Kometa Leonard do të jetë më afër Tokës më 12 dhjetor kalon 34 milion km larg


Me pamje nga lindja rreth 45 minuta para lindjes së diellit, siç shihet nga Amerika e Veriut dhe gjerësi të ngjashme. Kometa C/2021 A1 (Leonard) është një kometë ultra e shpejte . Po udhëton aq shpejt sa pozicioni i saj në qiellin tonë do të ndryshojë çdo ditë gjatë fillimit të dhjetorit 2021. Këtu është vendndodhja e saj në 9-11 dhjetor 2021. “Doreza” e Arushës së Madhe tregon yllin e ndritshëm, të verdhë-bardhe-verdhë Arcturus.

Kometa më e mirë e vitit 2021

Kometa C/2021 A1 (Leonard) është kometa më e mirë dhe më e ndritshme e vitit 2021. Nuk është e dukshme vetëm me sy. Por kjo është një kometë e mirë per tu pare me dylbi, në qiell para perëndimit të diellit tani për vëzhguesit e Hemisferës Veriore, së shpejti edhe në qiellin e mbrëmjes. Nga fundi i dhjetorit dhe janarit, ajo duhet të bëhet e dukshëm nga hemisfera jugore e Tokës. Kometa Leonard tani po shkon drejt diellit. Ajo do të shkojë më afër Tokës më 12 dhjetor, duke kaluar rreth 21 milionë milje larg. Pastaj gjashtë ditë më vonë – më 18 dhjetor – kometa do të ketë një kalim jashtëzakonisht të afërt të Venusit prej vetëm 2.6 milion milje (4.2 milion km).  Ajo do të rrotullohet rreth  diellit  në  perihon më 3 janar 2022, në një distancë prej rreth 56 milion milje (0.6 AU ose 90 milionë km). Kometat janë zakonisht më të shndritshmet rreth perihelionit, dhe kometa ka qenë duke u ndriçuar dhe është akoma më e ndritshme. Ky muaj është një kohë e shkëlqyer për të kërkuar këtë kometë të mrekullueshme dylbi!

Astronomi  Greg Leonard e zbuloi kometën kur filloi viti 2021. Imazhet e zbulimit tregojnë tashmë një bisht për kometën, duke sugjeruar që ne mund të shohim një bisht të bukur ndërsa kometa Leonard i afrohet Tokës dhe diellit. Dhe vëzhguesit teleskopik dhe astrofotografit tani shohin një bisht.

Qielli i errët, kometa Leonard është në mes duke lënë një bisht me ngjyrë të gjelbër.

Kometa Leonard: Një herë në jetë

Sipas TheSkyLive.com më 8 dhjetor:

Vlerësuar  [shkëlqim] i Comet Leonard (C / 2021 A1) është 6.7, ndërsa madhësia e fundit vërejtur është 5.5 cobs   .

A do të shkëlqejë kometa mjaftueshëm për të parë vetëm me sy në dhjetor? Ju mund të lexoni se kometa Leonard ka potencialin për të arritur magnituten e 4-te    përpara perihelionit të saj në fillim të janarit. Por kometat janë trupa difuzë, jo pika. Pra, një kometë me magnitudë të katërt nuk do të duket në syrin tuaj aq e ndritshme sa një yll me magnituten 4 . Ylli do të ishte lehtësisht i dukshëm në një qiell të errët. Kometa? Në magnitudën e 4-të, ajo do të jetë ende thjesht një kometë e mirë per tu ndjekur me dylbi, ndoshta e aftë për të parë nga vëzhguesit veteranë të qiellit vetëm me sy.  Natyra na ofron ngjarje qiellore që shihen një herë në jetë. Kometa Leonard mund të jetë një nga këto, nëse bëhet mjaft e ndritshme. Me këtë nënkuptojmë se kësaj kometë i duhen dhjetëra mijëra vjet për të përfunduar një orbitë rreth diellit. Siç  thekesoi Bob King në tetor 2021:

Llogaritjet orbitale zbuluan se objekti kishte kaluar 35,000 vitet e fundit duke ecur drejt diellit pasi arriti afelionin në distancën ftohëse prej rreth 3,500 AU (3,500 herë distanca midis Tokës dhe diellit).

Me fjalë të tjera, pas kësaj rryme që kalon afër diellit tonë, ti ose unë nuk do ta shohim më kometën Leonard.

Kometë ultra e shpejtë

Një tipar mahnitës i këtij vizitori qiellor është se është një kometë ultra e shpejtë. Ajo udhëton me 158,084 milje në orë (254,412 km/h ose 70,67 km/sekondë) në krahasim me Tokën.

Por, megjithë shpejtësinë e saj të pabesueshme nëpër hapësirën e madhe të sistemit tonë diellor, mos prisni ta shihni këtë kometë të valëvitet nëpër qiell. Ashtu si planetët, kometat lëvizin përpara sfondit të yllit. Por, për sytë tanë, ata duket se lëvizin ngadalë për shkak të distancave të mëdha të përfshira. A është e mundur të vëzhgosh lëvizjen e kësaj kometë. Po, nëse jeni një vëzhgues i kujdesshëm dhe i gatshëm të kaloni pak kohë. Mënyra më e mirë do të ishte me një teleskop të vogël. Ju do ta bëni këtë duke hedhur një vështrim nga afër në pozicionin e kometës në lidhje me yjet e sfondit. Pastaj krahasoni pamjen teleskopike pesë ose 10 minuta më vonë për të zbuluar lëvizjen e kometës. Pavarësisht shpejtësisë së saj të lartë, do të zbuloni se distanca e saj nga Toka – dhe distancat e mëdha në sistemin tonë diellor – do të bëjnë që kometa të shfaqet si një objekt shumë i ngadalshëm.

Kometa Leonard pas perëndimit të diellit

Rreth 14-16 dhjetor 2021, kometa C/2021 A1 (Leonard), nëse është ende e paprekur , do të bëhet e dukshme menjëherë pas perëndimit të diellit, shumë e ulët në horizontin jugperëndimor, siç shihet nga SHBA

Përfundimi: Kometa C/2021 A1 (Leonard) – e zbuluar më 3 janar 2021 – po shkon nga brenda drejt perihelionit të saj të 3 janarit 2022. Mund të bëhet akoma kometa më e ndritshme e 2021-shit! 

Burimi:Eddie Irizarry dhe Deborah Byrd

About Post Author