Kometa Halley dhe parashikimi madhështor i Edmond Halley


Pika e madhe e ndritshme me bisht të gjerë e të zbehtë në sfond shumë yjor.

Si u bë e famshme kometa e Halley

Astronomi dhe matematikani anglez Edmond Halley lindi më 8 nëntor 1656, afër Londrës. Ai u bë i pari që llogarit orbitën e një komete, ende një nga më të famshmet nga të gjitha kometat sot, e quajtur kometa Halley për nder të tij. Ai ishte gjithashtu mik me Isaac Njutonin dhe kontribuoi në zhvillimin e teorisë së gravitetit nga Njutoni, e cila ndihmoi në themelimin e epokës sonë moderne të shkencës, pjesërisht duke hequr çdo dyshim se ne jetojmë në një planet që rrotullohet rreth një dielli.

Kur kometa e Halley u shfaq për herë të fundit në qiellin e Tokës në 1986, ajo u takua në hapësirë ​​nga një flotë ndërkombëtare anijesh kozmike. Kjo kometë e famshme do të kthehet sërish në vitin 2061 në udhëtimin e saj 76-vjeçar rreth diellit. Është i famshëm pjesërisht sepse tenton të jetë një kometë e ndritshme në qiejt e Tokës. Dhe gjatësia e orbitës së saj – 76 vjet – nuk është aq e ndryshme nga ajo e jetëgjatësisë së një njeriu. Pra, për shumicën e njerëzve, të shohin kometën Halley është një mundësi një herë në jetë.

Por është i famshëm edhe për një arsye tjetër. Kjo do të thotë, në kohën e Edmond Halley-t, njerëzit nuk e dinin që kometat ishin si planetë të lidhur në orbitë nga dielli. Ata nuk e dinin që disa kometa, si kometa Halley, kthehen pa pushim. Mendohej se kometat kalonin vetëm një herë nëpër sistemin tonë diellor.

Në vitin 1704, Halley u bë profesor i gjeometrisë në Universitetin e Oksfordit. Një vit më pas, ai botoi Një përmbledhje të Astronomisë së Kometave . Libri përmban orbitat parabolike të 24 kometave të vëzhguara nga viti 1337 deri në 1698.

Dhe pikërisht në këtë libër Halley bëri parashikimin e tij madhështor.

 .

Parashikimi i mrekullueshëm i Halley

Në librin e tij, Halley vuri në dukje tre kometa që u shfaqën në 1531, 1607 dhe 1682. Ai përdori teoritë e gravitetit dhe lëvizjet planetare të Isak Njutonit për të llogaritur orbitat e këtyre kometave. Ngjashmëri të jashtëzakonshme u shfaqën në orbitat e tyre. Pastaj Halley bëri një kërcim dhe bëri atë që ishte, në atë kohë, një parashikim mahnitës. Ai tha se këto tre kometa në fakt duhet të jenë një kometë e vetme, e cila kthehet periodikisht çdo 76 vjet.

Më pas ai parashikoi se kometa do të kthehej, duke thënë:

Prandaj guxoj të parathohem se do të kthehet sërish në vitin 1758.

Halley nuk jetoi për të parë parashikimin e tij të verifikuar. Ishte 16 vjet pas vdekjes së tij që – pikërisht në orar, në 1758 – kometa u kthye, duke mahnitur botën shkencore dhe publikun.

Ishte kometa e parë e parashikuar ndonjëherë për t’u kthyer, dhe tani quhet Kometa e Halley, për nder të Edmond Halley.

Kometa Halley: Një copë e akullt globulare që lëviz në hapësirë, e rrethuar nga një re e zgjatur mjegullore.

Halley, Flamsteed dhe një tranzit Merkuri

Shekulli i 17-të ishte një kohë emocionuese për të qenë shkencëtar në Angli. Revolucioni shkencor lindi Shoqërinë Mbretërore të Londrës kur Halley ishte vetëm një fëmijë. Anëtarët e Shoqërisë Mbretërore – mjekë dhe filozofë natyrorë që ishin disa nga adoptuesit më të hershëm të metodës shkencore – takoheshin çdo javë. Astronomi i parë mbretëror ishte John Flamsteed , i kujtuar pjesërisht për krijimin e Observatorit Mbretëror në Greenwich , i cili ekziston ende sot.

Pasi hyri në Queen’s College në Oksford si student në 1673, Halley u takua me Flamsteed. Halley pati mundësinë ta vizitonte në observatorin e tij në disa raste, gjatë së cilës Flamsteed e inkurajoi atë të ndiqte astronominë.

