Kometa e madhe “aliene”  vizitoi diellin tonë


Kometa e madhe ‘aliene’  vizitoi dillin tonë

Një kometë e madhe, e cila mund të ketë origjinën në një sistem tjetër të largët,  i afrua Diellit – dhe ajo kalon jo shumë larg (në terma astronomikë) nga Toka.

Topi i akullit i huaj, i quajtur 96P / machholz 1, është mbi katër milje i gjerë – afërsisht sa madhësia e malit Kilimanjaro në Tanzani, ose dy të tretat e Everestit në Himalaje.

Sot (31), ai arrin pikën e tij më të afërt të afrimit me Diellin (i quajtur perihelion) në pothuajse 40 vjet, duke ardhur tre herë më afër yllit tonë sesa planeti i parë, Mërkuri.

  • Kometa po monitorohet nga hapësira nga Observatori Diellor dhe Heliosferik (Soho), një sondë në partneritet midis NASA-s dhe ESA-së (Agjencia Evropiane e Hapësirës).
  • Nuk përbën asnjë rrezik për të prekur planetin tonë.

Ndërsa hyn në orbitën e Mërkurit, tashmë po lë një gjurmë pas – bishtat e kometave “ndizen” vetëm kur i afrohen Diellit. Në thelb janë gazrat e nxehtë dhe pluhuri që lihen pas.

Pas kësaj afrimi të ngushtë, ai kthehet në errësirën e akullt të thellësive të Sistemit Diellor. 

Alien?

Në vitin 2008, një analizë e materialit të derdhur nga 150 kometa zbuloi se 96P/Machholz 1 ishte ndryshe. Ai përmban më pak se 1.5% të niveleve të pritshme të cianogjenit kimik, si dhe është i ulët në karbon – duke i bërë astronomët të arrijnë në përfundimin se mund të jetë një ndërhyrës, me origjinë nga një sistem tjetër planetar.

Që nga zbulimi i saj në 1986, kjo kometë na ka vizituar afërsisht çdo pesë vjet. Soho ka parë pesë prej tyre (1996, 2002, 2007, 2012 dhe 2017). Ky pasazh më i afërt sot na lejon ta vëzhgojmë dhe studiojmë më mirë – dhe duhet të zbulojë më shumë nga sekretet e tij.

“96P/Machholz 1 është një kometë shumë e pazakontë, si në përbërje ashtu edhe në sjellje, kështu që ne kurrë nuk e dimë saktësisht se çfarë mund të shohim. Shpresojmë që të marrim një përvojë të bukur nga kjo dhe ta ndajmë atë me të gjithë sa më shpejt të jetë e mundur”, tha për Spaceweather Karl Battams, një astrofizikan në Laboratorin e Kërkimeve Detare në Uashington DC.

Sipas astronomëve që e shoqërojnë, objekti mund të ketë përfunduar në orbitën aktuale pasi është nxjerrë nga sistemi i tij origjinal, nga veprimi i gravitetit të një planeti gjigant. Pas një kohe të konsiderueshme duke u endur nëpër univers, një takim aksidental me Jupiterin do të kishte devijuar trajektoren e tij dhe do të kishte “buar në kurth” kometën rreth Diellit tonë.Kometa 96P/Machholz bëri afrimin e saj më të afërt me Tokën më 31 janar, në një distancë prej 0,89  AU .