Kuleta…Petraq Pali


Zakonisht bregu detit ka tradita zakonore qe rrallë i kanë krahina te

tjera, (pa pergjithesuar) se këtu dominojnë vyrtytet,dhe me pak veset,ekziston akoma dashuria,respekti e mirenjohja,ndersjelltesia e vlerave shoqerore e sociale ka super vlera se ketu nuk ekziston kuseria,prostitucioni,droga,intriga ,shpifja,llapaqeneria,shpifjet cmira,etj me pak fjale ekziston kultura qytetaria dhe miresia,gje qe i jep krahines nder shekuj super vlera,si krahine me kulture dhe e qyteteruar.

Bisetoja sot me shokun tim te femijerisë (Çufen) i cili shquhet per dije e per historira,inteligjenca e tij super qytetare, exelente mes batutash e humorit e ëmbëlsisë së rrëfimit,të ben ta degjosh me vemendje në çdo bisete;

_I humbi prtofoli me thote ndermjet të tjerash nje emigranti nga Kudhesi të porsa ardhur nga kurbeti (Egjypti ndoshta) flasim per vitet e urise koha e Zogut me pare a pas nuk ka rendesi.

Shkon ne shtepi “kurbetlliu”e vë re që i mungonte portofoli në të cilin kishte 8 a 9 napolona flori,dhe një dokument kishtar te cilin dhe ne kurbet e mbante me vete kur ishte martuar me nje zonje nga fis i nderuar Talinë,te cilen kur u kthye nga kurbeti I kishte I kur ftrskia fizike por jo ajo shpiterorja.

Humba portofolin i tha nje dite Ninua,kur u kthye ne shtepi aty afër drekes.

E cfarë kishe ne të Nino,i tha Talia.

E kisha ca te holla 7 a 8 napolona,na marshin te keqen I tha Talia humben humben ne shëndoshë.

Atë,mendova dhe unë tha kurbeciu.

Aty nga pas drekia troket tek dera e oborit një bashkefashtar bujar portofol gjetesi.

_O Ninooooo N. brenda jeni ?

_Po hajde urdhero Brenda jemi.

U pershendeten me Ninon e Taline dhe i ardhuri hyri direkt ne teme:

Nino pse nuk më pyet perse kam ardhur ?

_Puna Jote i tha Nino kurbetciu.

_Te ka humbur gjë Nino e pyet I ardhuri.

_Po more sot kam humbe portofolin.

_E kishe gje më të ?

_Jo ai verfër hiçi gjera 7 a 8 napolona flori.

_Prandaj erdha tha i ardhuri se portofolin e kam gjetur unë ja urdhëro numuroi i ke në rregull.

Po nuk ka nevoje ti numuroj deri sa i dorezon Faleminderit per gjestin i tha Ninua .

_Nderkohë që porofol gjetësi po largohej Ninua i thote të shoqes Talisë.

_Beji ndonjë qull fukarasë,se u tregua bujar (Poertofol_gjetesi ishte me i varferi i fshatit cope cope)

Talia e shikoi me inat te shoqin,gjithsesi mbas urdherit te kurbeciut (te shoqit)me vrap vuri tiganin në zjarr ti bente nje qull(Me miell miseri,pak shellire,pak gjalpe si letyre qëni) bashkefshatarit, cili me urine qe kish priti të behej qulli.

Mbasi hëngri i uritur,doli duke Falenderuar Talinë dhe të zotin e portofolit.

Si iku i ardhuri Talia, ju tur te shoqit duke e renduar me fjalet se pse nuk i dha një apo dy napolona se ai te humbura i kishte por e kenaqi me nje qull letyre.

_Me qetësine që karakterizonte Ninon i tha të shoqes si me qesënd:.

OOOO Tali,

Ai i kishte ne dorë qe të nënde napolonat e nuk i mbajti,pse une duhet ti jepja dy ?

Ai kishte hallall vetem qullin.

pJp