë kam kapur këtë imazh të kometës C/2017 K2 (PANSTARRS) gjatë periudhës së shkurtër kohore midis errësirës dhe kalimit të kometës pas pemëve në oborrin tim. Kjo kometë e madhe (e vendosur në yjësinë Ophiuchus ) është aktualisht 174,058,942 milje (280,120,714 km) nga Toka. U deshën mbi 15 minuta që fotonet nga kometa të arrinin në kamerën time. Sfera e gazit që rrethon C/2017 K2 ka një diametër të vlerësuar prej 80,700 milje (130,000 km), që është 10 herë diametri i Tokës! Afrimi më i afërt i kometës me Tokën do të jetë më 14 korrik 2022. 

Kometa C/2017 K2 (PanSTARRS) është në sistemin e brendshëm diellor dhe tani është një kohë e mirë për ta kërkuar atë. Afrimi më i afërt i kometës me Tokën do të jetë më 14 korrik 2022.

Historia e kometës

Astronomët e vunë re për herë të parë kometën në vitin 2017 duke përdorur instrumentin e anketimit Pan-STARRS në Hawaii. Në atë kohë, ata thanë se ishte kometa më e largët në hyrje që kishin parë. Ishte midis orbitave të Saturnit dhe Uranit kur e panë për herë të parë. Tani është në sistemin e brendshëm diellor, me afrimin më të afërt me Tokën më 14 korrik. Kometa do të jetë më afër diellit disa muaj më vonë, më 19 dhjetor 2022. Me një teleskop të vogël, ju duhet të jeni në gjendje të dalloni kometën gjatë gjithë verës.

Kometat janë kryesisht shkëmbinj dhe akull. Ato bëhen aktive kur ngrohen nga dielli. Megjithatë, kjo kometë ishte tashmë aktive në vitin 2017. Teleskopi Hapësinor Hubble mori një imazh të kometës që dukej si një top bore e paqartë ndërsa ishte ende në sistemin e jashtëm diellor. Kometa duket se ka një bërthamë të madhe dhe tregon një atmosferë të madhe kometare ose gjendje kome .

Kometa C/2017 K2 (PanSTARRS)

Nëse emri i kometës PanSTARRS i bie një zile, kjo ndodh sepse ka shumë prej tyre. Pan-STARRS është një sondazh i qiellit që është veçanërisht i mirë në zbulimin e asteroidëve të rinj, kometave, supernovave dhe të ngjashme. Kjo është kometa C/2017 K2 (PanSTARRS). Në zbulimin e tij, K2 ishte 1.49 miliardë milje (2.4 miliardë km) nga dielli, 16 herë më larg se sa Toka është nga dielli.

Nga rruga, titullari i ri për kometën më të largët aktive është kometa Bernardinelli-Bernstein . Astronomët vunë re këtë kometë gjigante, rreth 100 herë më e madhe se një kometë normale, kur ishte më shumë se 2.7 miliardë milje (4.4 miliardë km) nga dielli. Kometa “Bern-Bern” do të ketë afrimin e saj më të afërt më 21 janar 2031. Por nuk keni asgjë për t’u frikësuar prej saj, pasi do të jetë pak më larg se orbita e Saturnit.

Më poshtë kemi tabelat e yjeve deri në gusht për t’ju ndihmuar të dalloni K2. Edhe pse duket të jetë një kometë e madhe, ndoshta do të mbetet një objekt teleskopi sepse do të kalojë rreth 168 milionë milje (270 milionë km) nga Toka.

Ajo duhet të shkëlqejë në magnitudën 8 ose ndoshta edhe 7, ende shumë e zbehtë për syrin e lirë. Por ju mund të dalloni lehtësisht një objekt të kësaj madhësie në një teleskop të vogël. Sa më i errët të jetë qielli , aq më i mirë do të jetë kontrasti.

Sa i madh është C/2017 K2?

Vëzhgimet fillestare nga teleskopi Kanada-Francë-Hawaii ( CFH ) sugjerojnë një bërthamë me një diametër prej rreth 18 deri në 100 milje (30 deri në 160 km). Por vëzhgimet me teleskopin hapësinor Hubble tregojnë se bërthama duhet të jetë më e vogël, rreth 11 milje (18 km) ose më pak.

