Kometa Leonard është kometa për t’u parë e vitit 2021


Kometa Leonard po bëhet akoma më e ndritshme

Një kometë e shumëpritur – C/2021 A1 (Leonard) – po shkëlqen dhe mund të bëhet kometa më e ndritshme e vitit 2021 deri në fund të vitit. Astronomi Greg Leonard zbuloi kometën kur filloi viti 2021. Imazhet e zbulimit treguan një bisht për kometën, duke sugjeruar që ne mund të shohim një bisht të bukur ndërsa kometa Leonard i afrohet Tokës dhe diellit. Dhe vëzhguesit teleskopik dhe astrofotografit tani shohin një bisht, siç tregojnë fotot në këtë faqe. Kometa tani po shkon nga brenda drejt perihelionit të saj , pika më e afërt me diellin, më 3 janar 2022. Kometat zakonisht janë më të shndritshmet në kohën kur janë më afër diellit.

Sipas TheSkyLive, shkëlqimi aktual i kometës është +11.53 magnitudë , ndërsa vlerësime të tjera sugjerojnë se ajo ka arritur tashmë magnitudën e 8-të, ende shumë e dobët për t’u parë me sy. Por kometa Leonard mund të bëhet një kometë e shkëlqyer dylbi – ndoshta e mundur të shihet vetëm me sy në qiej të errët – ndërsa viti 2021 po i afrohet fundit.

A do të shkëlqejë kometa aq sa të shihet me sy në dhjetor? Është e mundur që kometa Leonard mund të arrijë magnitudën e 4-të përpara perihelionit të saj në fillim të janarit. Kometat janë trupa difuzë, jo pika të sakta, kështu që një kometë me magnitudë 4 nuk do të duket në sy aq të shndritshëm sa një yll me magnitudë të katërt. Ylli do të ishte lehtësisht i dukshëm në një qiell të errët. Kometa? Në magnitudën e 4-të, do të ishte një kometë e mirë dylbi. Do të ishte kënaqësi për të parë!

Pra, C/2021 A1 (Leonard) është shumë një kometë që ia vlen të shikohet!

Qasje të afërta me Tokën dhe Venusin

Dhe cili është afrimi më i afërt i kometës me Tokën? NASA/JPL vlerëson se afrimi më i afërt i kometës Leonard me Tokën do të jetë më 12 dhjetor 2021, rreth orës 13:54 UTC . Ai do të kalojë Tokën në një distancë jashtëzakonisht të sigurt prej 21,687,279 miljesh (34,902,292 km).

Orbita e saj sugjeron gjithashtu se kometa më pas do të kalojë relativisht afër (rreth 2,632,000 milje ose 4.2 milion km) nga planeti Venus më 18 dhjetor 2021.

Natyra na ofron ngjarje qiellore që shihen një herë në jetë. Kometa Leonard mund të jetë një nga këto, nëse bëhet mjaft e ndritshme. Nëse e shihni atë, në këtë spastrim pranë diellit, do të jetë vërtet një ngjarje që ndodh një herë në jetë. Kjo kometë merr dhjetëra mijëra vjet për të përfunduar një orbitë rreth diellit. Siç theksoi Bob King në Skyandtelescope.com në tetor 2021:

Llogaritjet orbitale zbuluan se objekti kishte kaluar 35,000 vitet e fundit duke ecur drejt diellit pasi arriti afelionin në distancën ftohëse prej rreth 3,500 AU (3,500 herë distanca midis Tokës dhe diellit).

Me fjalë të tjera, pas kësaj rryme që kalon afër diellit tonë, ne nuk do ta shohim më kometën Leonard.

A do ta shihni këtë kometë?

Kjo kometë është fillimisht në qiellin e Hemisferës Veriore. Por do të bëhet e dukshme nga hemisfera jugore në dhjetor 2021 dhe janar 2022.

Një tipar mahnitës i këtij vizitori qiellor është se është një kometë ultra e shpejtë. Ai udhëton me 158,084 milje në orë (254,412 km/h ose 70,67 km/sekondë) në krahasim me Tokën.

