Kometa Pons-Brooks afrohet me diellin çdo 71 vjet


Kometa Pons-Brooks afrohet me diellin rreth 71 vjet

Kelly Kizer Whitt

Kometa Pons-Brooks pati një shpërthim

Kometa 12/P Pons-Brooks nuk është e re në sistemin e brendshëm diellor. Jean-Louis Pons dhe William Robert Brooks të dy e panë atë në vitet 1800, kështu e mori emrin. Por edhe para kësaj, astronomët kinezë e vëzhguan atë që në vitet 1300. Kometa periodike i afrohet diellit çdo 71 vjet, dhe spastrimi i saj i radhës do të kalojë yllin tonë të lindjes në prill 2024. Por ajo tashmë ka filluar të shfaqë një shfaqje.

Më 20 korrik 2023 , ai pati atë që quhet një shpërthim , papritmas duke u ndriçuar me rreth 6 magnitudë . Eshte shume! Megjithatë, Comet 12/P Pons-Brooks ende nuk është aq e ndritshme sa për të parë me sy, apo edhe me dylbi… ende. Është ende vetëm në rangun e teleskopëve të mëdhenj. Por, si një nga kometat periodike më të ndritshme, ajo mund të arrijë rrezen dylbi deri në mars.

Kometa ishte rreth magnitudës 16 përpara se të shkëlqente me shpejtësi në magnitudën 11 më 20 korrik. Shpërthimi i dha kometës një pamje të veçantë “me brirë”, ose që i ngjante Skifterit të Mijëvjeçarit të Luftërave të Yjeve . 

Ndarja e qiellit me një eklips diellor total

Dhe ky është vetëm fillimi për këtë kometë. Mos harroni, eklipsi total i diellit vitin e ardhshëm është më 8 prill 2024. Kjo do të thotë se dielli i errësuar dhe kometa do të ndajnë qiellin. Eklipsi është rreth dy javë përpara perihelionit të kometës (pika më e afërt me diellin) më 21 prill 2024. Por edhe me dritën e diellit kryesisht të fshirë, ndoshta do të keni ende nevojë për ndihmë optike për të parë kometën. Sigurisht, sa herë që përdorni ndihmë optike kur dielli është në qiell, mund të rrezikoni verbërinë. Pra, për shkak se dielli është afër dhe vetëm momentalisht errësohet, thjesht mund t’ua lini ekspertëve të astrofotografisë për të kapur një imazh të kometës pranë diellit të eklipsuar.

 

This ad will end in 20

Ku është tani Comet Pons-Brooks?

Kometa Pons-Brooks aktualisht ndodhet pak më pak se katër njësi astronomike ( AU ) nga dielli. Për referencë, 1 AU është distanca nga Toka në Diell. Në pikën e saj më të afërt me diellin vitin e ardhshëm, kometa do të jetë rreth 0,7 AU nga ylli ynë më 21 prill. Më pas ajo lëkundet më afër Tokës më 2 qershor, kur është 1,5 AU larg nesh.

Sipas TheSkyLive.com , kometa aktualisht duket se po lundron mes yjeve të Draco Dragon nga pikëpamja jonë tokësore. Por edhe pse kohët e fundit u bë 100 herë më e ndritshme, kjo nuk është diçka që vëzhguesit mund ta shohin ende lehtësisht.

Si të shihni kometën

Nëse keni një teleskop të madh, mund të provoni ta dalloni kometën tani nga hemisfera veriore. Përndryshe, mund të prisni që ajo të afrohet dhe të shkëlqejë. Dhe, madje mund ta shihni kometën gjatë eklipsit total diellor më 8 prill 2024!

Në gusht 2023, kometa do të rrijë në kokën e Dragoit, mjaft afër yllit Rastaban. Muajt ​​në vijim do të jetë në Hercules , duke kaluar pranë grumbullit globular M92 më 13 tetor 2023. Në fillim të dhjetorit, kometa Pons-Brooks do të kalojë afër Vegas në Lyra .

Në fillim të vitit 2024, Pons-Brooks do të kalojë nëpër Cygnus the Swan. Në shkurt do të kalojë përmes Lacertës dhe do të vazhdojë në Andromeda .

Kometa Pons-Brooks në mars dhe fillim të prillit

Në mars, ndërsa i afrohet diellit, kometa me të vërtetë shpejtohet dhe shkëlqen. Ajo do të fluturojë përmes Andromedës në Peshqit dhe do të shkëlqejë drejt skajit të dukshmërisë me sy të lirë. Dhe deri në prill, muaji i eklipsit dhe perihelionit, kometa Pons-Brooks do të jetë në Dashi . Natyrisht, sa më shumë që kometa t’i afrohet diellit, aq më e vështirë do të jetë për t’u parë teksa hyn në qiellin e muzgut.

Dielli do të jetë në Peshqit gjatë eklipsit total diellor më 8 prill 2024. Jupiteri është në Dashin fqinj së bashku me kometën. Mos harroni, nëse përpiqeni ta shihni kometën gjatë eklipsit me dylbi, mos e shikoni diellin . Ju keni vetëm disa minuta errësirë ​​për ta gjetur atë, kështu që mund të jetë më mirë të shijoni spektaklin e eklipsit vetëm me sytë tuaj.

Qasja më e afërt e kometës me diellin dhe tokën

Kometa Pons-Brooks do të jetë në afërsi të Jupiterit nga 12-14 Prill. Afrimi më i afërt i kometës me diellin (perihelion) është më 21 prill në yjësinë Demi . Ndërsa kometa largohet nga dielli, ajo së shpejti do të bjerë jashtë syve nga hemisfera veriore. Por Hemisfera Jugore do të jetë në gjendje të shohë kometën që shkon drejt Orionit . Do të jetë pranë Rigelit më 19 dhe 20 maj.

Më 2 qershor 2024, kur kometa të jetë më afër Tokës, do të jetë më e zbehtë sepse është më larg nga dielli. Por ju duhet të jeni ende në gjendje ta merrni me dylbi. Në atë datë, kometa do të jetë në Lepus the Hare.

Pastaj kometa Pons-Brooks do të kthehet në sistemin e jashtëm diellor, ku do të qëndrojë derisa të kthehet pas 71 vjetësh.