Kometa pranë Tokës shpërtheu mbi Amerikën e Veriut rreth 1500 vjet më parë


Reaktori i rubrikës:”Shkencë”

2.

Arkeologët kanë gjetur meteorite, mikrosferula, anomali të iridiumit dhe platinit, si dhe sipërfaqe banimi të pasura me qymyr të djegur në 11 vende arkeologjike të kulturës Hopewell  në tre shtete që shtrihen përgjatë luginës së lumit Ohio. Ndërsa njerëzit e Hopewell i mbijetuan ngjarjes katastrofike, e cila ndodhi midis viteve 252 dhe 383 të es, ajo ka të ngjarë të kontribuojë në rënien e tyre kulturore.

2.

 “Dëshmi të drejtpërdrejta pozitive të shpërthimeve katastrofike kozmike dhe ngjarjeve të ndikimit janë  gjetur  në hemisferën perëndimore në kufirin Kretace dhe Terciar afërsisht 65 milionë vjet më parë dhe në kufirin  Younger Druas afërsisht 12,800 vjet më parë”, tha profesori i Universitetit të Cincinnati Kenneth Tankersley  .“Të dyja këto ngjarje janë të lidhura me zhdukjet masive globale dhe ato ndodhën përpara se njerëzit të evolonin kulturalisht në shoqëri komplekse, të bazuara në bujqësi.”

“Zbulimi i  fundit i dy ngjsrjeve te ndikimit  kozmik të Holocenit në Argjentinë (6000 dhe 3000 vjet më parë) dhe një në Jordani (3700 vjet më parë), sugjeron se këto katastrofa natyrore janë shumë më të zakonshme sesa dyshohej më parë.”

3.

“Midis 1800 dhe 1431 viteve më parë (220 dhe 589 të e.s.), astronomët kinezë dokumentuan 69 kometa afër Tokës, duke përfshirë atë të Haley-t, e cila ishte brenda 0,09 njësive astronomike të Tokës në vitin 374 të erës sonë (1646 vjet më parë). Në këtë kohë, komunitetet njerëzore dhe burimet që u nevojiteshin për mbijetesë ishin në një rrezik të shtuar për t’u shkatërruar nga një shpërthim ajri komete.

“Dëshmitë arkeologjike të ngjarjeve të lashta të ndikimit kozmik janë gjetur nga vende arkeologjike të moshave të ndryshme në Evropë, Lindjen e Afërt dhe Kinë,” shtuan ata.

“Në hemisferën perëndimore, vendet arkeologjike Hopewell në luginën e lumit Ohio përmbajnë një përqendrim anormalisht të lartë dhe diversitet të meteoritëve në krahasim me të gjitha periudhat e tjera kulturore. Ato përfshijnë meteorë hekuri, meteorë me gurë dhe meteorë gurë.”

Në kërkimin e tyre të ri, profesori Tankersley dhe bashkëautorët përdorën radiokarbon dhe datim tipologjik për të përcaktuar kohën e shpërthimit katastrofik.Ata hetuan sistematikisht 11 vende ne Hopewell në luginën e lumit Ohio.

“Njëzet e nëntë moshat e radiokarbonit vërtetojnë se ngjarja ka ndodhur midis viteve 252 dhe 383 të erës sonë, një kohë kur u dokumentuan 69 kometa afër Tokës,” thanë ata.Studiuesit gjetën një përqendrim jashtëzakonisht të lartë dhe diversitet të meteoritëve në krahasim me periudhat e tjera kohore.Fragmentet e meteoritit u identifikuan nga përqendrimet treguese të iridiumit dhe platinit që ato përmbanin.Ata gjetën gjithashtu një shtresë qymyr druri që sugjeron se zona ishte e ekspozuar ndaj zjarrit dhe nxehtësisë ekstreme.

“Mikrometeoritet kanë një gjurmë me perberje kimike. Ngjarjet kozmike si asteroidet dhe shpërthimet ajrore të kometave lënë pas sasi të larta të një elementi të rrallë të njohur si platini, “tha profesor Tankersley.

“Problemi është se platini shfaqet edhe në shpërthimet vullkanike. Pra, ne gjithashtu kërkojmë për një tjetër element të rrallë që gjendet në ngjarjet jotokësore si krateret e përplasjes së meteorit – iridiumit. Dhe gjetëm një majë në të dyja, iridium dhe platin.”Njerëzit ne Hopewell mblodhën meteoritët dhe farkëtuan metal të lakueshëm prej tyre në fletë të sheshta të përdorura në bizhuteri dhe instrumente muzikore të quajtura flauta pan.Përtej provave fizike janë të dhëna kulturore të lëna pas në kryeveprat dhe historitë gojore të Hopewell.Një tumë në formë kometë u ndërtua pranë epiqendrës së shpërthimit të ajrit në një vend në Hopewell të quajtur Milford Earthworks.

“Fise të ndryshme Algonquin dhe Iroquoian, pasardhës të Hopewell, folën për një fatkeqësi që ndodhi në Tokë,” tha profesor Tankersley.

“Ajo që është magjepsëse është se shumë fise të ndryshme kanë histori të ngjashme të ngjarjes.”

“Majami tregon për një gjarpër me brirë që fluturoi nëpër qiell dhe lëshoi ​​gurë në tokë përpara se të binte në lumë. Kur shihni një kometë që kalon në ajër, do të dukej si një gjarpër i madh.”

“Shawnee i referohet një ‘pantere qielli’ që kishte fuqinë të shkatërronte pyllin.”

“Otavës flasin për një ditë kur dielli ra nga qielli. Dhe kur një kometë godet termosferën, ajo do të kishte shpërthyer si një bombë bërthamore.

“Dhe Wyandot rrëfen një re të errët që u rrotullua nëpër qiell dhe u shkatërrua nga një shigjetë e zjarrtë.”

“Ky është shumë i ngjashëm me përshkrimin që siberianët i dhanë Tunguskës.”

Një  punim mbi gjetjet u botua këtë javë në revistën Scientific Reports .

About Post Author