Kometa Leonard është shpërbërë


Redaktori i rubrikës ;Shkencë:

Kometa jonë më e ndritshme e vitit të kaluar është shpërbërë. Kometa C/2021 A1 (Leonard) – aktualisht në qiellin e mëngjesit siç shihet nga hemisfera jugore e Tokës – kaloi më afër diellit në  më 2 janar 2022. Ajo tani po largohet nga dielli dhe jo vetëm që është zbehur, por edhe tani mungon dy pjesët e saj më të rëndësishme: bërthama e saj ( bërthama) dhe koma   e saj (mbështjellja mjegulle që rrethon bërthamën, e cila shfaqet kur një kometë kalon pranë diellit).

Kometa Leonard lë pas një trashëgimi

Siç tha Gregory Leonard, zbuluesi i kometës C/2021 A1, EarthSky në një email më 15 mars:

Trashëgimia e C/2021 A1 ka të ngjarë të jetë shfaqjet spektakolare të strukturave të bishtit jonik të shkaktuar nga shpërthimi. Të tjerat dhe mahnitëse janë të vetmet përshkrime që më vijnë në mendje kur fillova të shikoja imazhet që postoheshin në internet nga një pjesë e vogël e astrofotografive ekspertë të përkushtuar, veçanërisht pas 19 dhjetorit 2021, kur kometa filloi t’i nënshtrohej një aktiviteti të fortë shpërthimi periodik.

Leonard, nga  në Tucson, Arizona, zbuloi kometën më 3 janar 2021, një vit të tërë përpara perihelionit të saj. Në kohën e zbulimit të saj, kometa ishte ende larg pikës së saj më të afërt me diellin. Në fund të fundit, distanca e saj perihelion do ta sillte atë mirë brenda orbitës së Tokës dhe madje edhe brenda orbitës së planetit tjetër brenda, Venusit.

Pritjet e hershme ishin se kometa do të bëhej mjaft e ndritshme për të parë me sy të lirë. Edhe pse kjo nuk ndodhi, kjo kometë shkaktoi shumë eksitim në fund të vitit 2021, kur ishte më afër Tokës. 

Kometat mund të jenë të paparashikueshme

Shkencëtarët dhe astronomët amatorë e kuptojnë se kometat janë të paparashikueshme për sa i përket shkëlqimit dhe pamjes së tyre. Por kjo nuk i pengon ata të parashikojnë se sa të ndritshme do të jenë kometat.

Një kometë – e përshkruar shpesh si një top bore e ndyrë – nxehet ndërsa i afrohet diellit. Është bërthama, zakonisht vetëm disa milje e gjerë, që ngrohet. Bërthama ngrohëse e kometës bën që materiali sipërfaqësor, gazi dhe pluhuri të lirohen. Ky material i paqëndrueshëm që ngrihet nga bërthama e kometës që ngrohet formon një atmosferë rreth bërthamës. Kjo është koma, ose koka e kometës. 

Në mënyrë tipike, kur një kometë shkon nga çdo vend në sistemin e brendshëm diellor në gjysmën e asaj distance, një rrugë që mund të zgjasë disa muaj, ajo do të bëhet 16 herë më e ndritshme. Astronomët e nxorrën këtë rezultat nga vëzhgimi i shumë kometave dhe marrja e një mesatareje. Dhe vini re se ishin shkencëtarët e kometave ata që e bashkuan këtë formulë: të njëjtët njerëz që e kuptojnë se kometat janë të paparashikueshme. Ata e kuptojnë se asnjë kometë nuk është e njëjtë, kështu që pse duhet të sillen të gjitha njësoj? Ata thone:

Kjo është ajo që kometa duhet të bëjë nëse sillet, por mbase jo dhe rezultatin përfundimtar do ta kemi vetëm pasi ajo të ketë ardhur e të shkojë.

Evolucioni i kometës Leonard

Kur Gregory Leonard zbuloi kometën C/2021 A1, ajo ishte aq larg sa Jupiteri dhe vetëm teleskopët e mëdhenj mund ta dallonin atë. Ajo u soll mirë deri në fund të nëntorit. Ajo shkëlqeu pak a shumë siç “duhej”. Por në javën e fundit të nëntorit, vëzhguesit, kryesisht astronomë amatorë që i shikonin dhe imazhin me kujdes këto objekte, filluan të pyesin veten nëse kometa kishte filluar të shpërbëhej. Disa shenja të sjelljes së pazakontë e shkaktuan këtë alarm. Trendi i shkëlqimit u ngadalësua, koka e kometës nuk dukej më e rrumbullakët dhe rruga e kometës dukej se po devijonte nga kursi.

