Kometa e re C/2023 P1 Nishimura do të shkëlqejë në shtator


Kelly Kizer Whitt Eddie Irizarry

A do të jetë kometa e re mjaft e ndritshme për ta parë me sy të lirë në shtator? .

Hideo Nishimura nga Kakegawa, Japoni, po fotografonte qiellin e natës më 11 dhe 12 gusht 2023, kur kapi një kometë të re që tani mban emrin e tij. Kometa C/2023 P1 Nishimura aktualisht po lëviz përpara yjësisë Binjake Binjakët, poshtë në qiellin e agimit. Kometa ishte fshehur në shkëlqimin e diellit përpara se Nishimura ta merrte atë në imazhet e tij. Dhe, deri në muajin e ardhshëm, mund të jetë mjaft e ndritshme për të parë me sy të lirë!

Disa vlerësime tashmë e vendosin kometën në magnitudë 10.4 , që do të thotë se njerëzit që përdorin teleskopë gjashtë inç ose më të mëdhenj në një qiell të errët mund ta dallojnë atë. Vëzhgime të tjera raportojnë se bishti i kometës është tetë minuta hark i gjatë. Kometa duhet të vazhdojë të shkëlqejë dhe bishti të rritet ndërsa i afrohet diellit. Kometa do të jetë më e ndritshme në mes të shtatorit, kur të jetë më afër diellit dhe Tokës.

Kometa Nishimura po vrapon drejt diellit

Nga 15-16 gusht 2023, kometa tashmë po kalonte orbitën e Tokës ndërsa po i afrohej diellit. Kometa Nishimura po udhëton aq shpejt sa do të arrijë në orbitën e Venusit në vetëm pak ditë … deri më 27 gusht 2023.

Të apasionuarit pas qiellit mund ta vëzhgojnë kometën me një teleskop të vogël gjatë ditëve të mbetura të gushtit (shih grafikët më poshtë). Është më mirë të përpiqeni ta shihni tani, sepse mund të mos i mbijetojë kalimit të tij pranë diellit. Kjo është për shkak të kalimit të saj jashtëzakonisht të afërt me yllin tonë. Kometa Nishimura do të kalojë më afër diellit sesa orbita e Mërkurit. Nëse mbijeton deri në gusht, kometa Nishimura duhet të bëhet një objekt dylbi gjatë mëngjeseve të para të shtatorit. Më pas, vëzhguesit me një pamje të papenguar në horizontin lindor-verilindor mund të kenë pamje të mira dylbi të kometës C/2023 P1 (Nishimura) rreth 10 shtatorit, rreth 45 minuta para lindjes së diellit.

Rruga e kometës së re

Kometa Nishimura po bën një turne në yjësitë zodiakale . Ai do të lëvizë nga Binjakët në yjësinë e Gaforres në fund të gushtit dhe në fillim të shtatorit. Ai do të përshkojë Luanin në mes të shtatorit dhe më pas do të vizitojë Virgjëreshën në gjysmën e dytë të shtatorit.

Sa e ndritshme do të jetë kometa?

Është gjithmonë sfiduese të vlerësosh shkëlqimin e një komete, sepse ato janë kaq të paparashikueshme. Ndërsa kometa Nishimura mund të jetë mjaft e ndritshme për të parë me sy të lirë, ajo gjithashtu mund të shpërbëhet ndërsa i afrohet diellit. Por këtu është një përafrim se sa e ndritshme do të jetë kometa në data të caktuara dhe ku mund ta gjeni atë.

Starwalk po e vlerëson kometën të jetë me magnitudë 4.9 – brenda rrezes së syrit të lirë – më 11 shtator. Në mëngjesin e 11 shtatorit, ju mund të kërkoni kometën para agimit. Objekti i parë që do të vini re në qiellin lindor është një gjysmëhënë, e ndjekur nga Venusi i shkëlqyer aty pranë. Kometa do të jetë pranë çiftit dhe afër yllit Adhafera (Zeta Leonis) në drapërin e Leos (pikëpyetje e prapambetur).

Afrimi më i afërt i kometës me Tokën është më 13 shtator, kur është 0.29 AU larg. Rreth kësaj kohe, kometa kalon nga të qenit një objekt mëngjesi në një objekt mbrëmjeje. Më 15 shtator, kometa do të jetë vetëm 10 minuta hark nga ylli i dytë më i ndritshëm në Leo, Denebola. Por çifti do të jetë gjithashtu vetëm 12 gradë nga dielli, duke e bërë të vështirë kapjen e tyre pas perëndimit të diellit para se të perëndojnë vetë.

Starwalk vlerëson kometën në magnitudë 3.2 gjatë perihelionit – kur kometa është më afër diellit – më 18 shtator. Sigurisht, kur kometa është e ndritshme dhe afër diellit, do të jetë e vështirë të shihet sepse do të jetë afër dielli edhe në kupolën e qiellit tonë, që do të thotë se rrezet e diellit do të lajnë objektet aty pranë. Vëzhguesit në hemisferën veriore kanë pamjen më të mirë për të parë kometën pas perëndimit të diellit më 18 shtator në Virgjëreshë.

Duke i thënë lamtumirë kometës Nishimura

Ndërsa kometa tërhiqet nga dielli, ajo do të zbehet në shkëlqim. Nga mesi i tetorit do të jetë më larg nga dielli në qiellin tonë (20 gradë), por do të bëhet më i errët.