“Kur te verbon xhelozia”-Eqerem Canaj


“Kur te verbon xhelozia”

Poezi

Dallgesh, nje Leter vleresimi,

ne nje dite prilli, krejt papritur,

pa u ngridh qytetit xhelozia,

sic ngridhet dhia per t’u percitur:

na e gjejne ne bar gojecarapin,

i japin lajmin, japin mandaten…

Kthen ai fjalen e radhes, te gremer,

Po calon koha, e kam ndier me pare,

do permbyset bota, lumi ta marre:

rreth tavolines dreqerit, ulur radhe,

qajne duke qeshur, qeshin duke qare.

E mesoi historine poseduesi,

dhe floket e zinj mbi balle iu thinje,

kur fotoja bente rrotullimin e botes,

kerkoi gojecarapin, e gjeti ne nje vrime:

dreqerit hidhnin valle,

xhelozet, iso me ulerime…

Ne turr, ajo dreq Leter vleresimi,

ne nje dite prilli, krejt papritur,

pa u ngridh qytetit stuhia,

sic ngridhet dhia per t’u percitur:

dhe na e gjejne ne bar gojecarapin,

verbuar keq nga xhelozia.