Nëse emri K2 ju kujton malin e dytë më të madh në Tokë, i quajtur gjithashtu K2, mbani në mend se mali është 28,251 këmbë (8,611 metra) i lartë. Nëse kometa K2 është rreth 11 milje ose 18 km (një vlerësim i arsyeshëm), kjo përkthehet në rreth 58,000 këmbë ose 18,000 metra. Me fjalë të tjera, kometa K2 e kalon malin K2, i cili është rreth gjysma e madhësisë së tij.

Koma e madhe në C/2017 K2

Një tjetër tregues që sugjeron se C/2017 K2 është i madh, ose të paktën shumë aktiv, është se vëzhgimet treguan se ai zhvilloi një atmosferë kometare ose koma me një diametër prej rreth 81,000 milje (130,000 km). Kjo është një sferë gazesh 10 herë më e madhe se diametri i planetit Tokë, ose pothuajse aq i madh sa diametri i planetit Jupiter. Kjo është e madhe!

Gjithashtu, disa vëzhgime të hershme zbuluan një bisht tepër të madh, rreth 500,000 milje (800,000 km) të gjatë.

Shkencëtarët mendojnë se kometat që janë shumë larg nga dielli nuk duhet të sublimojnë sasi të mëdha akulli. Pra, aktiviteti i kësaj kometë ndoshta nxitet nga një përzierje e akullit me substanca si azoti, dioksidi i karbonit, monoksidi i karbonit dhe oksigjeni molekular.

Shumica e kometave kanë një bërthamë prej rreth 0,5 deri në 2 milje (1 deri në 3 km) në diametër, ndërsa të tjerat mund të jenë deri në 10 milje (16 km) të gjerë. Megjithatë, disa janë vërtet të mëdhenj, duke përfshirë Hale-Bopp (37 milje ose 60 km), Bernardinelli-Bernstein (93 milje ose 150 km) dhe 95P/Chiron, i njohur gjithashtu si 2060 Chiron ) në 124 milje ose 200 km. Në fakt, 95P/Chiron mund të jetë një planet xhuxh . Megjithatë, ajo tregoi sjellje kometare dhe kështu mori një emërtim kometë.

Cfare te presesh?

Vëzhguesit që përdorin një teleskop të vogël (mundësisht nga një vend në qiell të errët ) duhet të jenë në gjendje të shohin një pjesë të shpërndarë ose të paqartë të dritës (komën) rreth bërthamës së kometës C/2017 K2. Vëzhgimet e kujdesshme duke përdorur vizionin e shmangur në teleskop mund të zbulojnë se koma është vërtet e madhe në krahasim me kometat e tjera. Një aluzion i bishtit të kometës mund të jetë i dukshëm, ndërsa imazhet me ekspozim të gjatë duhet të zbulojnë kometën dhe bishtin e saj në të gjithë lavdinë e saj.

Astronomët vlerësojnë se kometa C/2017 K2 (PanSTARRS) ka udhëtuar nga reja Oort për rreth 3 milionë vjet në një orbitë hiperbolike . Deri në korrik 2022, vizitori qiellor do të jetë rreth 172 milionë milje (277 milionë km) nga Toka dhe gradualisht do të afrohet. Kometa K2 u bë fillimisht e dukshme në teleskopë të vegjël nga hemisfera veriore në maj dhe do të mbetet e dukshme deri në shtator. Pas mesit të shtatorit, ai bëhet më afër horizontit jugperëndimor siç shihet nga hemisfera veriore. Më pas do të jetë më e mira për vëzhguesit në hemisferën jugore.

Kur do ta shohim kometën tjetër të ndritshme?

Kometa C/2022 E3 (ZTF) pritet të jetë aq e ndritshme sa magnituda 5 në janar 2023. Pas kësaj, e mira tjetër e mundshme duket të jetë kometa 12P/Pons-Brooks , e cila mund të arrijë magnitudën 5 ose 4 në mars 2024.

Ndërkohë, le të shohim se çfarë na rezervon Comet C/2017 K2. Shikoni lart!

Imazhet e kometës C/2017 K2 nga komuniteti ynë

Përfundimi: Kometa C/2017 K2 (PanSTARRS) do të shkëlqejë në qiellin tonë këtë verë. Mund ta shikoni me një teleskop të vogël.

About Post Author