Ku mund të na zbulojnë alienët në galaktikë?


Shkencëtarët kanë identifikuar sisteme të largëta yjore nga të cilat Toka mund të ‘zbulohet’ nga alienët inteligjentë.
Të gjithë jemi mësuar të dëgjojmë për astronomët që pastrojnë qiejt për shenja të qytetërimeve aliene inteligjente, por shumë pak i kushtohet vëmendje mundësisë që mund të ketë astronomë alienë që bëjnë saktësisht të njëjtën gjë diku atje në një botë tjetër.

Duke supozuar se kjo është e vërtetë, duket e besueshme që njëri prej tyre mund të ‘zbulojë’ Tokën.

Për të hetuar më tej këtë ide, astronomja Lisa Kaltenegger – drejtore e Institutit Carl Sagan në Universitetin Cornell – u bashkua me Jackie Faherty nga Muzeu Amerikan i Historisë Natyrore për të llogaritur se sa sisteme yjesh mund të jenë në gjendje të na gjejnë.

Duke përdorur të dhënat nga misioni Gaia i ESA – i cili përbëhet nga një katalog gjithëpërfshirës prej 2 miliardë yjesh – ata kërkuan sisteme yjesh nga të cilat Toka ishte e dukshme brenda 5000 viteve të fundit.
Shifra që ata dolën ishte 1715.

Një vëzhgues në një planet që rrotullohet rreth njërit prej atyre yjeve gjatë asaj kohe do të kishte akses në të njëjtin informacion rreth Tokës siç kemi potencialisht për planetin e tyre, si përbërja atmosferike, temperatura, periudha e orbitës, diametri dhe masa.

Nëse dikush do të na dallonte, pa dyshim që do të entuziazmohej për mundësinë e gjetjes së jetës këtu.

Kush e di, ndoshta ata na kanë bërë edhe një vizitë.

Burimi: Atlantiku

About Post Author