Tani, muaj më vonë, ne e dimë se kometa nuk u shpërbë në dhjetor. Ngadalësimi i dukshëm i shkëlqimit ishte rezultat i dy faktorëve: drita e hënës që ndikonte në vlerësimet e shkëlqimit dhe një ndryshim i gazrave të paqëndrueshëm që kometa po konsumonte. Drita e hënës dhe ndotja e dritës kufizon madhësinë e komës së dukshme për astronomët që vlerësojnë shkëlqimin e një komete. Prandaj, vlerësimi vjen më i dobët se sa do të ishte nën një qiell të errët. Dhe ndërsa një kometë kalon nga zierja e dioksidit të karbonit në zierjen e ujit, ajo ndonjëherë do të ketë një rënie të vogël në shkëlqim. Kjo është ajo që ndodhi në fund të nëntorit 2021.

Së dyti, një koma jo e rrumbullakët shpesh tregon aktivitet të pazakontë me bërthamën. Ne nuk mund ta shohim bërthamën e kometës për shkak të atmosferës së trashë – koma – që e rrethon atë. Prandaj, mënyra e vetme për të parë se çfarë po bën bërthama është të shikosh formën dhe shkëlqimin e komës dhe ndryshimet në bisht. Komata e kometës Leonard ishte disi në formë trekëndore, me një nga bazat e trekëndëshit të drejtuar nga dielli (shih foton e sipërme). Tani e dimë se edhe pse e pazakontë, kjo nuk tregonte ndarjen e bërthamës.

Më në fund, kometa dukej se po largohej nga kursi. Një kometë nxjerr gaz dhe pluhur ndërsa nxehet, por bërthama nuk është në mënyrë të barabartë aktive. Kometat zakonisht kanë vetëm disa zona që janë aktive. Ndërsa kometa e dëbon këtë material, ajo shkakton një veprim avion, duke lëvizur bërthamën në këtë mënyrë dhe në atë mënyrë ndërsa rrotullohet. Një devijim i madh i rrugës së kometës zakonisht tregon forca të mëdha avionësh dhe një bërthamë të vogël e të vogël. Këto dy objekte janë karakteristika të një komete që shpërbëhet.

Kufiri i Bortle

Më 2 dhjetor 2021 për të larguar frikën se kometa po shpërbëhej. Daniel Green shkroi se kometa po shkëlqente pak a shumë siç ishte parashikuar. Ai tha se pozicionet e kometës për 29 nëntor nuk ishin të sakta dhe nuk duhet të përdoren për të përcaktuar drejtimin e kometës. Më pas lëshoi ​​parashikime për pozicionet dhe shkëlqimin e ardhshëm.

Për kometat që kalojnë pranë diellit, ka disa udhëzime për astronomët për të përcaktuar nëse do të mbijetojë apo jo. Ky udhëzues është kufiri i Bortle-it, që nuk duhet ngatërruar me shkallën e  Bortle , i cili mat ndriçimin e qiellit. John Bortle, astronom amator amerikan dhe ekspert i kometave, zhvilloi dhe prezantoi kufirin e Bortle në komunitetin e kometave në vitin 1991. Studimi i tij i kometave që i mbijetuan kalimit të tyre përtej diellit dhe atyre që nuk treguan se sa më afër një kometë i afrohet diellit , aq më e ndritshme duhet të jetë për të mbijetuar. Edhe pse kometa Leonard nuk iu afrua jashtëzakonisht diellit (periheli ishte 57 milionë milje ose 92 milionë kilometra), profili i saj i shkëlqimit sugjeronte se ndoshta do të mbijetonte. Por, përsëri, nuk ka dy kometa të ngjashme.

Kometa Leonard pranë diellit

Ndërsa kometa Leonard iu afrua perihelionit më 3 janar 2022, shkëlqimi filloi të luhatet çdo tre deri në pesë ditë. Bishti i kometës filloi të shfaqte një strukturë të ndërlikuar, ndoshta për shkak të copave që thyen bërthamën, duke zbuluar zona të reja që dielli më pas do të ngrohte. Në këtë kohë, ishte e vështirë të vëzhgohej. Ndodhej në qiellin jugor të mbrëmjes, jo shumë larg diellit. Megjithatë astronomët vazhduan ta monitoronin atë ndërsa u zbeh.

Kometa shpërbëhet

Më 23 shkurt 2022, Martin Masek imazhoi kometën dhe vuri re se asaj i mungonte një kondensim qendror. Vëzhguesit e tjerë konfirmuan se kometa tani po shndërrohej në një brez fantazmë. Teleskopi SLOOH në Kili bëri imazhe që tregojnë se çfarë ka mbetur nga kometa.

Cfare ndodhi?

Skenari më i mundshëm është që bërthama e kometës, me madhësi vetëm një milje, ose u shpërtheu, u avullua ose të dyja. Ne e dimë se kometat janë si topa bore të pista, por jo të gjitha topat e borës janë të njëjta. Disa janë të mbushura dendur. Të tjerët janë me gëzof. Disa përmbajnë shkëmbinj (ouch). Të tjerët janë bërë nga dy ose më shumë “lobe” të shtypura së bashku. Ne nuk kemi prova të ndërtimit të bërthamës së Leonardit, gjithçka që dimë është se ajo bëri një shfaqje të shkëlqyer, u mbajt në perihelion dhe vazhdoi për disa javë të tjera para se të shpërbëhej. Dhe ishte kometa më e ndritshme dhe më e vëzhguar e vitit 2021. Siç tha zbuluesi i saj:

Ajo do të jetë e njohur për pamjen e bishtave, disa nga më të mirat që janë vërejtur ndonjëherë.