Në atë kohë, projekti i Flamsteed ishte të mblidhte një katalog të saktë të yjeve të veriut me teleskopin e tij. Halley mendoi se do të bënte të njëjtën gjë, por me yjet e Hemisferës Jugore.

Ekspedita e Hemisferës Jugore të Halley

Udhëtimi i tij drejt jugut filloi në nëntor 1676, madje para se të merrte diplomën e tij universitare. Ai lundroi me një anije nga Kompania e Indisë Lindore për në ishullin e Shën Helenës , ende një nga ishujt më të largët në botë dhe territori më jugor i pushtuar nga britanikët. Babai i tij dhe mbreti Charles II financuan udhëtimin.

Megjithë motin e keq që e bëri punën e Halley-t të vështirë, kur ai u kthye për të lundruar në shtëpi në janar 1678, ai solli regjistrime të gjatësisë dhe gjerësisë gjeografike prej 341 yjesh dhe shumë vëzhgime të tjera duke përfshirë një tranzit të Mërkurit . Për tranzitin, ai shkroi:

Kjo pamje … është deri tani më fisnike që astronomia ofron.

Thyerja e kodit të lëvizjes planetare

Halley botoi katalogun e tij të yjeve të jugut në fund të vitit 1678 dhe – si vepra e parë e zhanrit të tij – ishte një sukses i madh. Askush nuk kishte tentuar të përcaktojë vendndodhjen e yjeve të jugut me teleskop më parë. Katalogu ishte debutimi i lavdishëm i Halley si astronom. Në të njëjtin vit, ai mori MA nga Universiteti i Oksfordit dhe u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore.

Halley vizitoi Isak Njutonin në Kembrixh për herë të parë në vitin 1684. Një grup anëtarësh të Shoqërisë Mbretërore, duke përfshirë fizikanin dhe biologun Robert Hooke , arkitektin Christopher Wren dhe Isaac Newton, po përpiqeshin të thyenin kodin e lëvizjes planetare. Halley ishte më i riu që iu bashkua treshes në misionin e tyre për të përdorur matematikën për të përshkruar se si – dhe pse – planetët lëvizin rreth diellit. Ata ishin të gjithë në garë kundër njëri-tjetrit për të gjetur zgjidhjen së pari, gjë që ishte shumë motivuese. Problemi i tyre ishte të gjenin një model mekanik që do ta mbante planetin të rrotullohej rreth diellit pa i shpëtuar orbitës ose pa rënë në yll.

Hooke dhe Halley përcaktuan se zgjidhja e këtij problemi do të ishte një forcë që mban një planet në orbitë rreth një ylli dhe duhet të zvogëlohet si katrori i kundërt i distancës së tij nga ylli , atë që ne sot e njohim si ligji i katrorit të kundërt .

Hooke dhe Halley ishin në rrugën e duhur, por ata nuk ishin në gjendje të krijonin një orbitë teorike që do të përputhej me vëzhgimet, pavarësisht nga një çmim monetar që do të jepej nga Wren.

Halley vizitoi Njutonin dhe i shpjegoi konceptin, duke i shpjeguar gjithashtu se ai nuk mund ta provonte atë. Njutoni, i inkurajuar nga Halley, e zhvilloi punën e Halley-t në një nga veprat më të famshme shkencore deri më sot, Parimet Matematikore të Filozofisë Natyrore, shpesh të referuara thjesht si Principia e Njutonit .

Halley u bë Astronom Royal

Halley është gjithashtu i njohur për punën e tij në meteorologji. Ai e vuri në përdorim talentin e tij për t’i dhënë kuptim sasive të mëdha të të dhënave duke krijuar një hartë të botës në 1686.

Harta tregoi erërat më të rëndësishme mbi oqeanet dhe konsiderohet të jetë grafiku i parë meteorologjik i publikuar.

Halley vazhdoi të udhëtonte dhe të punonte në shumë projekte të tjera, të tilla si përpjekja për të lidhur vdekshmërinë dhe moshën në një popullsi. Këto të dhëna u bënë të rëndësishme për aktuarët që llogaritnin sigurimin e jetës.

Në 1720, Halley pasoi Flamsteed dhe u bë astronomi i dytë mbretëror në Greenwich.

Përfundimi: Astronomi Edmond Halley – për të cilin është emëruar kometa e Halley- ka lindur më 8 nëntor 1656.


About Post Author