Kometa e gjelbër:2022 E3 ZTF  do të jetë afër tokës më 2 shkurt


Kometa 2022 E3 ZTF: Kometa e gjelbër

Ju mund të keni dëgjuar për kometën e gjelbër C/2022 E3 ZTF .

Dhe mund të keni dëgjuar astronomët të thonë se objektet astronomike rrallë duken të gjelbra. Pra, pse kjo kometë është e gjelbër? Mendohet se është për shkak të një reaksioni të molekulave të karbonit diatomik (C 2 ) .

Trajektorja e kometës 2022 E3 ZTF

Kometa quhet C/2022E3 (ZTF). “C” do të thotë se është një kometë jo periodike (në një orbitë më të gjatë se 200 vjet). “E3” do të thotë se ishte zbulimi (ose rikuperimi) i tretë i kometës në gjysmën e parë të marsit. “ZTF” është emri i saj ; ishte një nënprodukt i Zëicky Transient Facility ( ZTF ), një program i imazhit në fushë të gjerë të qiellit duke përdorur një kamerë të bashkangjitur në një teleskop në Observatorin Palomar në Kaliforni.

Astronomët që vunë re kometën me magnitudë të dobët 17 ishin Bryce Bolin dhe Frank Masci. Por në situata si kjo, është e zakonshme që kometës t’i jepet emri i institucionit.

Orbita e kometës është afër të qenit një parabolë , me një periudhë ndoshta prej 50,000 vjetësh. Ai është i prirur me rreth 109 gradë ndaj planit ekliptik – që do të thotë se është pothuajse pingul, por pak retrogradë – në drejtim të kundërt me atë të planetëve. Periheli, ose pika më e brendshme, e orbitës nuk është shumë larg orbitës së Tokës. Një trup në një orbitë kaq të çuditshme rrotullohet me shpejtësi rreth perihelionit.

 . Publikuar me leje.

Historia e kometës dhe rruga e ardhshme

Më 2 mars 2022, kur u zbulua, kometa ishte pothuajse aq e largët nga dielli sa Jupiteri; ishte në drejtimin në qiellin tonë drejt yjësisë Akuila Shqiponja , jo shumë në veri të ekuatorit qiellor dhe të ulët në qiellin e mëngjesit. Më 8 korrik 2022, ishte në kundërshtim , në drejtim të plejadës Lyra Harp .

Më pas, më 30 korrik 2022, kometa arriti një pjerrësi prej rreth 30 gradë në veri, në drejtim të yjësisë Hercules Hero , përpara se të kthehej disi drejt jugut.

Më 10 nëntor 2022, ai ishte në lidhje me diellin, por në veri të tij siç shihet në kupolën e qiellit tonë, në drejtim të yjësisë Serpens , në jug të Coma Berenices .

Ishte në perihelion – më afër diellit – më 12 janar 2023, në Coma Berenices dhe në 1.11 njësi astronomike ( AU ) nga dielli. Ajo u hodh në Coma Berenices përpara se të dukej se do të ngrihej drejt veriut, sepse Toka erdhi në jug të saj.

Më 28 janar 2023, do të jetë përsëri në opozitë, shumë në veri, në drejtim të Arushës së Vogël.

Më 30 janar 2023, ajo do të jetë më veriore, vetëm rreth 9 gradë nga poli qiellor verior , pak mbi “kokën” e Dragoit Draco .

Kometa është më afër Tokës

Në shkurt, kometa do të bjerë drejt jugut dhe do të jetë rreth 0.2 AU jashtë orbitës së Tokës; kështu që ne e shohim atë përpara nesh dhe duke garuar vertikalisht në jug. Më 1 dhe 2 shkurt 2023, ne do të jemi më afër – në 0.29 AU – dhe duhet të jetë më e ndritura atëherë, me magnitudë 5 . Kjo është lehtësisht brenda rrezes së syrit të lirë. Megjithatë, parashikimet e shkëlqimit për kometat janë tejet të pasigurta, për shkak të “sjelljes” së tyre të lëshimit të pluhurit dhe gazit në sasi dhe drejtime të parregullta për të formuar kokën dhe bishtin në formë reje ndërsa nxehen akulli i bërthamës (trupi i vogël i ngurtë). nga dielli. Në këtë kulm, kometa do të jetë 121 gradë nga dielli dhe shumë e lartë në qiellin e mbrëmjes.

Më 12 shkurt 2023, do të zbresë përtej ekliptikës , në Demi. Më 2 mars do të jetë një AU larg nesh. Më pas, më 3 mars,  do të zbresë në hemisferën qiellore jugore, me madhësinë e tij 8. Më 20 qershor do të jetë përsëri në lidhje me diellin, në jug të tij, rreth 2.6 AU nga ai dhe 3.2 AU nga Toka.

Përfundimi: Mësoni rreth trajektores së kometës së gjelbër – Kometa 2022 E3 ZTF – nga astronomi i njohur Guy Otteëell . Kometa do të jetë më afër Tokës më 2 shkurt.

Guy Otteëell

About Post Author