Kur një vrimë e zezë gëlltit një yll


Konceptet e artistit, që tregojnë se çfarë ndodh kur një vrimë e zezë gëlltit një yll. Lart majtas: Një yll normal kalon pranë një vrime të zezë supermasive në qendër të një galaktike. Sipër djathtas: Gazrat e jashtëm të yllit tërhiqen në vrimë. Poshtë majtas: Ylli është copëtuar. Djathtas poshtë: Mbetjet yjore tërhiqen në një unazë në formë donuti rreth vrimës së zezë dhe përfundimisht do të bien në vrimë. 

Vrima e zezë gëlltit një yll

Vrimat e zeza kanë një gravitet kaq të fortë sa që gëlltitin edhe dritën. Nuk ka shpëtim nëse ndesh një të tillë në errësirën e bojës të hapësirës. Dhe kjo nuk është shqetësim për astronautët që ende nuk kanë udhëtuar më larg se hëna. Por yje të tëra mund të përballen me atë rrezik nga një vrimë e zezë e fshehur.

Astronomët e teleskopit hapësinor Hubble u ulën në rreshtin e parë për një shkatërrim të tillë ndëryjor kur u lajmëruan për një rrezatim me energji të lartë nga bërthama e një galaktike 300 milionë vite dritë larg. Astronomët përdorën teleskopin hapësinor Hubble për të parë kaosin përpara se të përfundonte përplasja.

Hubble është shumë larg për të parë yllin e dënuar duke u thithur. Në vend të kësaj, astronomët e Hubble morën gjurmët e gishtërinjve të dritës së yjeve që vinte nga fatkeqësia. Këto spektra tregojnë një histori  histori të një ylli që bie në një blender kozmik. U copëtua dhe u tërhoq drejt vrimës së zezë si një copë tafi i shtrirë . Ky proces formoi një unazë gazi në formë donuti rreth vrimës së zezë me gaz të mbinxehur që rrjedh në çdo drejtim. Rreth 100 vrima të zeza të pangopura janë vërejtur deri më sot.

Ato quhen ‘ngjarje të përçarjes së baticës’

Vrimat e zeza janë grumbullues, jo gjuetarë. Ata qëndrojnë në pritë derisa një yll i pafat endet pranë. Kur ylli i afrohet mjaftueshëm, kapja gravitacionale e vrimës së zezë e copëton me dhunë dhe gllabëron gazrat e saj duke nxjerrë jashtë rrezatimi intensiv.

Astronomët që përdorin teleskopin Hapësinor Hubble të NASA-s kanë regjistruar momentet e fundit të një ylli në detaje, ndërsa një vrimë e zezë e gëlltiti atë.

Ato quhen ngjarje të përçarjes së baticës . Por ky formulim përgënjeshtron dhunën komplekse dhe të papërpunuar të një takimi me vrima të zeza. Ekziston një ekuilibër midis gravitetit të vrimës së zezë që tërheq sendet e yjeve dhe rrezatimit që nxjerr materialin jashtë.

Me fjalë të tjera, vrimat e zeza janë ngrënës të çrregullt. Astronomët po përdorin Hubble për të zbuluar detajet se çfarë ndodh kur një yll i padrejtë zhytet në humnerën gravitacionale.

Hubble nuk mund të fotografojë nga afër kaosin e ngjarjes së baticës AT2022dsb, pasi ylli i grimcuar është gati 300 milionë vite dritë larg në thelbin e galaktikës ESO 583-G004. Por astronomët përdorën ndjeshmërinë e fuqishme ultravjollcë të Hubble për të studiuar dritën nga ylli i copëtuar, i cili përfshin hidrogjenin, karbonin dhe më shumë. Spektroskopia ofron të dhëna historike  për vrasjen e vrimës së zezë.

