Korbi, filxhani dhe gjarpri i ujit në qershor


Debora Bird

Në mbrëmjen e sotme, ose në çdo mbrëmje qershori, shikoni në drejtim të përgjithshëm drejt jugut Spica , ylli më i ndritshëm në yjësinë Virgjëresha e Vashës . Nëse jetoni në hemisferën jugore, Spica shfaqet lart ose lart në veri. Spica është pika juaj e kërcimit në 3 yjësi të zbehta: Corvus, Sorra , Krateri Kupa dhe Hydra, Gjarpri i Ujit .

Përdorni Big Dipper për të gjetur Spica

Shikoni 2 grafikët më poshtë. Nëse jeni të njohur me Big Dipper , përdorni atë për të kaluar në Spica, siç tregohet në grafikun e parë.

Pastaj mund të përdorni Spica për të gjetur plejadën Corvus dhe, si alternativë, përdorni Corvus për të konfirmuar që keni gjetur Spica, siç tregohet në grafikun e dytë.

Mirë … e keni Spica? Tani, ndërsa nata thellohet në mbrëmjen e vonë, shikoni që një numër yjesh më të zbehtë të bëhen të dukshëm. Pikërisht atëherë do të shfaqen Sorra, Kupa dhe Gjarpri i Ujit.

Sorrë, filxhan dhe gjarpër uji në qiell

Në mitologjinë greke, Apolloni dërgoi sorrën për të marrë një filxhan ujë. Por sorra, Corvus, u hutua duke ngrënë fiq. Vetëm pas shumë vonese më në fund u kujtua për misionin e saj. Sorra e dinte se Apolloni do të zemërohej, kështu që ai këputi një gjarpër nga uji dhe sajoi një histori se si e kishte sulmuar dhe vonuar.

Apolloni nuk u mashtrua dhe me zemërim hodhi Sorrën, Kupën dhe Gjarpërin në qiell, duke vendosur Sorrën dhe Kupën në shpinën e Gjarprit. Pastaj Zoti e urdhëroi Hidrën që të mos e linte kurrë Sorrin të pinte nga Kupa. Si një ndëshkim tjetër, ai urdhëroi që Sorra të mos mund të këndonte më kurrë, vetëm të bërtiste dhe të kërcente.

Asnjë nga këto yje nuk ka ndonjë yll të ndritshëm, por Hidra ka dallimin e të qenit yjësia më e gjatë në qiej.

About Post Author