Megjithë shpejtësinë e saj të pabesueshme nëpër hapësirën e madhe të sistemit tonë diellor, mos prisni ta shihni këtë kometë të valëvitet nëpër qiell. Ashtu si planetët, kometat lëvizin përpara sfondit të yllit, por vetëm shumë ngadalë për shkak të distancave të mëdha të përfshira. Vëzhguesit që përdorin teleskopë do të duhet të shikojnë nga afër pozicionin e kometës në raport me yjet e sfondit. Pastaj krahasoni pamjen pesë ose 10 minuta më vonë për të zbuluar lëvizjen e saj, sepse distanca e saj e madhe do të bëjë që ai të shfaqet si një objekt që lëviz shumë ngadalë.

Këtu janë disa tabela…

Kometa Leonard para lindjes së diellit

Më 24 nëntor 2021, rreth orës 02:00 ET, kometa C/2021 A1 (Leonard) do të kalojë shumë afër vendit ku vëzhguesit duke përdorur një teleskop mund të dallojnë “Gallaksinë e Balenës” (NGC 4631), me një paralajmërim: pamja do të të jetë disi afër horizontit në 18 gradë ose më pak. Ilustrim nga Eddie Irizarry/ Stellarium .Vendndodhja e kometës Leonard më 30 nëntor 2021, rreth një orë para lindjes së diellit. Deri në këtë datë, vizitori qiellor duhet të jetë një objektiv i lehtë duke përdorur dylbi. Kometa Leonard do të vendoset midis hënës (në të djathtë, e ndriçuar vetëm rreth 19%) dhe Arushës së Madhe (sipër majtas), me pamje nga lindja para lindjes së diellit. .Vendndodhja e kometës C/2021 A1 (Leonard) më 1 dhjetor 2021. Kjo tabelë është e parë nga SHBA, me pamje nga lindja rreth 90 minuta para lindjes së diellit. Arusha e Madhe asterism në konstelacionin Ursa Major Bear Madh do të sigurojë një referencë të mirë për vëzhguesit për të gjetur kometë. Dylbi duhet të sigurojë një pamje të këndshme. 

Kometa Leonard pas perëndimit të diellit

Rreth 14-16 dhjetor 2021, kometa C/2021 A1 (Leonard) do të bëhet e dukshme menjëherë pas perëndimit të diellit, shumë poshtë në horizontin jugperëndimor, siç shihet nga SHBA

Vendndodhja e kometës C/2021 A1 (Leonard) më 15 dhjetor 2021, rreth 30 minuta pas perëndimit të diellit, me pamje nga jugperëndimi siç shihet nga ilustrimi i SHBA nga Eddie Irizarry duke përdorur Stellarium .Më 17 dhjetor 2021, rreth 30 minuta pas perëndimit të diellit, kometa Leonard do të vendoset poshtë planetit Venus. E dukshme me sy të lirë? Ndoshta … Me fytyrë nga jugperëndimi, siç shihet nga ilustrimi i SHBA nga Eddie Irizarry duke përdorur Stellarium .19 dhjetor 2021, rreth 30 minuta pas perëndimit të diellit. me pamje nga jugperëndimi, siç shihet nga ilustrimi amerikan nga Eddie Irizarry duke përdorur Stellarium .Kjo perspektivë për kometën C/2021 A1 (Leonard) tregon trajektoren e saj nëpër sistemin tonë diellor. Veriu është lart. Ju mund të shihni se orbita e saj do të bëjë që ajo të jetë fillimisht e dukshme nga hemisfera veriore e Tokës, dhe më pas nga hemisfera jugore. Grafiku përmes Dominic Ford’s In-the-Sky .Kometa 67P tregon kokën e kometës të bardhë të gjelbër me bisht të bardhë kafe.

Përfundimi: Kometa C/2021 A1 (Leonard) – e zbuluar më 3 janar 2021 – po shkon nga brenda drejt perihelionit të saj të 3 janarit 2022. Mund të bëhet akoma kometa më e ndritshme e 2021-shit

Eddie Irizarry

About Post Author