Kthimi i emigrantit-Llesh Gjoka


KTHIMI I EMIGRANTIT

Rruga jote me fillesë nën një qiell të huaj

nis ashtu me një kryq në ballë

herë ujore me dallgë të ngritura nga malli

herë e ajërt me re që udhëtojnë me ty drejt atdheut

pastaj mbaron nën një qiell tjetër me yje natën

që ndriçojnë mbi pragun e shtëpisë së nxirë me njerëz të vetmuar

me njerëz të harruar në pritje.

Ata janë babai dhe nëna

dyfish të plakur

dhjetëfish të zbrazur shpirti nga mungesa e gjatë e bijve

bijve të mërguar dhjetra male tutje

dhe dhjetra lumenj, detra larg, larg…

Ata janë prindërit e kërrusur nga pesha e dhimbjes

me sytë mpikur udhëve që nisin nga një portë

dhe pastaj zgjaten e zgjaten

shteteve, kontinenteve të tjera

udhëve të flladitura me lutje dhe psallme

dherave të zbrujtur me shi lotësh…

Kthimi yt i ngjan sheshherë kthimit në Itakë

pritja e gjatë e prindërve i ngjan Penelopës

Por ti gjithsesi do të kthehesh, do të vish

me pendesën e rëndë që të vret

se ti nuk je një bir rrënjëdalë

dhe s’ka si të jesh, s’ka si të jesh

gjaku të thërret…

Kthimi yt është atdheu që derdh lot për ty

është fëmija motak që kërkon gjyshërit përherë

dhe kur ata të mos jenë në pragje

kur gjallë të mos jenë

i vështron hëna vajtuese mbi varre..