100 vrima të zeza të uritura

Astronomët duke përdorur teleskopë të ndryshëm kanë zbuluar rreth 100 ngjarje të ndërprerjes së baticës rreth vrimave të zeza. NASA raportoi së fundmi se disa nga vëzhguesit e saj hapësinorë me energji të lartë vunë re një tjetër ngjarje të ndërprerjes së baticës së vrimës së zezë më 1 mars 2021, dhe kjo ndodhi në një galaktikë tjetër. Ndryshe nga vëzhgimet e Hubble, të dhënat u mblodhën në dritën e rrezeve X nga një koronë jashtëzakonisht e nxehtë rreth vrimës së zezë që u formua pasi ylli tashmë ishte copëtuar. Emily Engelthaler e Qendrës Harvard Smithsonian për Astrofizikë (CfA) në Kembrixh, Massachusetts, shpjegoi :

Megjithatë, ka ende shumë pak ngjarje të baticës që vërehen në dritën ultravjollcë duke pasur parasysh kohën e vëzhgimit. Kjo është vërtet për të ardhur keq, sepse ka shumë informacione që mund të merrni nga spektri ultravjollcë. Jemi të emocionuar sepse mund t’i marrim këto detaje rreth asaj që po bëjnë mbeturinat. Ngjarja e baticës mund të na tregojë shumë për një vrimë të zezë.

Ndryshimet në gjendjen e yllit të dënuar po ndodhin në rendin e ditëve ose muajve.

Për çdo galaktikë të caktuar me një vrimë të zezë supermasive të qetë në qendër, vlerësohet se copëtimi i yjeve ndodh vetëm disa herë në çdo 100,000 vjet.

Ja si e dimë ne

Sondazhi i Automatizuar i Gjithë Qiellit për Supernovat ( ASAS-SN ose “Assassin” ) AT2022dsb e kapi për herë të parë këtë ngjarje të snacking yjor më 1 mars 2022. ASAS-SN është një rrjet teleskopësh me bazë në tokë që vëzhgon qiellin ekstragalaktik afërsisht një herë në javë për ngjarje të dhunshme, të ndryshueshme dhe kalimtare që po formojnë universin tonë. Kjo përplasje energjike ishte mjaft afër Tokës dhe mjaft e ndritshme që astronomët e Hubble të bënin spektroskopinë ultravjollcë për një periudhë kohore më të gjatë se normale. Peter Maksym i CfA komentoi :

Në mënyrë tipike, këto ngjarje janë të vështira për t’u vëzhguar. Ju merrni ndoshta disa vëzhgime në fillim të ndërprerjes kur është vërtet e ndritshme. Programi ynë është i ndryshëm në atë që është krijuar për të parë disa ngjarje të baticës gjatë një viti për të parë se çfarë ndodh. Ne e pamë kaq herët saqë mund ta vëzhgonim atë në këto faza shumë intensive të grumbullimit të vrimës së zezë. Ne pamë rënien e shkallës së shtimit ndërsa u kthye në një rrjedhje me kalimin e kohës.

Të dhënat spektroskopike të Hubble interpretohen se vijnë nga një zonë gazi shumë e ndritshme, e nxehtë, në formë donuti që dikur ishte ylli. Kjo zonë, e njohur si torus , ka madhësinë e sistemit tonë diellor dhe po rrotullohet rreth një vrime të zezë në mes. Maksym ka thënë:

Ne jemi duke kërkuar diku në buzë të atij donut. Ne po shohim një erë yjore nga vrima e zezë që fshin mbi sipërfaqen që po projektohet drejt nesh me shpejtësi prej 20 milionë milje në orë (32 milionë km/orë ose 3% e shpejtësisë së dritës). Ne me të vërtetë ende jemi duke e marrë kokën rreth ngjarjes. Ju e grisni yllin dhe pastaj ka këtë material që po hyn në vrimën e zezë. Dhe kështu ju keni modele ku mendoni se e dini se çfarë po ndodh, dhe më pas keni atë që shihni në të vërtetë.

Ky është një vend emocionues për të qenë shkencëtarët: pikërisht në ndërfaqen e të njohurës dhe të panjohurës.

Përfundimi: Hubblesite raporton se çfarë ndodh kur një vrimë e zezë gëlltit një yll. Vrima e zezë e uritur e kthen yllin në një formë donuti.

About Post Author