Kometë e çuditshme në rripin e asteroidëve


Kometë e çuditshme në rripin e asteroidëve e shënjestruar nga Webb

Paul Scott Anderson

Kometat janë të rralla në brezin asteroid midis planetëve Mars dhe Jupiter. Por disa kometa banojnë atje, duke përfshirë Comet Read ( 238P/Read ). Asteroidët priren të jenë shkëmborë ose metalikë. Ndryshe nga ato, Comet Read – një trup i akullt – ndonjëherë duket i paqartë, duke shfaqur, si kometat e tjera, një koma dhe një bisht. Më 15 maj 2023, NASA tha se teleskopi hapësinor Webb ka parë nga afër kometën Read. Webb konfirmoi avujt e ujit, i pari për një kometë në brezin asteroid. Më e papritur ishte ajo që Webb nuk gjeti. Nuk gjeti asnjë shenjë të dioksidit të karbonit , një gaz i pritur dhe i vëzhguar në shumicën e kometave.
Një ekip shkencëtarësh në SHBA publikoi rezultatet e rishikuara nga kolegët më 15 maj 2023, në Nature .
Kometa e çuditshme
Kometat zakonisht janë të pasura me avuj uji dhe akull uji, si dhe me gaz dhe pluhur. Shkencëtarët mendojnë se ato madje mund të kenë sjellë shumë nga uji origjinal i Tokës në planetin tonë miliarda vjet më parë. Por kur bëhet fjalë për kometat më të rralla në rripin kryesor të asteroidëve, ka qenë e vështirë të arrihet prova e avullit të ujit ose akullit … deri më tani.
Për herë të parë, avulli i ujit është zbuluar përfundimisht në një kometë – Comet Read – në rripin kryesor të asteroidëve. Autori kryesor Michael Kelley i Universitetit të Maryland tha :
 
Në të kaluarën, ne kemi parë objekte në brezin kryesor me të gjitha karakteristikat e kometave, por vetëm me këto të dhëna të sakta spektrale nga Webb mund të themi se po, është padyshim akulli i ujit që e krijon atë efekt. Me vëzhgimet e Webb-it të kometës Read, tani mund të demonstrojmë se akulli i ujit nga sistemi i hershëm diellor mund të ruhet në brezin asteroid.
Mungon dioksidi i karbonit
Megjithatë, pati një rezultat tjetër që i befasoi shkencëtarët. Webb nuk gjeti dioksid karboni (CO 2 ) në kometë. Gazeta thoshte :
Këtu, ne paraqesim vëzhgimet e JWST [James Webb Space Telescope], të cilat tregojnë qartë se kometa e brezit kryesor 238P/Read ka një koma të avullit të ujit, por i mungon një koma e konsiderueshme gazi CO 2 .
Dioksidi i karbonit tenton të përbëjë rreth 10% të materialit të paqëndrueshëm në kometat. Pra, pse mungon në Comet Read?
Studiuesit parashtrojnë dy skenarë të mundshëm për të shpjeguar mungesën e dioksidit të karbonit. Mundësia e parë është që kometa e kishte atë shumë kohë më parë, por përfundoi duke e humbur atë për shkak të temperaturave më të ngrohta në rripin e asteroidëve. (Kometat në përgjithësi banojnë dhe e kanë origjinën në Rripin Kuiper dhe Renë Oort , jashtë Neptunit). Siç shpjegoi Kelley:
Të qenit në brezin e asteroidëve për një kohë të gjatë mund ta bëjë këtë; Dioksidi i karbonit avullohet më lehtë se akulli i ujit dhe mund të depërtojë gjatë miliarda viteve.
Teoria tjetër është se Comet Read e ka origjinën në një rajon më të ngrohtë të sistemit diellor ku nuk kishte dioksid karboni për të filluar.
Vëzhgime shtesë dhe ndoshta edhe një mision?
Rezultatet janë interesante, por a përfaqësojnë ato kometat e brezit asteroid në përgjithësi, apo është thjesht e pazakontë Comet Read? Për të zbuluar, astronomët tani do të përdorin Webb-in për të parë edhe kometa të tjera në atë pjesë të sistemit diellor. Kjo do të jetë pjesë e Vëzhgimeve të Kohës së Garantuar të Webb-it . Bashkautorja Heidi Hammel është me Shoqatën e Universiteteve për Kërkime në Astronomi (AURA). Ajo tha :
Këto objekte në rripin e asteroidëve janë të vegjël dhe të zbehtë, dhe me Webb-in më në fund mund të shohim se çfarë po ndodh me to dhe të nxjerrim disa përfundime. A u mungon dioksidi i karbonit edhe kometave të tjera të brezit kryesor? Sido që të jetë, do të jetë emocionuese për të zbuluar.
Ekziston madje mundësia e dërgimit të një misioni robotik të anijes kozmike në njërën prej këtyre kometave. Bashkautorja Stefanie Milam , zëvendës shkencëtare e projektit Webb për shkencën planetare, supozoi:
Tani që Webb ka konfirmuar se ka ujë të ruajtur aq afër brezit të asteroidëve, do të ishte interesante të ndiqnim këtë zbulim me një mision të mbledhjes së mostrave dhe të mësoni se çfarë tjetër mund të na thonë kometat e brezit kryesor.
Gjetjet tregojnë se si kometat nuk janë të gjitha të njëjta aq sa mund të mendojmë. Dallimet dhe ngjashmëritë midis kometave në pjesë të ndryshme të sistemit diellor mund të japin të dhëna të vlefshme se si ato – dhe sistemi diellor në përgjithësi – u formuan fillimisht. Dhe ndoshta edhe se si jeta filloi fillimisht në Tokë, dhe ndoshta diku tjetër në familjen e botëve të diellit tonë.
Përfundimi: Teleskopi Webb ka vëzhguar kometën Read, një kometë e çuditshme në rripin kryesor të asteroidëve. Ndër gjetjet … avujt e ujit, po. Por dioksidi i karbonit, jo.