Më shumë shkencëtarë do të studiojnë, përfundojnë kërkime dhe do të shkruajnë punime mbi këtë kometë të shkëlqyer. Ne do të marrim disa, por jo të gjitha përgjigjet që kërkojmë.

Kur kometa e emërtuar për ty shpërbëhet…

Kometat kanë një mister që nuk zbulohet lehtë.

Gjithçka që kemi janë imazhe dhe kujtime. Si një zbulues i kometave vetë, i cili pa dy nga katër kometat e mia të para të shpërbëheshin dhe e mora me hapa të shpejtë, pyes veten se si ndihen zbuluesit e tjerë të kometave kur kometat e tyre shndërrohen në pluhur dhe zhduken.

Sa i përket kujtimeve, Gregory Leonard shkruan:

Së pari, për mua kjo kometë dhe shfaqja e saj kanë qenë një ëndërr e paimagjinuar e realizuar dhe ndoshta si shumë zbulime duket se ka ndodhur në bashkimin e përkushtimit dhe fatit (përkushtim profesional në rastin tim). Ishte një përvojë krejtësisht surreale të kesh një kometë të shumëpritur që lundronte paksa lart për pjesën më të madhe të vitit 2021, dhe unë u emocionova kur filloi të shkëlqejë dhe të gjurmonte nëpër qiellin e vjeshtës dhe të dimrit, dhe natyrisht të mbante emrin e familjes sime ashtu siç ishte.

Leonardi i tha EarthSky se ai ka kujtime të mira nga vëzhgimi i kësaj kometë me gruan e tij në shumë raste, dhe kur e pa atë për herë të fundit, ia tregoi nënës së tij, e cila tha:

… u rrezatuan me kënaqësi kur panë dhe dallonin komën dhe bishtin e kometës.

Kometa Leonard ishte tashmë në një rrugë që e çonte atë jashtë sistemit diellor, kështu që të gjithë e dinin se nuk do të kthehej, dhe kjo ishte e shtëna jonë për ta vëzhguar atë. Por ky ishte ndryshe, pasi u zhduk para syve tanë.

Leonard vazhdoi:

Sa i përket rënies së mundshme të kometës, nuk më shqetëson fakti që ajo mund të jetë shpërbërë. Me orbitën e saj hiperbolike pas perihelionit, dikur imagjinova kometën diku në të ardhmen e thellë duke ndjekur një sistem tjetër diellor. Tani me bërthamën e saj ndoshta të shpërbërë, ajo mund të duket më e çuditshme si një copëz fantazmë, hiperbolike pluhuri dhe gazi, nëse kjo. Ndoshta ka ende disa teleskopë kërkimorë që ndjekin zhvillimet dhe zhdukjen e saj, duke avancuar kështu të kuptuarit tonë të sjelljes së kometës. Në çdo rast, zbulimi ose thjesht vëzhgimi i kometave për mua mbetet një përvojë përulëse dhe admirimi im për kometat është thelluar me kalimin e viteve.

Natyra e paqëndrueshme e kometave

Kometat bëjnë atë që duan. Dhe ata shkojnë ku shkojnë. Unë kam thënë shpesh që kur gjej dhe raportoj një zbulim kometë, puna ime është e përfunduar. Astronomë të tjerë do ta imazhojnë atë dhe do të mbledhin pozicione të sakta për të llogaritur orbitën e tij. Astronomë të tjerë do ta emërtojnë atë dhe do ta shpallin atë në botë. Dhe astronomë të tjerë do ta ndjekin atë derisa të bëhet shumë e zbehtë për t’u parë. Unë nuk kam kontroll mbi asgjë. Kometa mund të bëhet shumë e shndritshme, mund të valojë, mund të godasë diçka. Unë nuk marr asnjë përgjegjësi për veprimin e kometës. Mund të mbajë emrin tim, por lidhja përfundon atje.

Në emailin e tij për EarthSky, Leonard i përmblodhi të gjitha në këtë mënyrë:

Kometat janë fjalë për fjalë më të vjetra se papastërtia dhe flasin për çështje të rëndësishme të kohës së thellë dhe vetë origjinës sonë. Kometat, veçanërisht ato me pamje të jashtëzakonshme, insistojnë disi që të ndalemi për të admiruar madhështinë dhe misterin e tyre. Unë gjithashtu vlerësoj se kometat janë përkujtues të natyrës kalimtare të … natyrës së mirë dhe të gjitha gjërave. Dhe sigurisht, kometat janë plot surpriza, duke na kujtuar se ne njerëzit nuk kemi kontroll.

Përfundimi: Kometa Leonard, kometa e ndritshme e vitit 2021, është shpërbërë. Fotot tregojnë se bërthama dhe koma janë zhdukur, duke lënë gjë tjetër veçse një brez fantazmë.

Burimi:Don Macholz

About Post Author