Kristo Çipa:Kaonët


Të nderuar miq dhe ndjekës të mi në faqen e fb- ut duke ju uruar të diel të këndshme po ju postoj një poemë të re që merr shkas nga lashtësia për popullatën e krahinën e Kaonisë

KAONËT

(Poemë)

Poshtë deti, sipër yje

Dhe pak kreshta Kaonie

Mbi shkëmbenj e pllaja lindën

Ulën detin, yjet ngritën

Ju, o kaonët e mi!

Vetëm ju ishit aty

Dhe popull dhe perëndi

Lindët a dolët nga zjarri?!

Nuk e di kush qe i pari

-Ishte njeri-perëndi

Brenda frymës kish stuhi

Dhe në gjoks e supe, shpatull e gjymtyrë

Në ballin fodullçe, mollëzat në fytyrë

Vuri re dhe gurë, zjarr brenda mbërthyer

Syrin e pagjumë, thellë në det ka ngjyer

Kur qeshjen e hapi i dha detit rërë

Gurin nga inati, preu me gërshërë

Honet kaonike janë si rrathë ferri

Vjedhin fije drite i bëjnë hark ylberi

Midis tre lumenjve dhe gjoks thellit Joni

Ron edhe i vdekur, shpirt shlodhet kaoni

Se shpirtrat kaonë, s’venë në qiell fare

Herë kthehen shqiponjë, herë në lapidare

Duan të jenë bashkë të vdekur, të gjallë

Kur merr mali rrashtë dhe deti ngre dallgë

Plagët edhe hallet natës ja tregojnë

Trimëri tufanet, ditët vetëtojnë

Dhimbjet i kanë ndukur kur të ligën ndiejnë

Miqsi dhe me ujkun, armikun ta thyejnë

Si Akil s’të vret as plumbi ,as shpata

Ty zemrën ta prek vetëm magji fjala

Në konak të kohës s’ka hyrë dot i ligu

Nderimet e odës, Zotit edhe Mikut

Mesin si kalore aq sa shpendët haje

Veç pak lavdi doje, me të frymën mbaje

Gjoksin e mermertë shpesh e ke qëlluar

Brenda gurut t’sertë, kohën ke nxituar

Halli i kombësisë, kaon të ka tretur

Bukën e lirisë brenda shpirtit pjekur

Se për veten tënde kurrë s’ke menduar

Me një qeshje hëne, ngopur e tepruar

Botës i ke dhuruar mbretër, gjeneralë

Dheu i pa mjekuar sa një planet, famë

Gjaku që ke derdhur, rjedhin tre lumenjtë

Eshtrat bashkë mbledhur, malet kulm përpjetë

Dallgët e Jonit t’bukur, luftrat e lirisë

Koha ta ka puthur dorën e trimërisë

Çamërit e Sulit, himarjotë e labër

Në zemër vunë gurin dhe mbi krye shkabën

Një herë e një hënë, në fletët e kohës

Kaonët kanë qenë kërthiza e botës

Piro perandorin vallë kush mund ta lindëte

Dëshirë e kaonit që të vetëtinte

Histori thinjuar, diamant i zjarrtë

Ç’ke që trazon mua, tre lumenjtë s’janë bashkë!

Poshtë deti, sipër yje

Jam kaonë, eshtër lavdie