Konfirmohet oqeani i lashtë në Mars?


Konfirmohet oqeani i lashtë në Mars?

Paul Scott Anderson

Më 27 tetor 2022, studiuesit në Penn State dhe Caltech thanë se kanë zbuluar gjurmë përfundimtare të një bregdeti të vjetër në hemisferën veriore të Marsit. Ata zhvilluan harta të reja topografike , duke përdorur të dhënat e NASA-s. Dhe ata vlerësuan se vija bregdetare e lashtë marsiane është rreth 3.5 miliardë vjet e vjetër dhe mbulon qindra mijëra kilometra katrorë.

Studiuesit kanë publikuar gjetjet e tyre të rishikuara nga kolegët në dy punime të reja. E para është në Journal of Geophysical Research: Planets (12 tetor 2022), dhe e dyta është në Nature Geoscience (27 tetor 2022).

Hartat e reja topografike tregojnë një oqean të lashtë në Mars

Shkencëtarët kanë spekuluar se një oqean ka ekzistuar në ultësirat e hemisferës veriore në Mars. Megjithatë, ndonëse joshëse, provat nuk janë konfirmuar 100%. Siç përmend në letrën e parë :

Dëshmia për një oqean të lashtë në pellgun hemisferik verior të Marsit gjatë Noachian / Hesperian është i diskutueshëm. Pjesa më e madhe e punës bazohet në topografinë moderne duke supozuar se erozioni nuk e ka riformuar ndjeshëm sipërfaqen e Marsit gjatë 3.5 miliardë viteve të fundit, pavarësisht dëshmive për të kundërtën.

Por tani, studiuesit e Penn State dhe Caltech thonë se kanë gjetur provat më bindëse deri më tani se oqeani ka ekzistuar me të vërtetë. Gazeta vazhdon:

Këtu, ne ofrojmë dëshmi të reja për një oqean verior ose det të madh bazuar në analizën stratigrafike të mbushjes së pellgut sedimentar të ekspozuar në Aeolis Dorsa.

Kreshta lumore

Shkencëtarët përdorën softuerin e zhvilluar nga Shërbimi Gjeologjik i Shteteve të Bashkuara për të hartuar të dhënat nga NASA dhe Laser Altimeter i Orbiterit Mars ( MOLA ) në anijen kozmike Mars Global Surveyor ( MGS ). Mars Global Surveyor e përfundoi misionin e tij më 14 nëntor 2006. Ekipi gjeti shumë kreshta lumore të lashta, mbi 6,500 kilometra (4,039 milje) prej tyre, përgjatë vijës së supozuar bregdetare. Kreshtat lumore janë një lloj procesi lumor i zakonshëm në Tokë që përshkruajnë lëvizjen e sedimentit të bartur në ujë.

Studiuesit vlerësuan se akumulimi sedimentar përgjatë vijës bregdetare ishte të paktën 900 metra (2,953 këmbë) i trashë. Studiuesit grupuan kreshtat në 20 sisteme të ndryshme për studimin. Rezultatet tregojnë se, me të vërtetë, ka të ngjarë të jenë deltat e lumenjve ose brezat e kanaleve nëndetëse të gërryera. Autori kryesor Benjamin Cardenas në Penn State tha :

Gjëja e madhe dhe e re që bëmë në këtë punim ishte të mendonim për Marsin për sa i përket stratigrafisë dhe rekordit të tij sedimentar. Në Tokë, ne hartojmë historinë e rrugëve ujore duke parë sedimentin që depozitohet me kalimin e kohës. Ne e quajmë atë stratigrafi, idenë që uji transporton sedimentet dhe ju mund të matni ndryshimet në Tokë duke kuptuar mënyrën se si grumbullohet sedimenti. Kjo është ajo që ne kemi bërë këtu, por është Marsi.

Stratigrafia që ne po interpretojmë këtu është mjaft e ngjashme me stratigrafinë në Tokë. Po, tingëllon si një pretendim i madh të thuhet se kemi zbuluar rekorde të rrugëve të mëdha ujore në Mars, por në realitet, kjo është një stratigrafi relativisht e zakonshme. Është gjeologjia e teksteve shkollore sapo ta njohësh për atë që është. Pjesa interesante, sigurisht, është se është në Mars.

A ishte Aeolis Dorsa oqeani i lashtë në Mars?

Kreshtat lumore ndodhen në një rajon të quajtur Aeolis Dorsa . Ky rajon, rreth 500 kilometra (311 milje) i gjerë dhe 900 kilometra (560 milje) i gjatë, përmban densitetin më të lartë të kreshtave të tilla në të gjithë planetin. Cardenas tha:

Shkëmbinjtë në Aeolis Dorsa kapin disa informacione magjepsëse se si ishte oqeani. Ishte dinamike. Niveli i detit u rrit ndjeshëm. Shkëmbinjtë po depozitoheshin përgjatë pellgjeve të tij me shpejtësi. Këtu kishte shumë ndryshime.

Për më tepër, shkencëtarët thonë se niveli i detit në atë kohë ishte në përputhje me një botë që ishte e ngrohtë dhe e lagësht për një periudhë të gjatë kohore.

Një potencial më i lartë për jetën

Sigurisht, nëse do të kishte një oqean të madh në Mars, atëherë kjo ngre pyetjen e jetës. A mund të ketë qenë i banuar ai oqean, të paktën nga mikrobet? Cardenas komentoi këtë, duke thënë:

Ajo që vjen menjëherë në mendje si një nga pikat më domethënëse këtu është se ekzistenca e një oqeani të kësaj madhësie do të thotë një potencial më i lartë për jetë. Gjithashtu na tregon për klimën e lashtë dhe evolucionin e saj. Bazuar në këto gjetje, ne e dimë se duhej të kishte pasur një periudhë kur ishte mjaft e ngrohtë dhe atmosfera ishte mjaft e trashë për të mbështetur këtë ujë shumë të lëngshëm në të njëjtën kohë.

Një qëllim kryesor për misionet e roverit Mars Curiosity është kërkimi i shenjave të jetës. Gjithmonë ka kërkuar ujë, për gjurmë jete të banueshme. Ky është më i madhi deri më tani. Është një trup gjigant uji, i ushqyer nga sedimentet që vijnë nga malësitë, me sa duket bartës të lëndëve ushqyese. Nëse do të kishte baticë në Marsin e lashtë, ata do të kishin qenë këtu, duke sjellë dhe nxjerrë ujë me butësi. Ky është pikërisht lloji i vendit ku jeta e lashtë marsiane mund të kishte evoluar.

Në një studim tjetër të fundit nga muaji i kaluar, shkencëtarët thanë se Marsi jo vetëm ka të ngjarë të kishte një oqean, por se kishte një të tillë përpara se Toka të kishte. Në fakt, Marsi ishte tashmë një botë ujore ndërsa Toka ishte ende në formim.

Përfundimi: Shkencëtarët thanë se kanë konfirmuar një oqean të lashtë në Mars. Studimi përdor harta të reja topografike që zbulojnë gjurmët e vijës bregdetare që ekzistonte dikur.

About Post Author