Kometa e famshme 67P/CG më afër me Tokën më 11 dhe 12 nëntor do të kalojë më shumë se (61 milionë km) nga Toka. 


Kometa e famshme 67P/CG më afër me Tokën më 11 dhe 12 nëntor do të kalojë më shumë se (61 milionë km) nga Toka. 

Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko po përgatitet për afrimin e saj më të afërt me Tokën më 11 dhe 12 nëntor 2021. Më 26 tetor, hëna gjigande   në  rwnie dhe kometa janë pothuajse në të njëjtin vend në Binjakët, kështu që kometa do të jetë e vështirë të duket. Por më pas hëna do të lëvizë dhe, deri më 8 nëntor, kometa do të kalojë shumë afër  Polluxit , më i ndritshmi nga dy yjet Binjakw . Në rastin më të afërt, kometa do të kalojë më shumë se 38 milionë milje (61 milionë km) nga Toka. Kjo është ende midis orbitave të Tokës dhe Marsit. Dhe është qasja më e afërt e 67P për 193 vitet e ardhshme, deri në vitin 2214.

Periheli 2021 i kometës 67P – pika më e afërt me diellin – do të ndodhë më 3 nëntor. Koha e saktë e afrimit të saj më të afërt me Tokën është 12 nëntor 2021, në orën 00:50 UTC më 12 nëntor ( ).

Kometa 67P/CG është një nga kometat më të studiuara. Anija kozmike Rosetta   e Agjencisë Evropiane të Hapësirës u  takua me të në gusht të vitit 2014. Përpara se të mbaronte viti, në fillim, misioni kishte dërguar landerin e tij Philae në sipërfaqen e kometës. Në përgjithësi, anija kozmike udhëtoi me kometën për dy vjet.

67P/Churyumov-Gerasimenko është një kometë e zakonshme, me një orbitë të ngushtë rreth diellit. Astronomët sovjetikë Klim Ivanovych Churyumov dhe Svetlana Ivanovna Gerasimenko e zbuluan atë më 22 tetor 1969. Duhen vetëm 6.43 vjet për të rrotulluar një herë diellin, duke e bërë atë një objektiv tërheqës për anijen kozmike. Bërthama e saj është rreth 2.6 milje (4.2 km) e gjerë. Ashtu si shumë nga kometat e vogla, të akullta në sistemin tonë diellor, 67P ka dy lobe të dallueshme. Astronomët besojnë se kometat me dy lobe si kjo u formuan gjatë përplasjeve të ngadalta të mbeturinave të akullta në fazat e hershme të formimit të sistemit tonë diellor, rreth 4.5 miliardë vjet më parë.

Vizita e Rozetës në 67P

Misioni i anijes kozmike Rosetta i ESA-s – i emëruar për Gurin e Rosetws   që ishte një mjet i paçmuar për deshifrimin e shkrimeve të lashta egjiptiane – ishte një mision kometë novator. Ishte i pari që përfshiu një orbiter që shoqëroi kometën ndërsa ajo përshkoi hapësirën për një vit përpara  perihelionit të saj të gushtit 2015 (pika më e afërt me diellin).

Anija kozmike qëndroi gjithashtu me kometën për një vit të dytë, pas perihelionit, pasi ajo filloi të largohej përsëri nga dielli. Landeri i misionit Rosetta u emërua Philae për një obelisk të lashtë egjiptian. Kur Philae u ul në sipërfaqen e 67P më 12 nëntor 2014, ishte anija e parë kozmike që u ul ndonjëherë në një kometë. Philae u ul në një pjesë, por u hodh në gravitetin e ulët të kometës e gjetwn .  një muaj më vonë.

Në përgjithësi, është e vështirë të mbivlerësohet ndikimi i misionit Rosetta në njohuritë tona për kometat. Pjesa më e madhe e asaj që shkencëtarët mendonin se ishte e vërtetë për ta u vërtetua. Për shembull, ne kishim fotografuar gjatë gazrat që dilnin nga bërthama e vogël e një komete ndërsa orbita e saj afrohej më pranë diellit. Por të shihje gazrat që dilnin nga bërthama e kometës 67P në imazhet nga Rosetta… ishte e bukur dhe e mrekullueshme!

Eddie Irizarry

About Post Author